Nietypowy przepis Tomasza Strzelczyka na gołąbki
Tradycyjne gołąbki są pysznym, ale dość czasochłonnym daniem. Nie zawsze mamy czas, aby spędzać długie godziny w kuchni. Swój sprytny patent na gołąbki jakiś czas temu zaprezentował kucharz i bloger kulinarny Tomasz Strzelczyk.
Dzięki jego przepisowi przyrządzimy to danie o wiele szybciej. Będzie się ono jednak różnić od swojej tradycyjnej wersji: gołąbki nie będą zawijane, ale przekładane niczym zapiekanka. W jaki sposób przygotować tę potrawę?
Przepis na nietypowe gołąbki
Składniki:
1 średnia kapusta włoska
500 g mięsa mielonego wieprzowego
500 g mięsa mielonego wołowego
250 g ugotowanego ryżu
duża ugotowanych garść suszonych grzybów
średnia cebula
ząbek czosnku
duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
150 g pomidorów z puszki
łyżka soli
łyżka pieprzu czarnego
2 jajka
Sposób wykonania:
Zdejmij kilka liści kapusty i wrzuć je do garnka z gotującą się wodą. Po 10 minutach przełóż je na talerz i zabierz się za przygotowanie farszu.
Na rozgrzaną patelnią wrzuć pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkli, dorzuć do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmaż je jeszcze przez minutę i zdejmij z ognia. W dużej misce wymieszaj ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodaj ugotowany ryż, cebulę z patelni, namoczone w mleku płatki owsiane i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz 2 surowe jajka. Wszystko dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy farsz wyrób rękoma.
Naczynie żaroodporne obłóż liśćmi kapusty. Następnie rozprowadź na nim cienką warstwę mięsa, na której wyłóż na nim kolejne liście tak, aby pokryły one ścianki naczynia. Posmaruj je mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętaj, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.
Taką gołąbkową zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez godzinę.
Na kanale Tomasz Strzelczyka na You Tube - ODDASZFARTUCHA można dokładnie obejrzeć proces przygotowania niezwykłych gołąbków. Z niego pochodzi również powyższe zdjęcia.
Na naszej stronie znajdziesz o wiele więcej niezwykłych pomysłów na gołąbki. Pisaliśmy między innymi o ich rosyjskiej wersji oraz podawaliśmy przepis na to danie autorstwa samego Roberta Makłowicza!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lelum
undefinedundefinedundefined