Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj skorupek z jajek. Odpad ma wiele zastosowań w ogrodnictwie, kosmetologii oraz w gospodarstwie domowym. Poznaj te najlepsze, a sporo na tym zyskasz.
Jajka na twardo z majonezem to sprawdzone połączenie. Jednak skoro sprawdzone, to także dość powszednie. Przypominając ten niezwykły sos, pokazujemy zarazem jaja w nowej odsłonie. Jajka podane z tym sosem były hitem PRL-u. Teraz mało kto o nich pamięta.
Niedawno miała miejsce 4 rocznica śmierci Krzysztofa Krawczyka. 5 kwietnia 2021 roku zmarł wybitny polski piosenkarz, którego przeboje zna cały kraj. Był to akurat drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Ewa Krawczyk w rozmowie z “Faktem” opowiedziała o tym, jak kiedyś wyglądało u niej świętowanie Wielkanocy, a jak wygląda teraz. Łzy cisną się do oczu.
Pisanki są symbolem Wielkanocy i jednocześnie jej nieodłącznym elementem. Fantastycznie ozdabiają stół i można je zrobić na wiele sposobów. Malowanie jajek to już tradycja, dlatego też poznajcie świetny patent na to, jak to zrobić. Wasze pisanki pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.
„Kraj pochodzenia wprawił mnie w osłupienie”. Dosłownie tak pisze do nas czytelniczka, która ma dobry zwyczaj zwracania uwagę na napisy na produktach spożywczych. Próbowała ona wyjaśnić sprawę z siecią. Biedronka pozostawiła ją jednak bez odpowiedzi, za to z wątpliwościami.
Dwa wieki temu to jaja Fabergé uchodziły za ideał piękna. Czasy i gusta się jednak zmieniają. Przed Wielkanocą serca wszystkich skradły marmurkowe pisanki. Nam również się one spodobały, dlatego przedstawiamy łatwy sposób na przygotowanie najpiękniejszych pisanek na Wielkanoc. Każdy będzie ci ich zazdrościł.
Jajka to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych. Szczególnie faszerowane, znajdziemy je praktycznie na każdym świątecznym stole, a także w żurku. Skupmy się jednak na tych pierwszych. Zwykłe jajka faszerowane z pewnością nie przyciągną takiej uwagi jak te w kształcie kurczaczków. Sprawdźcie jak je zrobić.
Przygotowujesz potrawy na Wielkanoc, a jajka podczas gotowania pękają? Ten irytujący problem nie jest powodem do zmartwień. Wiemy jak skutecznie go uniknąć. Niezbędny jest jeden produkt, który znajduje się w każdej kuchni.
Zaskocz rodzinę i przygotuj świąteczną przekąskę. Jest naprawdę niezwykła, bo przypomina grzybki, a tak naprawdę są to faszerowana jajka. Poznaj przepis, a grzybki na Wielkanoc zrobisz bardzo łatwo.
Tydzień przed świętami Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jajek w sklepach. Kontroli poddano przede wszystkim oznaczenia na opakowaniach oraz jajka. Nie wszystkie produkty spełniły wymogi, a sprzedawcy zostali ukarani.
Małe czekoladowe jajeczka cieszą się ogromną popularnością podczas Świąt Wielkanocnych, szczególnie wśród dzieci. Są pięknie zapakowane, a do tego zachwycają swoim smakiem i słodkością. Okazuje się, że mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jedną rzecz trzeba mieć na uwadze.
Za kilka dni zasiądziemy do wielkanocnego stołu, wypełnionego przepysznymi potrawami i przekąskami. Będą to między innymi sałatki i jajka faszerowane, których niezbędnym składnikiem jest majonez. Od dawna ludzie spierają się o to, który jest najlepszy. Teraz postanowił to wyjaśnić youtuber Dymitr Błaszczyk.
To ostatnia chwila na zrobienie świątecznych pisanek. Chcesz zachwycić rodzinę? Sprawdź poniższy sposób. Potrzebne składniki zapewne masz już w kuchni, więc kolorowe jajka przygotujesz nawet na ostatnią chwilę. Wyjdą cudownie kolorowe.
Ceny jajek poszły w górę, a tuzin może kosztować nawet około 23 zł. Tak sytuacja przed świętami wielkanocnymi wygląda w USA. Pojawiają się jednak głosy, że w niektórych miastach koszt jednego jajka może wynosić nawet jednego dolara, czyli około 3,78 zł. Czy taka sytuacja grozi również mieszkańcom Europy?
Kiedy zbliżają się święta Wielkiejnocy, uświadamiamy sobie z całą mocą, że jajka mają różne kolory. Zastanawiamy się wtedy: które z nich są lepsze? Oto odpowiedź.
Farbowanie pisanek na Wielkanoc to tradycja, obok której trudno przejść obojętnie. Choć każdy ma swój sprawdzony i wypracowany przez lata sposób, warto pochylić się nad metodą Anny Zyśk. Influencerka kulinarna przygotowuje zielone pisanki i robi to bez sztucznych barwników. Jak to możliwe? Zapoznaj się z instrukcją, a wszystko stanie się jasne.
Dekorowanie jajek do święconki to w Polsce wielkanocna codzienność. Jednak niektóre takie jajka mogą być warte fortunę. Jeśli masz talent plastyczny, setki złotych są w zasięgu ręki.
Obieranie jajek oczywiście nie wymaga wiele filozofii, ale jest czynnością, którą można przyspieszyć. Taka sztuczka przyda się zwłaszcza amatorom pasty jajecznej w porcji dla pułku wojska oraz na Wielkanoc, kiedy każdy z obecnych musi dostać po jajku do barszczu i wiele więcej.
Przedstawiliśmy już kilka sposobów na barwienie pisanek, ale to ta metoda wygrała nieoficjalny konkurs na tę najbardziej nietypową. Trzeba jednak przyznać, że dzięki niej skorupki jajek wyglądają pięknie i niepowtarzalnie. Poznaj patent, a być może to właśnie za jego pomocą udekorujesz jajka w tym roku.
Co roku z okazji Świąt wielkanocnych w Wielką Sobotę idziemy do Kościoła, aby poświęcić pokarmy, które znajdują się w pięknie ozdobionym koszyczku. Każdy wkłada do niego, co tylko sobie wymarzy, jednak jest coś, na co koniecznie trzeba uważać. Mowa o pewniej roślinie, która może być trująca.
Barwienie jajek na pisanki to od wielu lat tradycja Świąt Wielkanocnych. Nie tylko przepyszne dania i przekąski budują klimat Świąt, ale również wystrój, który jest bogaty w pisanki i inne różne inne elementy. Jajka można barwić z wykorzystaniem łupin cebuli. Okazuje się, że istnieją również inne, bardzo ciekawe sposoby. Przedstawiamy Wam jeden z nich.
Oto jeden ze sposobów, by ugotować doskonałe jajko na miękko. Wystarczy folia aluminiowa, minutnik i czajnik. Jest więc łatwo, nawet jeśli nie mamy pod ręką palnika i garnka.
Święta Wielkanocne to oczywiście jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie Kościoła, ale również świetna okazja, aby spotkać się z rodziną i spędzić miło czas w szczęśliwej atmosferze. Wielkanoc wiąże się między innymi z gotowaniem różnych wspaniałych potraw. Niestety niektóre z nich lądują w koszu, a jedna szczególnie.
Za dobre jajka sadzone technika przygotowania odpowiada bodaj bardziej niż sam produkt. Oto jak zrobić najlepsze możliwe jajka tego typu, doskonałe zarówno na śniadanie, jak i na obiad.
Wielkanoc to szczególny czas, który należy spędzić w gronie rodzinnym. Z tej okazji co roku gotujemy pyszne potrawy, które zachwycają swoim smakiem i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Jajka to symbol Wielkan0cy, dlatego warto poznać przepis, który jest gwarancją podbitego podniebienia.
Wielkanoc to niezliczona liczba jajek jedzonych w różnych postaciach lub przetwarzanych na potrawy. Czy można ten produkty wykorzystać w całości? Tak! Choć skórka jajek jest raczej chrupiąca, z pewnością znajdzie zastosowanie w ogrodzie.
Dziś w naszych koszyczkach wielkanocnych panuje wolnoamerykanka. Jednak kto chce iść za nauką Kościoła, powinien wziąć sobie do serca pewne zakazy i nakazy dotyczące ich składu. Katolicy mają listę tego, co może, a co nie powinno trafiać do święconki.
Roślinne motywy na pisankach nie muszą być sprawką plastycznych talentów. Ten prosty patent pozwala przygotować wspaniałe, ozdobne jajka nawet osobom, które Bóg obdarzył dwiema lewymi rękami.