Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.
Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.
Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.
Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce.
Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.
Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.
Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.
Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.
Pokaż więcej
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Mówi się, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzymy, bo około 90 proc. Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40 proc., osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różną postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”. Na drugim biegunie są Włosi, którzy rano na szybko piją cappuccino lub mocne espresso do tego zjadają jedynie słodkie cornetto, czyli włoską wersję francuskiego croissanta i pędzą dalej. Jedna z warszawskich restauracji postanowiła przełamać ten stereotyp i przygotować śniadania… po włosku. Jak one wyglądają przekonacie się odwiedzając restaurację Quattro Formaggi, znajdującą się w samym centrum stolicy w Varso Tower.
Wśród producentów jajek pojawiają się głosy, że rynek tego płynnego złota czeka w najbliższym czasie rewolucja. Dobrze nam znane brązowe wersje mają zniknąć z półek. Zastąpią je białe jajka, które znamy, ale które w naszych sklepach nie dominują. Przyczyny leżą w ekonomii.
Jajecznica to dla wielu doskonałe danie na śniadanie. Nie każdy jednak wie, że dzięki jednemu dodatkowi może być jeszcze smaczniejsza. Dodaj tylko kilka kropel i zachwyć się nieznanym wcześniej smakiem jajecznicy. Smakosze będą zachwyceni.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na pomidory wypełnione apetyczną masą jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Zapewni energię na wiele godzin każdemu smakoszowi. To świetna alternatywa dla jajecznicy czy kanapek.
Jajecznica na śniadanie to już przeszłość. Spróbuj zdecydowanie lepszego dania na pierwszy posiłek. Jest ono ciekawsze pod względem smaku. A dzięki składnikom jest pełnowartościowym i sycącym śniadaniem. Wypróbuj danie z tego przepisu, a początek dnia będzie należał do udanych.
Jajka mają wiele zastosowań w kuchni, ale chyba najbardziej lubimy jeść je na miękko. Radzimy, co należy zrobić po ugotowaniu jajek na miękko. Tan zabieg jest kluczowy i warto z niego skorzystać.
Masz w domu ryż i jajka? Sięgnij po te produkty dzięki, którym przyrządzisz znakomite danie. Umożliwi to ten prosty przepis. Często z niego korzystam, bo danie wychodzi pyszne i pożywne.
Zapomnij o jajecznicy i kanapkach na śniadanie. Od teraz będziesz robiła tylko omlety z tego przepisu. Są doskonałe w smaku, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne. Domowi smakosze również będą zadowoleni i poproszą o dokładkę.
Jajecznica nie musi być nudnym daniem na śniadanie. Dowiedz się, jaki składnik musisz dodać, aby smakowała wybornie. Będzie odpowiednio wilgotna, a w dodatku ten składnik poprawi jej konsystencję. Wypróbuj ten przepis, a nie zawiedziesz się.
Jeżeli lubisz dania o nietypowym połączeniu smaków, to ten przepis jest dla ciebie idealny. A w dodatku zrobisz uniwersalne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przekąskę w ciągu dnia. Najlepsze jest jednak to, że zrobisz je w mig i to tylko z kilku składników.
Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.
Niektórzy twierdzą, że ten śniadaniowy hit wyprze szakszukę i jajka po benedyktyńsku z pierwszych miejsc na liście najbardziej luksusowych śniadań. Może tak i będzie, ważne jest jednak co innego. Otóż to niezwykłe danie jest tak szybkie i proste, że można serwować je na co dzień nawet większej grupie głodomorów.
Chleb i jajka to połączenie idealne. Dzięki temu przepisowi zrobisz wyborne danie z użyciem tych produktów. Wystarczy wydrążyć chleb i wlać jajka. Wyjdzie potrawa, że palce lizać.
Temat jajek budzi emocje nie tylko podczas świąt wielkanocnych. Raz na jakiś czas jesteśmy zarzucani różnymi opiniami ekspertów, które dotyczą tego ile dziennie powinniśmy ich jeść oraz w jakiej formie. Nasza redakcja postanowiła uzyskać opinię dr. Michała Mularczyka, który jest kardiologiem, internistą i dietetykiem.
