Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Jajka

Jajka

Czym są jajka?

Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.

Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.

Wartości odżywcze jajek

Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.

W jakiej formie jeść jajka?

Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce

Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.

Jakie jajka kupować?

Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.

Najpopularniejsze potrawy z jajek

Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.

Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.

Pokaż więcej

jajka na patelni
16.04.2024 19:27 Podsmaż cebulę na patelni i wrzuć jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie i kolację

Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.

Śniadanie
16.04.2024 18:46 Europejski Dzień Śniadań już 24 kwietnia. Jak śniadaniują Polacy?

Mówi się, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzymy, bo około 90 proc. Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40 proc., osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różną postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”. Na drugim biegunie są Włosi, którzy rano na szybko piją cappuccino lub mocne espresso do tego zjadają jedynie słodkie cornetto, czyli włoską wersję francuskiego croissanta i pędzą dalej. Jedna z warszawskich restauracji postanowiła przełamać ten stereotyp i przygotować śniadania… po włosku. Jak one wyglądają przekonacie się odwiedzając restaurację Quattro Formaggi, znajdującą się w samym centrum stolicy w Varso Tower.

brązowe jajka w wytłoczce
15.04.2024 17:22 Brązowe jajka znikną ze sprzedaży? Powód zaskoczy niemal każdego

Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.

jajecznica
15.04.2024 16:40 Zawsze dodaję kilka kropli tego soku do jajecznicy. Wychodzi idealna w smaku

Jajecznica to dla wielu doskonałe danie na śniadanie. Nie każdy jednak wie, że dzięki jednemu dodatkowi może być jeszcze smaczniejsza. Dodaj tylko kilka kropel i zachwyć się nieznanym wcześniej smakiem jajecznicy. Smakosze będą zachwyceni.

śniadanie
15.04.2024 09:01 Wydrążam pomidory i wypełniam tą masą. W kilkanaście minut mam najlepsze śniadanie

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na pomidory wypełnione apetyczną masą jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Zapewni energię na wiele godzin każdemu smakoszowi. To świetna alternatywa dla jajecznicy czy kanapek.

menemen
13.04.2024 09:08 Żadna jajecznica, turecka wersja smakuje 100 razy lepiej. To moje ulubione śniadanie

Jajecznica na śniadanie to już przeszłość. Spróbuj zdecydowanie lepszego dania na pierwszy posiłek. Jest ono ciekawsze pod względem smaku. A dzięki składnikom jest pełnowartościowym i sycącym śniadaniem. Wypróbuj danie z tego przepisu, a początek dnia będzie należał do udanych. 

gotowanie jajek
10.04.2024 17:59 Zrób to od razu po gotowaniu jajek na miękko. Ta czynność jest najważniejsza

Jajka mają wiele zastosowań w kuchni, ale chyba najbardziej lubimy jeść je na miękko. Radzimy, co należy zrobić po ugotowaniu jajek na miękko. Tan zabieg jest kluczowy i warto z niego skorzystać.

ryż i jajka
09.04.2024 19:32 Ugotuj ryż, wrzuć na patelnię i zalej jajkami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

Masz w domu ryż i jajka? Sięgnij po te produkty dzięki, którym przyrządzisz znakomite danie. Umożliwi to ten prosty przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi pyszne i pożywne.

omlet z brzoskwiniami
08.04.2024 19:34 Ten omlet smażę zawsze, gdy mam mało czasu. Smakiem bije na głowę jajecznicę i kanapki

Zapomnij o jajecznicy i kanapkach na śniadanie. Od teraz będziesz robiła tylko omlety z tego przepisu. Są doskonałe w smaku, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne. Domowi smakosze również będą zadowoleni i poproszą o dokładkę. 

jajecznica na patelni
07.04.2024 19:45 Moja babcia zawsze dodawała ją do jajecznicy. Z tym składnikiem śniadanie smakuje obłędnie

Jajecznica nie musi być nudnym daniem na śniadanie. Dowiedz się, jaki składnik musisz dodać, aby smakowała wybornie. Będzie odpowiednio wilgotna, a w dodatku ten składnik poprawi jej konsystencję. Wypróbuj ten przepis, a nie zawiedziesz się.

danie z jajek i kukurydzy
06.04.2024 21:37 Mieszam 2 jajka z kukurydzą i wlewam mleko. To danie mógłbym jeść nawet codziennie

Jeżeli lubisz dania o nietypowym połączeniu smaków, to ten przepis jest dla ciebie idealny. A w dodatku zrobisz uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze jest jednak to, że zrobisz je w mig i to tylko z kilku składników. 

jajka z kapustą
06.04.2024 09:41 Siekam kapustę, podsmażam i dodaję jajka. To mój ulubiony patent na śniadanie

Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.

jajka po turecku
04.04.2024 20:12 Żaden omlet i jajecznica. To tureckie śniadanie pobiło serca Polaków

Niektórzy twierdzą, że ten śniadaniowy hit wyprze szakszukę i jajka po benedyktyńsku z pierwszych miejsc na liście najbardziej luksusowych śniadań. Może tak i będzie, ważne jest jednak co innego. Otóż to niezwykłe danie jest tak szybkie i proste, że można serwować je na co dzień nawet większej grupie głodomorów.

chleb i jajka
04.04.2024 12:34 Wydrąż bochenek chleba i wlej jajka. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepis

Chleb i jajka to połączenie idealne. Dzięki temu przepisowi zrobisz wyborne danie z użyciem tych produktów. Wystarczy wydrążyć chleb i wlać jajka. Wyjdzie potrawa, że palce lizać.

