Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu
Jeśli lubisz orientalne, azjatyckie smaki, koniecznie przygotuj indyjską zupę pomidorową, którą pokochają wszyscy miłośnicy doskonale doprawionej, pikantnej i aromatycznej kuchni. Zupa pomidorowa przygotowywana jest z mlekiem kokosowym, garam masalą, imbirem i kminem rzymskim. Jest rozgrzewająca i ma wyraźny, rewelacyjny smak. Poznaj przepis na doskonałą zupę pomidorową w indyjskim stylu.
Czosnek, imbir, mleko kokosowe, garam masala i chili to podstawowe składniki kuchni indyjskiej. Zupa pomidorowa przygotowywana z aromatycznymi przyprawami zyskuje nowy, wyraźny smak, który zachwyci wszystkich miłośników orientalnych dań. Indyjska zupa pomidorowa smakuje wyśmienicie podana z posiekanym szczypiorkiem lub świeżą kolendrą.
Garam masala to tradycyjna, indyjska przyprawa, którą kupisz w większym markecie lub sklepie z orientalnymi przyprawami. To mieszanka cynamonu, imbiru, kminu, chili i wielu innych doskonale wyselekcjonowanych, suszonych ziół, aby danie było doskonale doprawione, pikantne i niezwykle aromatyczne. Z przyprawą garam masala przygotujesz również wiele świetnych dań. Jednym z nich jest tradycyjny kurczak tikka masala w aromatycznym sosie, podany z ryżem lub chlebkami naan.
Przepis na indyjską zupę pomidorową
Składniki na 4 porcje:
-
2 puszki pomidorów
-
marchewka
-
puszka mleka kokosowego
-
szczypiorek lub świeża kolendra
-
czerwona cebula
-
2 ząbki czosnku
-
kawałek imbiru lub pół łyżeczki mielonego
-
poł łyżeczki garam masala
-
łyżeczka kminu rzymskiego
-
papryczka chili
-
pieprz lub przyprawa chili
-
kostka rosołowa warzywna
-
garść pomidorków koktajlowych
-
2 łyżki oleju
Jak przygotować indyjską zupę pomidorową?
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj imbir, kmin rzymski, wymieszaj.
Papryczkę przetnij wzdłuż i wydrąż pestki, następnie posiekaj ją na mniejsze kawałki. Marchewkę umyj i pokrój w kostkę, następnie dodaj razem z papryczką do cebulki, wsyp garam masalę i ponownie smaż przez kilka minut. Dodaj pomidory z puszki, zalej 400 ml wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Zupę dokładnie zlenduj, dodaj mleko kokosowe i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wymieszaj i gotuj, aż pomidorki zmiękną, następnie dodaj posiekany szczypiorek. W razie potrzeby dopraw pieprzem lub przyprawą chili.