Wątróbka wieprzowa- jak długo smażyć?
Wątróbka wieprzowa jest mięsem, które wymaga szczególnej uwagi podczas smażenia. Jest doskonała w smaku, ma wyraźny aromat, jeśli jednak posolimy ją przed smażeniem lub przeciągniemy na patelni, uzyskamy twarde, niesmaczne mięsno. Jak długo smażyć wątróbkę wieprzową?
Wątróbka, niezależnie od tego, czy wieprzowa, czy drobiowa, jest mięsem bogatym w żelazo, czyli pierwiastek odpowiedzialny na produkcję oraz transport krwi. Wątróbka szczególnie zalecana jest osobom cierpiącym na anemię oraz po wszystkich urazach i zabiegach operacyjnych, aby przyspieszyć powrót do zdrowia.
Wątróbka wieprzowa jest znacznie większa od drobiowej, dlatego też przed smażeniem dokładnie ją oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wątróbkę dopraw pieprzem i obtocz w mące pszennej, następnie smaż. Sól zamyka pory w mięsie i sprawia, że wątróbka twardnieje, dlatego też posól ją dopiero po usmażeniu.
Wątróbka doskonale smakuje z cebulką i jabłkiem lub gruszką i żurawiną. Słodkie dodatki świetnie łączą się z wyraźnym w smaku mięsem, nadając mu genialnego aromatu.
Wątróbka wieprzowa- jak długo smażyć?
Wątróbkę zawsze smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Wątróbka jest bardzo soczystym mięsem, dlatego też podczas smażenia obracaj ją szpatułką lub łyżką, nie nakłuwaj widelcem, ponieważ grozi to oparzeniem.
W zależności od tego, czy chcesz uzyskać krwistą, czy wysmażoną wątróbkę wieprzową, smaż ją od 3 do maksymalnie 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu dopraw solą i odstaw na chwilę, aby mięso odpoczęło.
Tak przygotowana i usmażona wątróbka jest delikatna i doskonała w smaku.