Jajka i dwa żółtka
Pixabay / LocoLocal

Dlaczego niektóre jajka mają po dwa żółtka?

Nie da się ukryć, że jajka odgrywają niezwykle istotną rolę w kulinariach. Czasami po rozbiciu skorupki, naszym oczom ukazują się dwa żółtka. Część smakoszy uważa, że takie jajka wynikają z zastosowania antybiotyków. Jednak powód jest mniej przejmujący. Dwa żółtka oznaczają zmiany hormonalne, które występują u młodych i starszych kur.

Jajka często goszczą na naszych stołach. Dodajemy je do rozmaitych potraw i nietrudno napotkać smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po ten nabiał. Warto wiedzieć skąd biorą się dwa żółtka w jajkach. Wielu wielbicieli kulinariów będzie zaskoczonych.

Jajka z dwoma żółtkami

Bez wątpienia jajka z dwoma żółtkami nie są zbyt częstym widokiem. Jednak większość z nas zetknęła się z takim widokiem. Jedni się z niego cieszą. Część woli unikać takich jajek. Okazuje się, że nie ma powodów do obaw.

Niektórzy smakosze uważają, że jajka z dwoma żółtkami świadczą o tym, że kura była faszerowana antybiotykami. Nie ma to zbyt wiele wspólnego z prawdą. Jajka z dwoma żółtkami są całkowicie normalne.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Haps, jajka o dwóch żółtkach powstają wówczas, gdy dochodzi do zmian hormonalnych. Można się na nie natknąć głównie u młodych kur oraz tych starszych, których cykl rozrodczy dobiega końca.

Makłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywoMakłowicz zdradził, jak wykorzystać czerstwe pieczywoCzytaj dalej

Jajka wielokrotnie gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak najlepiej je gotować. Na temat jajek z dwoma żółtkami wypowiedziała się również ekspertka. Jej słowa mogą przekonać do nich niezdecydowanych smakoszy.

Dlaczego jajka z dwoma żółtkami są cenne?

Każdy chciałby mieć jajo dwużółtkowe, bo to właśnie w żółtku jest najwięcej pożytecznych substancji odżywczych. Amerykanie nawet próbowali genetycznie wyhodować kurę, która będzie znosić jaja z dwoma żółtkami, nie jest to jednak łatwe — wyjaśniła prof. Ewa Łukaszewicz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, która jest członkinią Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej i Komitetu Biologii Rozrodu Zwierząt Użytkowych PAN, przytaczana przez portal Women's Health.

Jeśli mówimy o jajach do konsumpcji, to jajka z dwoma żółtkami są czymś pozytywnym i nie należy się ich obawiać. Z punktu widzenia konsumentów są nawet atrakcyjne — nadmieniła prof. Ewa Łukaszewicz.

Dawniej jajka z dwoma żółtkami częściej gościły na naszych stołach. Mowa o czasach, w których pochodziły one od wiejskich kur, które nie były hodowane na skalę przemysłową. Jeśli dziś uda nam się natknąć na takie jajka, wówczas mamy wiele szczęścia.

Jajka mogą nas mocno zaskoczyć. Dwa żółtka to nie wszystko. Już wcześniej wyjaśnialiśmy, czym może skutkować jedzenie jednego jajka dziennie. Każdy wielbiciel tego popularnego produktu spożywczego, powinien o tym wiedzieć.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Haps; Women's Health

Zapraszam na nasz Instagram

Następny artykuł