jajka
30.03.2024 16:03 Ile jajek dziennie można zjeść ? Znany lekarz podał konkretną liczbę

Temat jajek budzi emocje nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Raz na jakiś czas jesteśmy zarzucani różnymi opiniami ekspertów, które dotyczą tego ile dziennie powinniśmy ich jeść oraz w jakiej formie. Nasza redakcja postanowiła uzyskać opinię dr. Michała Mularczyka, który jest kardiologiem, internistą i dietetykiem.

faszerowane jajka
30.03.2024 09:42 Strzelczyk pokazał najlepszy patent na faszerowane jajka. W głowie się nie mieści co do nich dodaje

Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są nie lada specjałem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.

sałatka
29.03.2024 13:13 W moim domu ta sałatka to największy hit. Do tego robię ją dużo szybciej, niż jarzynową

Ta kolorowa sałatka skradła serca moich domowników. O jarzynową nikt już nawet nie pyta. Obłędny smak i błyskawiczne wykonanie to jej główne cechy. Chcesz jej skosztować? Przepis znajdziesz poniżej.

pisanki
29.03.2024 11:13 Zawijam jajka w folię aluminiową i wkładam do garnka. Nigdy nie widziałam piękniejszych pisanek

Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.

jajko w szklance
29.03.2024 08:07 Włożył jajko do szklanki i zalał je zimną wodą. Internauci oszaleli na punkcie tej sztuczki

Chcesz podać idealne jajko na święta? Koniecznie poznaj tę przydatną w kuchni sztuczkę. Odkąd jeden mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować jajka, Internet oszalał. Metoda jest bardzo prosta i skuteczna.

jajecznica
28.03.2024 17:58 Ekspertka pokazała jak należy jeść jajecznicę. Ten błąd jest nagminny

Jajecznicę lubimy i często ją jadamy. Jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas jedzenia tego dania. Irena Kamińska-Radomska, która o dobrych manierach wie wszystko, wskazała na błąd, który jest nagminny. Sprawdź, czy też go popełniasz?

stół wielkanocny
28.03.2024 14:16 Nigdy nie wstawiaj ich do zamrażarki. Tych 3 wielkanocnych potraw nie wolno mrozić

Święta wielkanocne przed nami, a wraz z nimi masa pysznego jedzenia. Te, które zostanie po Wielkanocy nie zawsze nadaje się do mrożenia. Szczególnie 3 świąteczne potrawy nie powinny trafić do zamrażarki. Dowiedz, się o jakie wielkanocne dania chodzi.

Pisanki bez cebuli
28.03.2024 12:03 Zamiast cebuli do barwienia jajek użyję czegoś innego. Nigdy nie widziałam tak pięknych pisanek

Przygotowaliście już pisanki na Wielkanoc? Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czym barwić jajka, to polecam wam doskonały sposób. Użyjcie naturalnego składnika, który nada jajkom wyjątkowej barwy. Takie pisanki zachwycą pięknymi kolorami i będą świąteczną ozdobą każdego domu.

Test majonezów
27.03.2024 19:51 Znamy najlepszy polski majonez. Król testu jest tylko jeden

Panel ekspertów Smakoszy tuż przed Wielkanocą postanowił przetestować najsłynniejsze polskie majonezy. Kosztowaliśmy w ciemno nie wiedząc który jest który, a potem ocenialiśmy pozostałe cechy. Wyścig wcale nie był wyrównany a wyniki potrafią zaskoczyć. 

serduszka z parówek
27.03.2024 08:31 Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie

Jajko i jakaś kiełbaska to podstawa pożywnego śniadania. Ale powiedzcie to dzieciom-niejadkom, które najchętniej do deseru po obiedzie przetrwałyby na słodkich płatkach z mlekiem. Może ta nietypowa potrawa przekona je, że warto zacząć dzień od pożywnego posiłku.

kurczaczki
26.03.2024 16:20 Zamiast faszerowanych jajek zrobię takie kurczaczki. Ten patent to hit na świątecznym stole

Zwykle na wielkanocny stół trafiają jajka faszerowane. Jednak w tym roku zamiast nich zrobię kurczaczki, które zachwycą moich gości. Wygląd i znakomity smak są ich znakiem rozpoznawczym. Patent, który polecam będzie hitem na świątecznym stole.

zanurzanie jajka w czekoladzie
26.03.2024 13:07 Owijam jajko folią i zanurzam w czekoladzie. Za tę sztuczkę ktoś powinien dostać medal

Dla jednych przedświąteczne gotowanie to czas przygotowania sycących obiadów i lekkich przystawek, ale inni mogą zdecydować się na eksperymentowanie z deserami. W końcu gdzie jeśli nie na świątecznym stole jest miejsce na kreatywne popisy cukiernicze? Do nich właśnie należą te czekoladowe jajeczka. Najlepsze jest to, że poradzi sobie z nimi absolutnie każdy.

święconka
25.03.2024 18:00 W wielkanocnym koszyku powinno być 7 produktów. Jeden jest ogromnym zaskoczeniem

Symboliczne znaczenie obrzędów związanych z obchodzeniem świąt zmienia się z czasem. Jeśli chcemy, by nasza Wielkanoc wiązała się z pielęgnowaniem tradycji, musimy czasem sięgnąć do opisów dawnych świętowań. Choć dziś skład świątecznego koszyczka dobieramy w miarę swobodnie, nie zawsze tak było.

kraszanki z roślinami
25.03.2024 17:33 Ten sposób farbowania pisanek pokazała mi babcia. Jest najlepszy i niezawodny

Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.