Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane buraczkami. Wyjątkowe połączenie smaków
canva/OlgaLepeshkina

Jajka faszerowane buraczkami. Wyjątkowe połączenie smaków

21 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane buraczkami z majonezem i chrzanem to pomysł na pyszną i prostą kolację i przystawkę dla całej rodziny. Są aromatyczne, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Poznaj przepis na jajka faszerowane buraczkami.

Jajka faszerowane burakami to pyszna, prosta i efektowna przekąska dla każdego. Ugotowane jajka smakują wyśmienicie, kiedy przygotujesz do nich pastę z żółtek, buraczków, chrzanu i majonezu. Jajka po przygotowaniu oprósz posiekaną zieleniną- szczypiorek, koperek i natka pietruszki będą idealne.

Puree z buraków zrobisz błyskawicznie. Podsmaż buraczki z jabłkiem i czosnkiem, dodaj oliwę i zblenduj, następnie przygotuj farsz. Jeśli zostanie puree wykorzystaj je jako zdrową i smaczną pastę na kanapki.

Buraki są jednymi z najzdrowszych warzyw, są źródłem wielu cennych składników, w tym żelaza, potasu i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i wykazują silne działanie antynowotworowe. Buraki powinniśmy więc jeść znacznie częściej.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe dania z buraków- tu poznasz przepis na sałatkę z burakiem i fetą . Równie smaczna jest sałatka z pieczonych buraczków i awokado , jest idealna na zdrowy i pożywny lunch do pracy lub kolację.

Przepis na jajka faszerowane buraczkami

Składniki:

  • 5 jajek M

  • ugotowany burak

  • ząbek czosnku

  • pół jabłka

  • łyżka oliwy z oliwek

  • łyżeczka chrzanu tartego

  • 2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek, koperek lub pietruszka (według uznana)

Jak zrobić jajka faszerowane buraczkami?

Burak i jabłko zetrzyj na tarce, posiekaj drobno czosnek. Na oliwie zeszklij czosnek, następnie dodaj jabłko i buraka i smaż przez kilka minut, następnie zblenduj na puree. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz ze skorupek, przekrój i wyjmij żółtka. Żółtka przełóż do miski, rozgnieć widelcem, następnie dodaj 2 łyżki puree z buraków, majonez, chrzan, dokładnie wymieszaj.

Puree z buraków

Źródło zdjęcia: canva/Lena_Zajchikova Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie przełóż go do rękawa cukierniczego i wyłóż na ugotowane białka, oprósz je posiekaną zieleniną i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy