Gołąbki
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Oddaszfartucha

Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki

Gołąbki to danie, które często gości na naszych stołach. Można je przyrządzić w wielu odsłonach. Popularny kucharz Tomasz Strzelczyk przedstawił jedną z najbardziej niezwykłych wersji tej potrawy. Szczególną uwagę przykuwa jeden patent, dzięki któremu zaoszczędzimy sporo czasu w kuchni.

Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.

Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?

Przepis na nietypowe gołąbki

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża ugotowanych garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.

Co jest zdrowsze: białko czy zółtko?Co jest zdrowsze: białko czy żółtko?Czytaj dalej

Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.

Naczynieżaroodporne obłóż liśćmi kapusty. Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.

Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.

Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.

Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lelum

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł