Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Zadziwiające, jak ciekawe przepisy można znaleźć w sieci. Mnie ostatnio udało się trafić prawdziwy brylant w postaci sałatki bawarskiej. Jest tak smaczna i sycąca, że bez wątpienia musi się znaleźć na moim świątecznym stole. Założę się, że zdeklasuje jarzynową raz-dwa.
Oto prosty przepis na smażone pieczywo czosnkowe. Będzie świetną imprezową przekąską. Doskonale komponuje się z dipami jogurtowymi, a zaserwowane z talerzami i miseczkami rozmaitych przekąsek składa się na świetne imprezowe menu.
Chcesz zaskoczyć rodzinę wieczornym posiłkiem? Sprawdź poniższy przepis na ciepłą kolację. Z kilku składników zrobisz doskonałą przekąskę, która zachwyci domowników. U mnie ten przepis sprawdza się nie od dziś.
Klasyczna jajecznica, choć smaczna i ceniona, zupełnie nie ma szans przy śniadaniu po turecku. Odkryj nowe smaki z przepisem na danie z jajek, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Szczególnie że przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bardzo łatwe. Poznaj sposób i zaskocz domowników.
Na śniadanie zrób jajka tak, jak Robert Makłowicz. Z dodatkiem aromatycznego sosu z pomidorów i cebuli, będą smakować jak nigdy przedtem. Jajka w stylu hiszpańskim podbiją podniebienie niejednego smakosza.
Ktoś nazwał tę sałatkę sałatką drwala. Oznaczałoby to, że sezon na nią nadchodzi jesienią, kiedy w znanej sieci fastfood pojawia się burger o tej nazwie. Po tę sałatkę, podobnie jak po kanapkę, mogą ustawiać się kolejki.
Sposób na idealne jajko sadzone? Mikrofalówka! Brzmi to jak bluźnierstwo, ale efekty przekonują nas, że to najprawdziwsza prawda.
Masz ochotę na smaczny i prosty obiad? Zrobisz go z produktów, które znajdziesz w swojej kuchni. Kasza gryczana i jajka zapewnią znakomity efekt na talerzu. Taki obiad będzie w sam raz na piątek.
Jajka z Lidla wywołały niemałe wzburzenie w czeskich mediach społecznościowych. Wszystko dlatego, że miały pochodzić z Polski. Czesi czują się tym faktem oszukani i żądają wyjaśnień od sieci handlowej, która nie widzi w pochodzeniu jajek problemu. Dlaczego miejsce produkcji jajek wywołało w obywatelach czeskich aż takie poruszenie?
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często niestety o tym zapominamy, pomijając je lub jedząc cokolwiek w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Pomijanie śniadań jest dużym błędem, ponieważ sprzyja tyciu. Ta jajecznica jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna, a przy tym lekka. Zobaczysz, że kilogramy zaczną lecieć w dół.
Jajecznica jest zawsze dobrym wyborem na śniadanie. Teraz warto przyrządzić ją w sposób francuski. Wyjdzie kremowa i pyszna jak nigdy wcześniej. Jajecznica po francusku stanie się hitem o poranku.
Mamy najnowszy komunikat Sanepidu. Tym razem chodzi o jajka. Partia tego właśnie produktu została skażona groźną dla zdrowia bakterią. Koniecznie sprawdź, czy przypadkiem nie masz ich w domu.
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.
Najlepsze śniadanie to proste śniadanie. Takie właśnie jest to – jajka, chleb, szynka i kilka składników łączą się w niecodziennie wyglądającą i bogatą w smaku kompozycję. Warto spróbować tych prostych zapiekanych jajek.
W czasach PRL-u nie było łatwo o słodycze. Jednak dzieci chciały jeść słodkości, zupełnie tak jak obecnie. Tak właśnie powstał pomysł na tani przysmak, który dziś często omijamy szerokim łukiem. Wszystko przez jego skład i zagrożenia z tym związane.
Ktoś nazwał potrawę z tego przepisu sałatką milionera. Nie warto dociekać przyczyn (ceny produktów nie znajdują się wśród nich), ale warto wypróbować tę prostą i bogatą w składniki warstwową sałatkę. Nada się zwłaszcza z okazji zbliżających się andrzejek.
Masz ochotę na pyszne i szybkie śniadanie? W takim razie zrób pastę jajeczną. Lekka i smaczna sprawdzi się o poranku i zapewni energię na kilka godzin. Polecam ten przepis każdemu.
Co podać na śniadanie? Zawsze przydadzą się jajka. Jednak forma podania zaskoczy i będzie wspaniale smakować. Wypróbuj przepis na pyszne śniadanie z jajek.
Oto prosty i szybki przepis na bardzo nietypową zapiekankę. Nie ma w sobie żadnej skrobiowej bazy. Zastępują ją ugotowane na twardo jajka, dzięki czemu jest dobrym pomysłem na kolację. Z odpowiednio dobranymi dodatkami to istne niebo w gębie.
Choć to jajecznica jest klasycznym daniem na śniadanie, z jajek można przygotować coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na jajka, które biją wszystkie inne na głowę. Smak dania spodoba się domownikom na tyle, że teraz będziesz przyrządzać go każdego poranka.
Na śniadanie nie ma nic lepszego niż smaczna i sycąca jajecznica. Nie każdy wie, że to klasyczne danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać kilka kropel odpowiedniego soku, a jajka nabiorą odpowiedniej puszystość. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i zaskocz domowników.
Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.
Kapusta, twaróg i jajko mogą dać pyszne połączenie w kuchni. Tak smacznego dania aż trudno się spodziewać. Warto wypróbować prosty przepis, który gwarantuje doskonały efekt na talerzu.
Jajka na miękko jadamy chętnie na śniadanie. Jednak jak je ugotować? Dzięki naszym wskazówkom jajko na miękko wyjdzie dokładnie tak, jak trzeba. Płynne żółtko i ścięte białko będą smakować każdemu.
Przysmaki z czasów PRL-u cieszą się teraz ogromnym wzięciem. Dlatego warto przypomnieć zdrowy deser, który wtedy bardzo popularny, a teraz wielu o nim nie pamięta. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaką przekąskę chodzi, a także poznasz przepis.
Ogórki kiszone występują w tysiącach potraw, ale rzadko w kombinacjach śniadaniowych. Ten przepis to zmienia. Warto po takie śniadanie sięgać zwłaszcza jesienią, bo ten wzmacniacz odporności właśnie wtedy jest nam najbardziej potrzebny.
Co się stanie, gdy włożysz do zamrażarki surowe jajko? Niewiele osób wpadłoby na taki kulinarny eksperyment. Okazuje się jednak, że rezultat może pozytywnie zaskakiwać. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
O tym, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zna ją tyle, aby wiedzieć, że włoskie śniadania również są smaczne. Szczególnie jedno danie, które może konkurować ze znaną nam jajecznicą. Koniecznie wypróbuj przepis, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz już nic innego.