Smakosze.pl Przepisy Jajka sadzone z ziemniakami
canva/from_my_point_of_view

Jajka sadzone z ziemniakami

9 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajka sadzone z ziemniakami i kiełbasą lub salami to nowa odsłona klasycznych jajek. Danie jest proste w przygotowaniu, usmażysz je na jednej patelni, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na niecodzienne jajka sadzone z ziemniakami, czyli pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację.

Jajka sadzone już nie muszą być nudnym daniem przygotowanym z tłuczonymi ziemniakami i kefirem. Z jajek przygotujesz wiele doskonałych posiłków, które smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ścięt e białko i lejące żółtko, które otula talarki i mięso to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Jajka sadzone z ziemniakami i kiełbasą to bardzo smaczne i sycące danie dla całej rodziny. Podsmażone talarki ziemniaków z cebulką, kiełbasą lub salami są świetną bazą do sadzenia jajek, które przechodzą ich aromatem i są wyjątkowo smaczne. Całe danie koniecznie oprósz posiekaną natką pietruszki.

Z jajek sadzonych przygotujesz również pyszne śniadanie rodem z Bliskiego Wschodu. Tu poznasz przepis na szakszukę, czyli jajka sadzone na pomidorach z orientalnymi przyprawami .

Przepis na jajka sadzone z ziemniakami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 ziemniaki

  • 100 g kiełbasy lub salami w plastrach

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki oleju

  • 4 jajka

  • posiekana natka pietruszki

  • sól, pieprz

Jak przygotować jajka sadzone z ziemniakami?

Ziemniaki i kiełbasę pokrój w cienkie talarki lub w kostkę, posiekaj cebulę, posiekaj pietruszkę.

Na patelni rozpuść masło z olejem, gdy już tłuszcz będzie dobrze nagrzany, dodaj ziemniaki i smaż na średnim ogniu, stale mieszając przez 5 minut, następnie dodaj cebulę i ponownie smaż przez 5 minut.

Na patelnię dodaj kiełbasę, zmniejsz gaz i smaż przez 7-9 minut, co jakiś czas mieszając, na górę wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, całość przykryj pokrywką i smaż przez 3-4 minuty, aż jajko odpowiednio się zetnie.

Jajko sadzone

Danie oprósz posiekaną pietruszką i podawaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy