Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Pomidory to obok ogórków najpopularniejsze warzywa, jakie uprawiamy na naszych działkach i ogrodach. Każdy pragnie jak największych zbiorów, dlatego ważne jest zapewnienie tym roślinom jak najlepszych warunków. Kluczowe jest nie tylko prawidłowe stanowisko, warto zadbać także o odpowiedni nawóz.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To magiczny czas, który warto spędzić w gronie rodzinnym, a przy tym zjeść coś smacznego. Jednak aby stworzyć odpowiedni klimat, należy zadbać również o wystrój. Pisanki do obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Jajek nigdy dość – to hasło, które przyświeca gospodyniom przygotowującym potrawy na nadchodzące święta. Jeżeli jest ono bliskie i tobie, koniecznie poznaj przepis na jajka faszerowane na Wielkanoc. Klasyka w odświeżonej formie zaskarbi sobie sympatię rodziny i nie ma, co ukrywać – każdy będzie ci zazdrościł pomysłowości i kulinarnego talentu.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, jednym z najbardziej powszechnych produktów w ostatnim czasie stały się jajka. Są to bardzo uniwersalne artykuły spożywcze, z których można przygotować pyszne przekąski, ale również pełnowartościowe dania. Co jednak powstanie ze sprytnej sztuczki z folią i jajkiem?Wyjaśniamy poniżej.
Niedawno znalazłam przepis na prostą, wiosenną sałatkę i postanowiłam go wypróbować. Zrobienie jej na kolację zajęło mi dosłownie kilkanaście minut. Była tak smaczna, że mąż i dzieci poprosili, bym podała ją również na Wielkanoc.
Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na klasyk - jajka w sosie w sosie musztardowo - chrzanowym. To banalnie proste danie idealnie sprawdzi się Wielkanoc. Warto podać je z ugotowanymi ziemniakami. Tania i nieskomplikowana potrawa też może zrobić furorę na świątecznym stole.
W Polsce szaleje ptasia grypa. Ze względu na coraz to nowe ogniska choroby wybijane są całe stada kur. Co się stanie jednak, jeśli mięso lub jajko zarażonego ptaka przypadkiem trafi na nasz talerz? W sprawie wypowiedzieli się eksperci.
Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Oczywiście jajek pod wszystkimi postaciami. Takich grzybków, jak prezentujemy poniżej, na pewno jeszcze nie widzieliście. Na szczególną uwagę zasługują pomysłowe kapelusze, na które sposób zdradzimy w dalszej części tekstu.
Wielkanoc bez jaj? No bez… żartów. Trudno wyobrazić sobie taki scenariusz, ale nie jest on całkowicie wykluczony.
Nie szukaj skomplikowanych sposobów na farbowanie pisanek. Poznaj niezwykły i bardzo łatwy sposób, a zachwyt rodziny jest gwarantowany. Aż żal będzie, je rozbijać.
Na tegoroczną Wielkanoc przygotuj coś innego. Poznaj nieskomplikowany przepis, a dowiesz się, co jeszcze można przygotować z jajek. To niezwykłe, że nikt wcześniej nie wpadł na pomysł, na tak znakomite danie.
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jest to wielkie wydarzenie w świecie Kościoła, a także ogromna okazja do spotkania z rodziną i spędzenia miło czasu. Na stołach królować będą przepyszne potrawy, a wystrój piękne pisanki. To właśnie takie elementy zbudują klimat Świąt. Dlatego też przedstawiamy Wam fantastyczny sposób na zrobienie pisanek.
Planujesz zaskoczyć gości nietypową wielkanocną przekąską? Wypróbuj ten przepis. Panierowane jajka z zielonym farszem z pewnością podbiją niejedno podniebienie. Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale efekt wart jest każdej minuty w kuchni. Przepis i ilustracje pochodzą z kanału Sprint Cooking na You Tube.
Powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a co za tym idzie, większość osób będzie kupować jajka, aby przygotować z nich pyszne przekąski, między innymi jajka faszerowane. Ewentualnie niektórzy będą chcieli zadbać o wystrój i przygotować piękne i kolorowe pisanki. Kiedy kupujemy jajka, to zostaje nam po nich wytłaczanka. Okazuje się, że nie trzeba jej wyrzucać, ponieważ może ona mieć różne zastosowania.
