Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
O tym, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zna ją tyle, aby wiedzieć, że włoskie śniadania również są smaczne. Szczególnie jedno danie, które może konkurować ze znaną nam jajecznicą. Koniecznie wypróbuj przepis, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz już nic innego.
Pasta kanapkowa przyda się w każdej kuchni. Teraz zrobisz ją z przepisu blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Pasta jajeczna smakuje wyśmienicie ze świeżym pieczywem. Spróbujesz jej i pokochasz, a zrobisz w jedną chwilę.
Jajka na śniadanie to zwykle dobry pomysł. Teraz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zrobisz jajka po turecku, a dostarczą smaku i mnóstwa energii tak potrzebnej rano.
Prosta domowa mieszanina z nieoczekiwanych składników może okazać się dobrym sposobem na powszechny problem. Wystarczy połączyć kilka składników. Należą do nich skorupki jajek i cola. Nie uwierzysz, jakie to proste
Od zawsze lubiłam jeść jajka na śniadanie. Nie raz próbowałam przyrządzić jajko w koszulce, ale z marnym skutkiem. W końcu znalazłam patent, który gwarantuje kulinarny sukces. Jajko w koszulce wychodzi tak, jak trzeba.
Jajecznica to jedno z najprostszych, a być może także najpopularniejszych dań świata. Czy ma swój jedynie słuszny przepis? Nie. Czy są metody i składniki, których być w recepturach nie powinno? Być może.
Domowy majonez jest niezastąpiony. Z nim sałatka jarzynowa smakuje, że palce lizać. Teraz taki majonez zrobisz bez surowego jajka. Sposób może zaskoczyć, ale efekt jest pyszny i wart wypróbowania.
Co podać do chleba, aby nie było nudno? Weź żółtka jajek i trochę oleju. Z tego niecodziennego połączenia wyjdzie coś pysznego. Takie jajka będą smakować ze świeżym pieczywem i każdego zaskoczą.
Jeśli szukasz potrawy, która doda ci energii z samego rana, to ta grecka wersja jajecznicy jest w sam raz dla ciebie. Strapostrada, bo taką nosi nazwę, jest jedną z tradycyjnych potraw. Ogromną rolę odgrywają tutaj niezwykle aromatyczne dodatki.
Szare kluski to klasyka szybkich mącznych obiadów polskiej kuchni chłopskiej. Mało jest bardziej ekspresowych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z boku talerza w towarzystwie mięsnych potraw z sosem, lecz także jako centralna część posiłku.
Jajka są lubiane i często goszczą na naszych stołach. Cenimy ich smak i wartości odżywcze. Jednak na własne życzenie możemy się ich z jajek pozbyć. Wszystko przez sposób gotowania. Jak w takim razie gotować jajka? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Jajecznica bez smażenia? Tak, to możliwe. Co więcej, dzięki tej metodzie najsłynniejsze śniadanie świata wychodzi wyjątkowo kremowe i delikatne.
Gotowanie jajek na twardo to chyba najprostszy przepis na świecie: bierzesz jajka i gotujesz je, aż będą twarde. Jednak nawet tak proste rzeczy można skomplikować. Warto wypróbować te efekty.
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Jaki masz pomysł na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się co rano upichcić, to wypróbuj przepis na jajka z boczkiem. Wychodzą, że palce lizać, a takie śniadanie z jajek zapewni energię aż do obiadu. Możesz zabrać je też do pracy.
Rolada szpinakowa jest jednym z moich ulubionych dań. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i niezwykle smaczna. Roladka jest w sam raz na kolację, podwieczorek, przekąskę, czy też spotkanie w większym gronie. Na pewno każdy zje ją ze smakiem.
Sałatka kijowska to jedno z prostych dań, które łatwo przygotować z wyprzedzeniem, kiedy spodziewamy się gości. Jest delikatna w smaku i składa się z łatwo dostępnych produktów. Posłuży też jako lunch do pracy, więc można przygotować jej nieco więcej.
Kawa to nie tylko pobudzający napój. Okazuje się, że w połączeniu z innymi składnikami przygotujesz z niej doskonały deser kawowy, który zachwyci każdego. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i zaskocz domowników. Przygotowanie takiej przekąski, jeszcze nigdy nie było aż tak proste.
Śniadanie bez jajecznicy? Zapomnij o tej w tradycyjnej wersji i poznaj przepis na tę, która zachwyci każdego. Jajecznica po turecku nie ma sobie równych, a przygotowanie to bułka z masłem. Czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jakie składniki nadadzą daniu, aż tak wyjątkowego smaku.
Książulo postanowił wybrać się na wakacje. Jak na youtubera, który zajmuje się tematyką kulinarną przystało, nawet podczas wypoczynku musiał sprawdzić i zrecenzować kilka potraw. Postawił na pewną odmianę jajecznicy, a refleksją podzielił się z fanami Czy było warto? Książulo mówi o tym bez ogródek w filmie, który opublikował w sieci.
Masz ochotę na lekką przekąskę w ciągu dnia? Wypróbuj tę z przepisu, który znajdziesz w dalszej części tekstu. Wystarczy, że masz jajka, ryż i kilka tanich dodatków. Przygotowanie jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Raz spróbujesz, a będziesz przygotowywać ją na co dzień.
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem? Zapomnij. Przygotowana na śniadanie jajecznica z kapustą zachwyci każdego. Poznaj tej niespotykany wcześniej przepis i wypróbuj podczas śniadania. Domownicy przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego.
Znana wszystkim Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób na udane śniadanie. Szakszuka z jej przepisu bije inne na głowę. Poznaj ten autorski pomysł i wykorzystaj go na pierwszy posiłek, a rodzina będzie zachwycona. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić pyszne śniadanie.
Wątróbka to przysmak twojej rodziny? Poznaj przepis na zaskakującą zapiekankę i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy pierwszy raz spróbują dania, nie będą mogli wyjść z podziwu. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej.
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.
Do sklepów trafiły jajka z salmonellą. W specjalnym komunikacje GIS ostrzega przed ich spożyciem oraz podaje szczegóły, dzięki którym konsumenci rozróżnią partię skażonych produktów. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.
Jajecznica to niezwykłe danie. Składa się z minimum dwóch składników – wliczając tłuszcz, na którym ją smażymy – a mimo to jest zapewne ok. miliarda przepisów na nią. Oto jeden bliski ideału.
Naleśniki bez mąki to najlepsze z dwóch śniadaniowych światów. Białka i błonnik z owsianki zmieniają się tu w pyszne naleśniki. Można przygotować z nich potem dowolną potrawę, do której normalnie używamy mącznych naleśników.