Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Nie masz pomysłu na pożywne, lecz lekkie i zdrowe śniadanie? Przygotuj danie według przepisu znanego kucharza. Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jego dania są proste w przygotowaniu i co najważniejsze obłędnie pyszne. Kucharz z cukinii i jajek wyczarował taki posiłek, że palce lizać. Lepszego śniadania dzisiaj nie zjesz.
Tylko dzisiaj w Lidlu czekają specjalne okazje. W sklepie dostaniemy darmowy olej. Trzeba tylko spełnić jeden warunek i butelkę niezbędnego w każdym domu tłuszczu otrzymamy zupełnie gratis.
Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj kotlety inne, niż zazwyczaj. Ta potrawa zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Domownikom spodoba się na tyle, że poproszą o dokładkę. Wypróbuj ten sposób, a o mielonych zapomnisz na długo.
Nie masz pomysłu na dzisiejsze śniadanie? Zainspiruj się i przygotuj to z przepisu. Danie, jakie z niego zrobisz, będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Koniecznie wypróbuj ten sposób, a śniadanie już nigdy nie będzie nudne i powtarzalne. Domownicy będą zachwyceni.
Lubisz kotlety mielone? Dzięki temu wyjątkowemu przepisowi będą smakować pysznie, jak nigdy dotąd. Wszystko za sprawą produktu, który w przepisie użyjesz inaczej, jak do tej pory.
Wątróbka może być przygotowana w smaczny sposób. Wystarczy, że poznasz przepis i na jego podstawie przygotujesz to niezwykle smaczne danie. Rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu, co przygotowałaś, a w dodatku poproszą o więcej.
Jeśli łapie mnie głód, przyrządzam to pyszne danie. Robię je z wydrążonego chleba, do którego wlewam jajka z apetycznymi dodatkami. Zapewniam, że takiego smacznego chleba jeszcze nie jadłeś. Skorzystaj z tego przepisu, bo naprawdę warto.
Jaka jest najsmaczniejsza jajecznica? To ta, którą robił mój dziadek. Nie żałował do niech swoich tajnych składników. Jajecznica wychodziła jak żadna inna i była bardzo pożywna.
Szukasz przepisu na posiłek bez mięsa? W takim razie poznaj ten, z którego przygotujesz doskonałe danie z jajek i obłędnie pysznego sosu. Sprawdzi się na każdą okazję, a w szczególności na lekką kolację. Przygotuj je nawet dzisiaj, a rodzina będzie nim zachwycona.
Wypróbuj nowatorski przepis uwielbianego kucharza - Tomasza Strzelczyka. Już nigdy tego tradycyjnego, śniadaniowego dania nie przyrządzisz inaczej. Jego klasyczna forma to przeżytek. Smak, jak i kompozycja dania z jajek zachwyci wszystkich.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Zainspiruj się i przygotuj takie jak z przepisu. Jest lekkie, ale też na tyle sycące, że dostarczy ci niezbędnej energii na cały poranek. Wypróbuj ten sposób, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz nic lepszego. To banalnie łatwe i mało czasochłonne.
Co ugotować, gdy brakuje czasu i pomysłów? W takim momentach przyrządzam szybki obiad z makaronem. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przyrządzić smaczny i pożywny posiłek. Takie danie mogę jeść codziennie, dlatego każdemu polecam ten prosty przepis.
Czy da się ulepszyć coś tak genialnego, jak jajecznica? Wystarczy dodać do niej kilka kropel jednego produktu, a to znane danie śniadaniowe wyjdzie puszyste, jak nigdy dotąd, a w dodatku o wiele smaczniejsze. Dowiedz się, co to za produkt i dodaj go do jajecznicy. Już nigdy nie przyrządzisz jej inaczej.
W przepisach takich jak ten zwykłe kotlety mielone nabierają elegancji. Klops, ich większy odpowiednik, jest równie aromatyczny i sycący. W wersji, którą tu prezentujemy, jest jeszcze bardziej widowiskowy.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zazwyczaj sięgamy po klasyki takie jak np. jajecznica, kanapki lub omlet. Jednak coraz większą popularnością cieszą się jajka po turecku. Co to za danie i jak je wykonać? Odpowiedź w artykule.
Jest wiele sposobów przyrządzania jajek, ale nie wszystkie są sobie równe pod względem zdrowotnym. Jeśli chodzi o wartości odżywcze, jest jedna zasada, którą warto się kierować.
Ciekawy pomysł na mięsno-jajeczno-bułczane śniadanie z gościnnymi występami topionego sera. Jajka są tak uniwersalnym produktem, że skłaniają do eksperymentów. Oto warte uwagi wyniki jednego z nich.
Nie wyobrażasz sobie śniadania bez jajecznicy? W takim razie koniecznie musisz poznać ten przepis i przygotować coś znacznie smaczniejszego. To danie zaskoczy każdego domownika, a w dodatku sprawi, że wszyscy będą chcieli jeść je codziennie. Wypróbuj przepis i zrób tę potrawę na śniadanie nawet dzisiaj.
Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie niż to przygotowane przez Tomasza Strzelczyka. Jajecznica z jego przepisu smakuje jak nigdy wcześniej. Dlatego dowiedz się, na czym polega jej fenomen, a potem podaj ją domownikom na pierwszy niedzielny posiłek. Smak i kompozycja na pewno ich zaskoczy.
Szukasz inspiracji na pierwszy posiłek w ciągu dnia? Śniadanie na ciepło, jaką przygotujesz z przepisem z artykułu, będzie należało do niezwykle udanych. Wszystko za sprawą połączenia kilku tanich i łatwo dostępnych składników. To danie zachwyci twoją rodzinę tak bardzo, że będziesz musiała robić je znacznie częściej.
Czy wiesz co się stanie, gdy skorupki jajek zalejesz colą? Ten patent da znakomity efekt. Dzięki niemu pewne żmudna czynność w kuchni, stanie się banalnie prosta. Dlatego skorzystaj z tego przydatnego i sprawdzonego sposobu.
Fasolka szparagowa w sosie śmietanowym to kwintesencja wiosennego dania. Dopóki młode ziemniaki i fasolka zdobią warzywne stragany, warto serwować go jak najczęściej sobie i bliskim.
Niezwykle szybkie i proste danie jajeczne jest świetnym ratunkiem, kiedy trzeba wymyślić szybki obiad po zabieganym dniu (lub w jego trakcie). Taki przepis sprawdzi się świetnie na każdy posiłek, jest przy tym łatwy i niedrogi w przygotowaniu.
To pJak zrobić jajecznicę? Najlepiej tak, jak robi ją Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz zawija jajecznicę w placek i podsmaża. yszne danie jest uniwersalne. Zjesz je chętnie na śniadanie, obiad i kolację.
Zdarza się, że kasjer otwiera opakowane jajek przy kasie. Wiele osób sądzi, że robi to w trosce o towar. Jednak, gdy znajomy, który pracuje na kasie wyjawił mi powód, bardzo się zdziwiłam. Na to bym nigdy nie wpadła.
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad? Podaj jajka w sosie tak smacznym, że chętnie sięgniesz po dokładkę. Jeden składnik podkręca smak dania i dodaje mu wyrazistości. Wiosenny obiad zrobisz dzięki tej recepturze.
Wyborne śniadanie nie musi być trudne i czasochłonne. Poznaj sposób na śniadanie wiedeńskie, a szybko oszalejesz na jego punkcie. Przepis jest banalnie prosty, a danie, jakie z niego przygotujesz, jest wyśmienite. Koniecznie musisz go spróbować.