Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wsyp do herbaty zamiast cukru, wypij nad ranem. Kilogramy zaczną lecieć w dół
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 12.04.2025 06:07

Wsyp do herbaty zamiast cukru, wypij nad ranem. Kilogramy zaczną lecieć w dół

kubek z herbatą
Fot. Shutterstock

Jeżeli zamierzasz zrzucić kilka kilogramów, musisz zrezygnować z herbaty z cukrem. Ten słodki dodatek ma ogromny wpływ na dietę i poprawne funkcjonowanie organizmu. Zamiast niego można wsypać składnik nietypowy, lecz wpływający na przemianę materii. Tym razem nie będzie to sztuczny słodzik. Ulubiony napój stanie się więc genialnym sposobem na odchudzanie. 

Czas na herbatę

Polacy, niczym Anglicy, uwielbiają herbatę. Gorący napój sprzyja rozmowom i bardzo często wyjście „na herbatę” jest okazją do spotkań z dawno niewidzialnymi znajomymi. Większość z nas ma jednak niezbyt dobry nawyk. Mianowicie chodzi o słodzenie napoju. Niezależnie od tego, czy będzie to słodzik, cukier czy też miód, który uchodzi za zdrowy, herbata w każdym wypadku staje się kaloryczna.

Niektórzy dodają do niej również mleko, syropy oraz soki. Te dodatki, podobnie jak składniki powyżej, nie są najlepszym wyborem. Co więc dodać, aby herbatę spożywać bez obaw o to, że waga wzrośnie?

cukier.jpg
Fot. Canva
Skarb PRL-u, dzisiaj nikt nie pamięta. A to skarbnica białka i żelaza

Najlepszy dodatek do herbaty

Zdrowy dodatek do herbaty, ku nie uciesze wielu, wcale nie będzie słodki. Najlepszym składnikiem okazuje się… pieprz. Nie przecieraj oczu ze zdumienia, nie wkradł się tutaj żaden błąd. Herbata sama w sobie jest napojem prozdrowotnym, który obniża cholesterol, zapobiega miażdżycy, a nawet zapobiega niedokrwieniu serca. Z dodatkiem przyprawy będzie działa także w innych obszarach. Na przykład poprzez wpływ na metabolizm, a ten odpowiada między innymi za odchudzanie. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

pieprz.jpg
Fot. Canva

Dlaczego sypać pieprz do hebaty?

W pieprzu zawarta jest kapsaicyna, która mówiąc prostymi słowami, odpowiada za ostrość przyprawy. Substancja odpowiada również za proces termogenezy, czyli za podwyższanie ciepła wytwarzanego przez organizm. Ciepło przyczynia się do spalania kalorii, więc kiedy pieprz trafi do gorącej herbaty, zadziała ze wzmożoną siłą. 

W przyprawie zawarta jest jeszcze piperyna. Składnik również oddziałuje na termogenezę, poprawiając pracę metabolizmu. Pieprz do herbaty można sypać bez obaw, że stanie się ona niesmaczna. Na początek zacznij od niewielkiej szczypty przyprawy, a z czasem możesz zwiększyć jej dawkę. Może okazać się także, że pożałujesz, iż przez tyle lat twoim ulubionym dodatkiem był cukier. 

Niedawno pisaliśmy o zdrowym mięsie napakowanym białkiem. Wskazaliśmy najlepszy płyn do mycia okien

herbata.jpg
Fot. Canva