Sałatka z buraków i fety
Sałatka z buraków i fety jest doskonałym pomysłem na smaczną i zdrową kolację, lunch, czy spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest aromatyczna, doskonale doprawiona i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z buraków i fety z sosem na bazie octu balsamicznego.
Buraki są niezwykle zdrowym warzywem, dostępnym przez cały rok. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i normalizują produkcję czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób cierpiących na anemię. Buraki są również źródłem potasu, kwasu foliowego i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie układu nerwowego.
Feta jest podpuszczkowym serem greckim o mocnym, słonym smaku i kształcie wprost stworzonym do sałatek. W połączeniu z wyraźnymi orzechami włoskimi, rukolą, delikatnymi burakami, tworzy doskonały posiłek dla całej rodziny.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową, ale szybką kolację-tu znajdziesz przepis na pieczoną cukinię, faszerowaną orzechami włoskimi i serem feta. Lekka i doskonała w smaku.
Przepis na sałatkę z buraków i fety
Składniki na 4 porcje:
500 g małych buraków
250 g sera feta
500 g rukoli
150 g obranych orzechów włoskich
6 łyżek oliwy z oliwek
łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę z buraków i fety?
Buraki umyj i włóż w całości do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę. Po tym czasie ostudź buraki, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.
Przygotuj sos: oliwę, ocet balsamiczny i miód dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Przygotuj sałatkę: Do dużej miski włóż rukolę, pokrojony ser feta, buraki, orzechy. Dopraw solą, pieprzem i polej sosem. Wymieszaj.
Smacznego.