Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 21.06.2021 02:00

Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala

Przepis na kurczaka w przepysznej odsłonie
YouTube / Smakosze

Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.

Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.

Kurczak tikka masala zachwyca smakiem

Kurczak niejednokrotnie gościł na naszym portalu. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na jego pieczoną odsłonę o chrupiącej skórce. Dziś sięgniemy po kurczaka tikka masala. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić.

Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Wśród nich zagości oczywiście kurczak, jednak oprócz niego kluczową role odgrywają przyprawy, dzięki którym danie kusi już samym aromatem. Co nam będzie potrzebne?

  • 10 udek z kurczaka bez kości

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • okazała cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 cm korzenia imbiru

  • łyżeczka octu winnego

  • łyżeczka brązowego cukru

  • 2 łyżeczki garam masali

  • laska cynamonu

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • 5 owoców kardamonu

  • 2 łyżeczki mielonego kuminu

  • 100 ml śmietanki 36 %

  • 50 g masła klarowanego

  • sól

Kurczak w przepysznej odsłonie

Na początku czosnek, cebulę oraz imbir bardzo drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z kuminem, ostrą papryką, garam masalą oraz odrobiną soli. Podsmażamy go na rozgrzanym maśle klarowanym.

Kiedy kurczak już się ładnie zarumieni, przekładamy go do wolnowaru. Przykrywamy go cebulą, czosnkiem, imbirem, owocami kardamonu, octem, brązowym cukrem oraz laską cynamonu. Mieszankę dopełniamy przecierem pomidorowym, koncentratem i łyżką masła. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.

Kurczak tikka masala
Kurczak tikka masala

(YouTube / Smakosze)

W przypadku wolnowaru marki Crock-Pot wybieramy funkcję Schedule Meal, a następnie ustawiamy manualnie niską moc. Danie powinno przygotowywać się przez przynajmniej 4 godziny. Pod koniec wzbogacamy je o śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami sosu. Po zamieszaniu całość podgrzewamy przez około 15 minut.

Kurczak tikka masala jest już gotowy. Specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Najlepiej serwować go z ryżem lub chlebkami naan. Prezentację przepisu w formie wideo możecie zobaczyć na poniższym nagraniu. Godna uwagi jest także receptura na kurczaka chimichurri.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YouTube / Smakosze

Zapraszamy na nasz Instagram