Jak długo gotować kapustę na gołąbki?
Gołąbki to danie, które na stałe wpisało się w jadłospis Polaków. Obecnie przyrządzamy je na wiele sposobów, eksperymentując nie tylko z farszem, ale również sosami, pieczeniem czy ich gotowaniem.
Niedawno pisaliśmy o ciekawym wariancie przyrządzania gołąbków z młodej kapusty, których nie trzeba zawijać . Alternatywną dla tradycyjnego przepisu mogą być też gołąbki z ziemniaczanym farszem, które zachwycą sympatyków staropolskich smaków.
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki?
Wielbiciele gołąbków zdają sobie sprawę, że najlepszą kapustą, jaką można wybrać do przyrządzenia gołąbków, jest oczywiście kapusta biała. Oczywiście można spróbować też w ersji z kapustą rzymską czy pekińską , jednak my polecamy jednak tę najbardziej docenianą przez smakoszy.
Każda kapusta, którą wybierzemy do naszego dania, powinna mieć odpowiednią jakość. Przy zakupie białej, warto zwrócić uwagę na zbicie liście otaczających głąb. Najlepsza do gołąbków będzie taka kapusta, której liście zbyt mocno do siebie nie przylegają.
Jak długo gotować kapustę na gołąbki?
Zacznij od przygotowania dużego garnka, w którym bez problemu zmieści się kapusta . Zalej go wodą i doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj łyżeczkę soli i włóż warzywo tak, by było całkowicie zakryte wodą.
Następnie przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut . W tym czasie warto kilka razy obrócić kapustę. Tak przygotowane liście powinny być miękkie, lecz nierozgotowane.
Źródło: Pixabay/Lebensmittelfotos
Jak gotować gołąbki?
Po wyjęciu liści z garnka odetnij zgrubienia w kształcie trójkąta . Dopiero na tak przygotowanych liściach możesz układać farsz. Następnie zawijaj do środka grubszą część liścia, a potem jego boki. Ważne, by każdy gołąbek zwijać jak najciaśniej, tworząc zwarty kształt walca.
Nie chcesz, aby twoje gołąbki rozpadły się w trakcie gotowania? Wystarczy, że na dno garnka położysz parę sparzonych wcześniej liści kapusty, a gołąbki ułożysz ciasno obok siebie "zamknięciem" na dole i gładką częścią liści ku górze.
Pamiętaj, by gołąbki układać od największych do najmniejszych, które powinny znaleźć się na samej górze. Ciekawym trikiem jest wsadzenie między każdym z gołąbków liści laurowych i kminku i położenie na wierzch takich samych liści jak na spód garnka. Następnie zalej wszystko wodą, przykryj pokrywką i duś przez około 3 godziny na małym ogniu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Share Info, Polki