Smakosze.pl Dieta Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis
dvulikaia, Getty Images

Witaminowa "petarda" na odporność. Imbir w syropie z cytryną i miodem, najlepszy przepis

18 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Imbir jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych . Wraz z dobrej jakości prawdziwym miodem oraz cytryną tworzy połączenie, które zawiera mnóstwo witamin wzmacniających odporność. Już jedna łyżeczka dziennie pita każdego dnia szybko da należyte efekty.

Imbir, miód i cytryna - ta trójca w mig rozprawi się z jesiennym przeziębieniem

Imbir należy do jednych z najbardziej leczniczych roślin. Napar przygotowany na jego fundamentach ma ogromne właściwości prozdrowotne. W medycynie ludowej jest on znany od lat. Po napar z imbiru warto sięgać szczególnie w sezonie jesienno - zimowym, gdy borykamy się z licznymi infekcjami.

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo . Imbir zawiera  witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K oraz kilka minerałów, takich jak  wapń, fosfor, żelazo i potas . Dlatego właśnie nazywany jest witaminową "petardą." Za największe prozdrowotne działanie odpowiadają jednak gingerole i inne olejki eteryczne, które dają roślinie wielką moc.

Kiedy połączy się go z sokiem z cytryny, który pełen jest witaminy C oraz miodem działającym jak naturalny antybiotyk, mamy możliwość stworzyć miksturę, która rozprawi się z wszelkimi chorobami. Jej przygotowanie jest banalnie proste , a może uchronić cię przed wieloma nieprzyjemnościami.

Poza powyższymi składnikami warto dodać do całość trochę wody, która rozcieńczy syrop ułatwiając jego picie . Jeśli jednak chcesz znacznie bardziej skoncentrowany specyfik, pomiń ją.

Przepis na banalnie prosty syrop z imbiru, cytryny oraz miodu

Składniki:

  • połowa korzenia imbiru

  • 2 cytryny

  • 3 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego

  • 1 szklanka wody

Wodę wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia. Następnie odstaw ja na bok, aby ostygła. Wrzątek zniszczy większość prozdrowotnych składników miodu, cytryny oraz imbir u. W między czasie zajmij się przygotowaniem reszty składników.

Imbiru nie musisz obierać, wszak nie będziesz go jeść. Umyj go i pokrój w cienkie plasterki. Cytryny sparz wrzątkiem i wyciśnij z jednej sok, drugą pokrój w półplasterki. Imbir włóż do ciepłej wody w rondelku, dodaj do niej sok z cytryny, miód oraz imbir.

Odstaw naczynie do całkowitego przestudzenia. Następnie przelej całą jego zawartość do słoika, który uprzednio został wyparzony i dokładnie wymyty.

Przechowuj tak przygotowany syrop nie dłużej niż 2 tygodnie. W czasie choroby warto stosować 3 łyżki dziennie przed każdym posiłkiem.

Źródło: magdam.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy