Smakosze.pl
Sałatka z buraków i fety

canva/Anna_Shepulova

Sałatka z buraków i fety

27 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sałatka z buraków i fety jest doskonałym pomysłem na smaczną i zdrową kolację, lunch, czy spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka jest aromatyczna, doskonale doprawiona i mało kaloryczna. Sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę z buraków i fety z sosem na bazie octu balsamicznego.

Buraki są niezwykle zdrowym warzywem, dostępnym przez cały rok. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i normalizują produkcję czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób cierpiących na anemię. Buraki są również źródłem potasu, kwasu foliowego i witamin z grupy B, które odpowiadają za prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie układu nerwowego.

Feta jest podpuszczkowym serem greckim o mocnym, słonym smaku i kształcie wprost stworzonym do sałatek. W połączeniu z wyraźnymi orzechami włoskimi, rukolą, delikatnymi burakami, tworzy doskonały posiłek dla całej rodziny.

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkową, ale szybką kolację-tu znajdziesz przepis na pieczoną cukinię, faszerowaną orzechami włoskimi i serem feta. Lekka i doskonała w smaku.

Przepis na sałatkę z buraków i fety

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g małych buraków

  • 250 g sera feta

  • 500 g rukoli

  • 150 g obranych orzechów włoskich

  • 6 łyżek oliwy z oliwek

  • łyżka miodu

  • 3 łyżki octu balsamicznego

  • sól, pieprz

Jak przygotować sałatkę z buraków i fety?

Buraki umyj i włóż w całości do naczynia żaroodpornego z odrobiną oliwy. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół, piecz godzinę. Po tym czasie ostudź buraki, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj sos: oliwę, ocet balsamiczny i miód dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Przygotuj sałatkę: Do dużej miski włóż rukolę, pokrojony ser feta, buraki, orzechy. Dopraw solą, pieprzem i polej sosem. Wymieszaj.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajka z majonezem i groszkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >