Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala
Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.
Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.
Kurczak tikka masala zachwyca smakiem
Kurczak niejednokrotnie gościł na naszym portalu. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na jego pieczoną odsłonę o chrupiącej skórce. Dziś sięgniemy po kurczaka tikka masala. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić.
Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Wśród nich zagości oczywiście kurczak, jednak oprócz niego kluczową role odgrywają przyprawy, dzięki którym danie kusi już samym aromatem. Co nam będzie potrzebne?
10 udek z kurczaka bez kości
500 ml przecieru pomidorowego
łyżeczka koncentratu pomidorowego
okazała cebula
3 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
łyżeczka octu winnego
łyżeczka brązowego cukru
2 łyżeczki garam masali
laska cynamonu
2 łyżeczki ostrej papryki
5 owoców kardamonu
2 łyżeczki mielonego kuminu
100 ml śmietanki 36 %
50 g masła klarowanego
sól
Kurczak w przepysznej odsłonie
Na początku czosnek, cebulę oraz imbir bardzo drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z kuminem, ostrą papryką, garam masalą oraz odrobiną soli. Podsmażamy go na rozgrzanym maśle klarowanym.
Kiedy kurczak już się ładnie zarumieni, przekładamy go do wolnowaru. Przykrywamy go cebulą, czosnkiem, imbirem, owocami kardamonu, octem, brązowym cukrem oraz laską cynamonu. Mieszankę dopełniamy przecierem pomidorowym, koncentratem i łyżką masła. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
(YouTube / Smakosze)
W przypadku wolnowaru marki Crock-Pot wybieramy funkcję Schedule Meal, a następnie ustawiamy manualnie niską moc. Danie powinno przygotowywać się przez przynajmniej 4 godziny. Pod koniec wzbogacamy je o śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami sosu. Po zamieszaniu całość podgrzewamy przez około 15 minut.
Kurczak tikka masala jest już gotowy. Specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Najlepiej serwować go z ryżem lub chlebkami naan. Prezentację przepisu w formie wideo możecie zobaczyć na poniższym nagraniu. Godna uwagi jest także receptura na kurczaka chimichurri.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Smakosze