Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pyszne
Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem z majonezem i szczypiorkiem to pyszna przystawka lub dodatek do zimnej płyty, np. na kolację lub rodzinne spotkania. Jajka faszerowane są proste w przygotowaniu, wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem. Obłędnie pysznie.
Jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem zaskakują swoim smakiem. Lekki, orzeźwiający ogórek w połączeniu z podsmażonymi na maśle pieczarkami, cebulką, żółtkami i majonezem tworzą doskonały zestaw . Całość doprawiona jest posiekanym szczypiorkiem.
Jajka zawsze gotuję w osolonej wodzie, dzięki czemu skorupki nie przyklejają się do białek i nie naruszam tym samym ich struktury. Farsz przygotowuję z ostudzonych już składników, ponieważ lepiej się wtedy łączą. Jajka faszerowane podaję jako dodatek do wędlin, pieczywa, sałatek- wszyscy są zachwyceni ich smakiem.
Jeśli chcesz przygotować kolejną przystawkę cieszącą oczy i podniebienia- tu poznasz przepis na carpaccio z pieczonego buraka z gruszką i orzechami, wygląda pięknie i jest przepyszne.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem
Składniki:
-
5 dużych jajek
-
5 pieczarek
-
pół małego ogórka
-
łyżka masła
-
szczypiorek
-
cebulka dymka
-
sól, pieprz
-
2 łyżki majonezu
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami i ogórkiem?
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz ze skorupek, przekrój na pół i odstaw do całkowitego wystudzenia. Cebulkę posiekaj drobno, pieczarki zetrzyj na tarce. Na maśle zeszklij dymkę, dodaj pieczarki, smaż przez kilka minut, odstaw. Ogórka również zetrzyj na tarce i posiekaj.
Źródło zdjęcia: canva/alpaksoy Żółta wyjmij z jajek, przełóż na deskę, rozgnieć widelcem, przełóż do miski, dodaj pieczarki, ogórek, dodaj majonez, posiekany szczypiorek, dopraw do smaku solą, pieprzem, wymieszaj. Farsz wykładaj w miejsce żółtek łyżeczką lub rękawem cukierniczym, udekoruj szczypiorkiem i od razu podaj.