Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.10.2021 02:00

Carpaccio z buraka i gruszki czyli elegancka przystawka na przyjęcie

Carpaccio z buraka i gruszki
canva/Lesyy

Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka, przygotowywana z surowych, cienkich plastrów wołowiny, cielęciny lub łososia z dodatkiem oliwek, kaparów, rukoli. Carpaccio możesz przygotować również w wersji wegetariańskiej - z buraka i gruszki z prażonymi pestkami i stworzyć elegancką przystawkę na przyjęcie, która z pewnością podbije serca Twoich gości.

Carpaccio jest jedną z najbardziej popularnych przystawek. Podawane jest niemal w każdej restauracji jako doskonale doprawiony, zdrowy posiłek przed daniem głównym. Carpaccio możesz przygotować również samodzielnie. Pamiętaj jednak, żeby używać wysokiej jakości produktów, szczególnie, jeśli chcesz przygotować carpaccio z surowego mięsa.

Ogromną popularnością cieszy się również carpaccio z buraka i gruszki, ponieważ jest lżejszą wersją przystawki. Doskonale doprawiona, z dodatkiem oliwy z oliwek, prażonych ziaren i rukoli sprawi, że carpaccio będzie często pojawiać się na Twoim stole podczas przyjęć i eleganckich kolacji.

Buraki do carpaccio przygotuj wcześniej, aby zdążyły dokładnie wystygnąć. Warzywa w przystawce muszą być chłodne. Do carpaccio z buraka i gruszki możesz przygotować również deskę serów w towarzystwie orzechów włoskich i rodzynek.

Jeśli szukasz inspiracji na pyszną, włoską przystawkę - tu znajdziesz prosty przepis na sałatkę nicejską z tuńczykiem i anchois.

Przepis na carpaccio z buraka i gruszki

Składniki:

  • 2 duże buraki

  • 2 gruszki

  • rukola

  • prażony słonecznik lub dynia

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować carpaccio z buraka i gruszki, czyli elegancką przystawkę na przyjęcie?

Buraki włóż do folii aluminiowej i piecz w temperaturze 200 stopni C przez 60-90 minut z opcją grzania góra-dół, następnie ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.

Gruszkę umyj, pokrój w kostkę, na suchej patelni upraż ziarna, aby uzyskały złocisty kolor i puściły odrobinę tłuszczu. Na duży talerz wyłóż plastry buraka, dodaj gruszkę, prażone ziarna, oprósz solą, pieprzem, dodaj rukolę i całość skrop oliwą.

Smacznego.