Smakosze.pl Przepisy Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne
canva/bhofack2

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne

17 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem z majonezem i szczypiorkiem to pyszna przystawka lub dodatek do zimnej płyty, np. na kolację lub rodzinne spotkania. Jajka faszerowane są proste w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pysznie.

Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem zaskakują swoim smakiem. Lekki, orzeźwiający ogórek w połączeniu z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką, żółtkami i majonezem tworzą doskonały zestaw . Całość doprawiona jest posiekanym szczypiorkiem.

Jajka zawsze gotuję w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki nie przyklejają się do białek i nie naruszam tym samym ich struktury. Farsz przygotowuję z ostudzonych już składników, ponieważ lepiej się wtedy łączą. Jajka faszerowane podaję jako dodatek do wędlin, pieczywa, sałatek- wszyscy są zachwyceni ich smakiem.

Jeśli chcesz przygotować kolejną przystawkę cieszącą oczy i podniebienia- tu poznasz przepis na carpaccio z pieczonego buraka z gruszką i orzechami, wygląda pięknie i jest przepyszne.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem

Składniki:

  • 5 dużych jajek

  • 5 pieczarek

  • pół małego ogórka

  • łyżka masła

  • szczypiorek

  • cebulka dymka

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki majonezu

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem?

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz ze skorupek, przekrój na pół i odstaw do całkowitego wystudzenia. Cebulkę posiekaj drobno, pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle zeszklij dymkę, dodaj pieczarki, smaż przez kilka minut, odstaw. Ogórka również zetrzyj na tarce i posiekaj.

Szczypiorek na desce

Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy Żółta wyjmij z jajek, przełóż na deskę, rozgnieć widelcem, przełóż do miski, dodaj pieczarki, ogórek, dodaj majonez, posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Farsz wykładaj w miejsce żółtek łyżeczką lub rękawem cukierniczym, udekoruj szczypiorkiem i od razu podaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy