szakszuka
Canva.com - MaharaMK

Przepis na śniadanie mistrzów - szakszuka krok po kroku

W tym przepisie dowiesz się jak odtworzyć pyszne danie królujące w polskich restauracjach serwujących śniadanie. Nowy sposób na jajka – szakszuka – zachwyca każdego, kto go spróbuje.

Szakszuka – Bliski Wschód na twoim śniadaniowym talerzu

Szkaszuka (Shakshouka) to bliskowschodnia wariacja na temat jajek sadzonych. Szakszuka oznacza dokładnie „wielki bałagan“, co idealnie opisuje danie, który nam wyjdzie z tego przepisu. Nie wiadomo skąd dokładnie wywodzi swoje korzenie, może być to Tunezja, Egibt, Maroko, czy Libia. Składa się głównie z pomidorów, jajek, papryki, odpowiednich przypraw. Z szakszuką można zaszaleć i dodać np. ziemniaków, fasoli, karczochów, czy jogurtu. W hiszpańskiej kuchni danie to znane jest jako huevos a la flamenca (jajko po flameńsku) i zawierają chorizo oraz jamon serrano – szynkę serrano.
Jest to, obok falafela i hummusu jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań Bliskiego Wschodu w europejskiej kuchni. Danie kuchni wegetariańskiej zasłynęło jak pyszne śniadanie, ale w krajach arabskich spożywa się je także na kolację.

Z czego składa się to słynne danie?

Istotą szakszuki są jajka gotowane w pomidorowym sosie. Bardzo ważny jest wybór pomidorów do naszego dania. Najlepiej użyć świeżych, dojrzałych pomidorów malinowych, bądź włoskich pomidorów San Marzano. Pomidory należy odparzyć, usunąć skórkę i pokroić na małe kawałki. Jeśli akurat nam się spieszy, bądź nie mamy pod ręką świeżych pomidorów – użyć można pomidorów z puszki, bądź passaty pomidorowej. Passata jest zdecydowanie najprostsza, a w jej idealnie miękkiej konsystencji pomidory świetnie się zetną. Wszystko zależy od naszego nastroju, chęci i czasu.

Zaraz obok pomidorów niezwykle istotne są również jajka. Do szakszuki dla dwóch osób potrzebować będziemy od 3 do 5 jajek, w zależności od wielkości porannego głodu. Warto pamiętać, by kupić jajka tzw. „zerówki”, czyli z chowu ekologicznego. Mamy wówczas pewność, że kury nie cierpiały w niehumanitarnej hodowli jajek tzw. „trójek”, w chowie klatkowym, gdzie kury karmione są hormonami, które mogą również wpłynąć na jakość znoszonych przez nie jaj.

Oprócz tych dwóch składników potrzebować będziemy: czosnku, cebuli szalotki, świeżej natki pietruszki i do wyboru warzywa: cukinia, papryka, kiełbasa np. hiszpańska chorizo, oregano, sól, pieprz i masło lub oliwę. Niezbędnym składnikiem nadający szakszuce wyjątkowy smak jest kumin – kmin rzymski, słodko-ostra przyprawa o bardzo specyficznym smaku, kojarząca się z Bliskim Wschodem.

Z czym to zjeść?

Szakszukę podawać można ze świeżym pieczywem, np. gruzińskim chlebkiem Puri Puri, który stał się od niedawna popularny w polskiej kuchni. Posmarować go można masłem lub np. hummusem. Gotową szakszukę posypać można świeżą natką pietruszki bądź dodać świeżych listków bazylii.

Oryginalnie, np. w marokańskich i tureckich kawiarniach szakszukę podaje się na stalowej patelni, na której została przyrządzona i je się wprost z niej. Jeśli jednak przygotowujemy to danie dla całej rodziny, szakszukę można podzielić na porcję – najpierw sos z warzywami, a potem jajko.

Przepis na pyszną szakszukę

Do przyrządzenia tego bliskowschodniego dania potrzebować będziemy:
Puszka pomidorów san marzano – krojonych bądź w całości do zblendowania lub ok.
5 jajek „zerówek”
4 dojrzałe pomidory malinowe
Cebula
Czosnek
Papryka czerwona bądź żółta
Harissa/sproszkowane chilii/sproszkowana ostra papryka
Sól, pieprz, kmin rzymski
Masło
Oliwa

Obrać cebulę i wraz z dwoma ząbkami czosnku drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć. Cebulę można dosolić. Sparzyć, obrać pomidory i pokroić, zblendować te z puszki, bądź wrzucić już pokrojone z puszki. Paprykę wydrążyć i pokroić w paski. Na patelnię wrzucić paprykę i lekko podsmażyć. Zalać naszą pulpą pomidorową. Przyprawić kuminem, chilii, harissą, solą i pieprzem.
Całość dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut czasami mieszając. Zagotować i zdjąć pokrywkę, zredukować lekko sos.

W sosie zrobić 3-5 wgłębień, w zależności od ilości jajek, którą chcemy użyć. W każdy „dołek” wbić jajko. Przykryć i dusić, aż białka się zetną (żółtka muszą pozostać płynne) czyli ok. 6-8 minut.
Gotową szakszukę podawać wprost z patelni, bądź rozłożyć na talerzyki. Można podawać ze świeżym pieczywem z dodatkiem masła lub humusu.

Sprawdź sama jak przyrządzić smaczne i pożywne danie kuchni bliskowschodniej, które króluje w każdej śniadaniowej knajpie i restauracji.

Możesz mieć szakszukę u siebie w domu co, w dobie pandemii, będzie na pewno wspaniałym doświadczeniem. Przenieś modną hipsterską knajpę do swojej kuchni. Szakszuka na pewno zachwyci każdego, z kim będziesz chciała się nią podzielić – męża, dzieci, znajomych, czy nawet teściową. Pora na przetestowanie tego niezwykłego przepisu i ożywienie śniadania, które nie musi składać się tylko z jajecznicy. Jeśli szukałaś nowego sposobu na przyrządzenie jajek – przepis na szakszukę jest właśnie dla ciebie!

Następny artykuł