Ile smażyć wątróbkę drobiową?
Wątróbka drobiowa to jeden z najsmaczniejszych podrobów drobiowych. Odpowiednio przygotowana i smażona jest miękka, soczysta i smakuje rewelacyjnie. Jeśli jednak źle ją usmażysz, mięso będzie twarde jak podeszwa buta i zupełnie pozbawione smaku. Jak zrobić i ile smażyć wątróbkę drobiową?
Wątróbka smażona z jabłkiem i cebulką podana z kromką świeżego chleba to smaczny, pożywny i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Wiele osób nie przepada za podrobami ze względu na ich smak i twarde mięso, jednak odpowiednio przygotowana i smażona wątróbka należy do najsmaczniejszych części drobiowych.
Wątróbka drobiowa to bogate źródło żelaza i witamin z grupy B. Żelazo odpowiedzialne jest za produkcję i transport czerwonych krwinek, a także za odpowiednie dotlenienie całego organizmu. Niedobór żelaza powoduje groźne dla zdrowia, a nawet życia choroby, dlatego też nie możemy dopuścić do jego spadku.
Wątróbkę przed smażeniem umyj, pokrój na mniejsze kawałki i obtocz w mące pszennej. Dopraw solą dopiero po usmażeniu. Wątróbkę podsmaż na wcześniej usmażonej cebulce z jabłkiem, aby naszła ich smakiem. Mięso świetnie smakuje również z malinami, gruszką i powidłami śliwkowymi .
W tym artkule dowiesz się również, ile i jak smażyć wątróbkę wieprzową , aby była smaczna i delikatna.
Ile smażyć wątróbkę drobiową?
Wątróbkę drobiową smaż na maśle klarowanym lub oleju rzepakowym o wysokiej temperaturze dymienia. Najpierw podsmaż cebulkę, następnie dodaj pokrojone jabłko, ponownie smaż, a dopiero za chwilę połóż na patelnię obtoczone w mące mięso.
Wątróbkę smaż od 3 do 5 minut z każdej strony, w zależności od stopnia wysmażenia. Krwiste mięso będzie gotowe po 6 minutach smażenia z dwóch stron, mocno wysmażone- po 10. Nie nakłuwaj wątróbki podczas smażenia, ponieważ możesz się poparzyć. Mięso obracaj łyżką lub szczypcami.