Pisanki i kraszanki były przez dziesiątki lat przygotowywane domowymi metodami. Ostatnio popadają one nieco w zapomnienie. Kto dziś wie, jak zrobić zielone pisanki?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i kluczowe jest to, aby z samego rana zjeść pożywnego i pełnowartościowego. Istnieje wiele przepisów na bardzo smakowite posiłki, które dodadzą nam energii na dalszą część dnia. Co warto zjeść? Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne śniadanie, które zrobicie w mgnieniu oka.
Święta Wielkanocne to czas, w którym często kupowanym produktem są jajka. Wszystko przez to, że są one symbolem tych Świąt. Wtedy na stołach królują jajka faszerowane, w majonezie, czy też jako dodatek do żurku. Ponadto o kwestie wystroju dbają kolorowe pisanki. Tym razem jednak skupmy się na jedzeniu. Przedstawiamy Wam przepis na jajka idealne na Wielkanoc.
Kąpanie jajek w barwniku odchodzi do lamusa. Coraz częściej widzimy, jak łatwo przygotować jajka o fantastycznych mieszankach kolorów. Oto jeden ze sposobów wykorzystujących popularne urządzenie air fryer.
Oto garść porad, które pozwolą osiągnąć idealną wydmuszkę. Przy dobrym postępowaniu pisanka będzie miała małe, foremne i dyskretne otwory. Odpowiednio przygotowana, wydmuszka będzie cieszyć oko długi czas. A z jej zawartości przygotujemy świetną, pozbawioną skorupek jajecznicę lub ciasto.
Kanapki mogą smakować jeszcze lepiej. Poznaj przepis i przygotuj według niego najlepszą pastę z jajek. Temu smakowi nikt się nie oprze, a przysmak będziesz przyrządzać bardzo często.
Zapomnij o barwieniu pisanek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób, a kolorowych jajek pozazdrości ci każdy. Produkt, jakim pomalujesz skorupki, jest nietypowy i aż trudno uwierzyć, że z jego pomocą można uzyskać taki efekt.
Oto jeszcze jeden sposób na wprowadzenie motywu jajka na wielkanocny stół. Nie musi wiązać się z jedzeniem kolejnej porcji. Pozwala też wykorzystać coś, co zazwyczaj jest odpadem – skorupki jajek.
Faszerowane jajka muszą obowiązkowo znaleźć się na moim wielkanocnym stole. Ten przepis najbardziej przypadł do gustu domownikom. Prosty farsz z majonezu, czerwonej papryki i pieczarek okazał się strzałem w 10. Poniżej dzielę się przepisem na ten świąteczny przysmak.
Zanim przystąpisz do barwienia jajek na Wielkanoc, poznaj ten patent. Dzięki niemu przygotujesz skorupkę, która zdecydowanie lepiej wchłonie barwniki. Idealnych pisanek pozazdrości ci każdy.
Już za chwilę będziemy obchodzić najważniejsze święto w kościele katolickim. W Wielkanoc, oprócz tradycyjnych dań, nie może zabraknąć również jajek. Jajka są bowiem symbolem nowego początku, odrodzenia i życia. Przed świętami namocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej.
Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła.
Bez jajek mało kto wyobraża sobie śniadanie. Pożywne, pełne witamin i minerałów sprawiają, że mamy dużo energii do rozpoczęcia dnia. Dodatkowo mnogość sposobów przygotowania oraz podania powodują, że chętnie po nie sięgamy.Regularnie spotykamy się z różnymi kolorami żółtek, jak i skorupek. Większość z nas zbytnio się nad tym nie zastanawia. Niektórzy mogą jednak zadać sobie pytanie: które z nich jest najzdrowsze? W poniższym tekście na nie odpowiem.
Emma Morano jest Włoszką, która dożyła pięknego wieku, bo aż 117 lat. Jaki jest tego sekret? Według kobiety kluczowych jest kilka czynników, które mają na to ogromny wpływ. Zawdzięcza to przede wszystkim samotnemu stylowi życia oraz prostemu, lecz rygorystycznie przestrzeganemu jadłospisowi, opartemu na codziennym spożywaniu pewnego produktu. Taka dieta od wielu lat imponuje ludziom na całym świecie.