Smakosze.pl
Jajko z czerwoną plamką

zdjęcie poglądowe/Pixabay / Pexels

Znaczenie czerwonej plamki w jajku

27 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Czasami, kiedy rozbijamy jajko, naszym oczom ukazuje się czerwona planka przy żółtku. Wygląda ona jak odrobina krwi. Taki widok nie zachęca do zajadania. Okazuje się, że nie ma powodów do obaw. Jajka z taką skazą przeważnie znoszą kury młode

Jajko jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Niekiedy w ich wnętrzu możemy natknąć się na elementy, które wywołują nasz niepokój. Czerwona, krwista plamka z pewnością należy do tego grona.

Co oznacza jajko z czerwoną plamką?

Zazwyczaj pod skorupką jajko ma żółtko i białko. Jednak czasem u ich boku znajdują się jeszcze inne elementy. Przykładem jest właśnie czerwona plamka, która skłania część smakoszy do zrezygnowania z zajadania.

Widząc jajko z czerwoną plamką, wiele osób zastanawia się, czy nie jest to już zarodek. Krwawe znamię bez wątpienia nie jest nazbyt apetycznym widokiem i niektórzy obawiają się jedzenia jajek z taką skazą.

Niedawno wyjaśnialiśmy, dlaczego jajko miewa dwa żółtka. Tym razem skupimy się na innej niespodziance. Czerwona plamka nie wpływa na smak produktu. Jajko z takim mankamentem możemy zjeść bez żadnych konsekwencji.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu O2, jajko z czerwoną plamką przeważnie pochodzi od kur, które są na początku lub końcu swojego cyklu rozrodczego. Może ono jednak wynikać z gorszego stanu zdrowia drobiu.

Skąd krwawa plamka w jajku?

Okazuje się, że jajko z czerwoną plamką może świadczyć o chorobie krwiobiegu lub wątroby u kury. Niewykluczony jest również niedobór witamin. Przeważnie wynika on z niewłaściwego żywienia. Co może wiele powiedzieć o warunkach hodowlanych.

Jajko z krwią może także wynikać z uwarunkowań genetycznych kury. Niezależnie od powodów taki nabiał nie stwarza dla nas żadnego zagrożenia i możemy zajadać go bez najmniejszych obaw. Taka informacja z pewnością ucieszy wielu smakoszy.

Widząc jajko z czerwoną plamką, po prostu potraktujmy je jak każde inne. Zwłaszcza że nie odbija się ona na smaku produktu. W przypadku jajecznicy mankament momentalnie znika podczas smażenia. 

Jajko z pewnością wyląduje dziś na stołach wielu smakoszy. Niektórzy z nich zdecydują się na ich ugotowanie. Wówczas warto skorzystać ze sztuczki, która pozwala ekspresowo obierać jajka. Znacząco ułatwia ona życie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: O2

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Plastikowe opakowania

Produkty

Od 1 lipca ze sklepów znikają plastikowe opakowania

Czytaj więcej >
1000-letnie jajo kury

Produkty

Niesamowite, 1000-letnie jajko znalezione w Izraelu

Czytaj więcej >
Zdrowe jedzenie dla dzieci

Produkty

Rząd obniża stawki dla dostawców. Zdrowa żywność w szkołach pod znakiem zapytania

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto skusić się na flądrę bałtycką?

Czytaj więcej >
Kobieta pracująca na zbiorze truskawek

Produkty

Podwyżki płac dla zbierających truskawki

Czytaj więcej >

Produkty

Najniższa cena truskawek w sezonie, tylko jeden warunek

Czytaj więcej >