Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis
Imbir jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych . Wraz z dobrej jakości prawdziwym miodem oraz cytryną tworzy połączenie, które zawiera mnóstwo witamin wzmacniających odporność. Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko da należyte efekty.
Imbir, miód i cytryna - ta trójca w mig rozprawi się z jesiennym przeziębieniem
Imbir należy do jednych z najbardziej leczniczych roślin. Napar przygotowany na jego fundamentach ma ogromne właściwości prozdrowotne. W medycynie ludowej jest on znany od lat. Po napar z imbiru warto sięgać szczególnie w sezonie jesienno - zimowym, gdy borykamy się z licznymi infekcjami.
Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo . Imbir zawiera witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kilka minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i potas . Dlatego właśnie nazywany jest witaminową "petardą." Za największe prozdrowotne działanie odpowiadają jednak gingerole i inne olejki eteryczne, które dają roślinie wielką moc.
Kiedy połączy się go z sokiem z cytryny, który pełen jest witaminy C oraz miodem działającym jak naturalny antybiotyk, mamy możliwość stworzyć miksturę, która rozprawi się z wszelkimi chorobami. Jej przygotowanie jest banalnie proste , a może uchronić cię przed wieloma nieprzyjemnościami.
Poza powyższymi składnikami warto dodać do całość trochę wody, która rozcieńczy syrop ułatwiając jego picie . Jeśli jednak chcesz znacznie bardziej skoncentrowany specyfik, pomiń ją.
Przepis na banalnie prosty syrop z imbiru, cytryny oraz miodu
Składniki:
-
połowa korzenia imbiru
-
2 cytryny
-
3 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego
-
1 szklanka wody
Wodę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw ja na bok, aby ostygła. Wrzątek zniszczy większość prozdrowotnych składników miodu, cytryny oraz imbir u. W między czasie zajmij się przygotowaniem reszty składników.
Imbiru nie musisz obierać, wszak nie będziesz go jeść. Umyj go i pokrój w cienkie plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i wyciśnij z jednej sok, drugą pokrój w półplasterki. Imbir włóż do ciepłej wody w rondelku, dodaj do niej sok z cytryny, miód oraz imbir.
Odstaw naczynie do całkowitego przestudzenia. Następnie przelej całą jego zawartość do słoika, który uprzednio został wyparzony i dokładnie wymyty.
Przechowuj tak przygotowany syrop nie dłużej niż 2 tygodnie. W czasie choroby warto stosować 3 łyżki dziennie przed każdym posiłkiem.
Źródło: magdam.com.pl