Jajka faszerowane muszą znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Te z przepisu Tomasza Strzelczyka są nie lada specjałem. Zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Jeden dodatek zaskoczy każdego.
Ta kolorowa sałatka skradła serca moich domowników. O jarzynową nikt już nawet nie pyta. Obłędny smak i błyskawiczne wykonanie to jej główne cechy. Chcesz jej skosztować? Przepis znajdziesz poniżej.
Pisanki są symbolem życia i odrodzenia. Te, które przygotuję zachwycą pięknymi barwami. Zrobię je przy użyciu folii aluminiowej. Wykorzystam też składniki, których być może używasz do ciasta. Polecam sposób na przepiękne pisanki wielkanocne.
Chcesz podać idealne jajko na święta? Koniecznie poznaj tę przydatną w kuchni sztuczkę. Odkąd jeden mężczyzna pokazał na YouTubie, jak przygotować jajka, Internet oszalał. Metoda jest bardzo prosta i skuteczna.
Jajecznicę lubimy i często ją jadamy. Jednak okazuje się, że wielu z nas popełnia błąd podczas jedzenia tego dania. Irena Kamińska-Radomska, która o dobrych manierach wie wszystko, wskazała na błąd, który jest nagminny. Sprawdź, czy też go popełniasz?
Święta wielkanocne przed nami, a wraz z nimi masa pysznego jedzenia. Te, które zostanie po Wielkanocy nie zawsze nadaje się do mrożenia. Szczególnie 3 świąteczne potrawy nie powinny trafić do zamrażarki. Dowiedz, się o jakie wielkanocne dania chodzi.
Przygotowaliście już pisanki na Wielkanoc? Jeżeli wciąż zastanawiacie się, czym barwić jajka, to polecam wam doskonały sposób. Użyjcie naturalnego składnika, który nada jajkom wyjątkowej barwy. Takie pisanki zachwycą pięknymi kolorami i będą świąteczną ozdobą każdego domu.
Panel ekspertów Smakoszy tuż przed Wielkanocą postanowił przetestować najsłynniejsze polskie majonezy. Kosztowaliśmy w ciemno nie wiedząc który jest który, a potem ocenialiśmy pozostałe cechy. Wyścig wcale nie był wyrównany a wyniki potrafią zaskoczyć.
Jajko i jakaś kiełbaska to podstawa pożywnego śniadania. Ale powiedzcie to dzieciom-niejadkom, które najchętniej do deseru po obiedzie przetrwałyby na słodkich płatkach z mlekiem. Może ta nietypowa potrawa przekona je, że warto zacząć dzień od pożywnego posiłku.
Zwykle na wielkanocny stół trafiają jajka faszerowane. Jednak w tym roku zamiast nich zrobię kurczaczki, które zachwycą moich gości. Wygląd i znakomity smak są ich znakiem rozpoznawczym. Patent, który polecam będzie hitem na świątecznym stole.
Dla jednych przedświąteczne gotowanie to czas przygotowania sycących obiadów i lekkich przystawek, ale inni mogą zdecydować się na eksperymentowanie z deserami. W końcu gdzie jeśli nie na świątecznym stole jest miejsce na kreatywne popisy cukiernicze? Do nich właśnie należą te czekoladowe jajeczka. Najlepsze jest to, że poradzi sobie z nimi absolutnie każdy.
Symboliczne znaczenie obrzędów związanych z obchodzeniem świąt zmienia się z czasem. Jeśli chcemy, by nasza Wielkanoc wiązała się z pielęgnowaniem tradycji, musimy czasem sięgnąć do opisów dawnych świętowań. Choć dziś skład świątecznego koszyczka dobieramy w miarę swobodnie, nie zawsze tak było.
Naturalnymi roślinnymi metodami można nie tylko zafarbować jajka, lecz także zrobić na nich widowiskowe wzory. W tym nietypowym przepisie na wielkanocne jajka do święconki zioła dobieramy do kompozycji nie pod względem smaku, ale wyglądu.