Smakosze.pl
Ogórki z własnego ogródka

Pixabay / Alexey_Hulsov

Co zrobić, aby liście ogórków nie żółkły?

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite ogórki często goszczą na naszych stołach. Wielu smakoszy kupuje je po prostu w sklepach i na straganach, jednak coraz więcej osób decyduje się na samodzielne posadzenie tych roślin. Czasami liście ogórków żółkną. Na szczęście możemy zażegnać ten problem za sprawą mikstury, w skład której wchodzi chleb.

Ogórki z domowego ogródka z pewnością powinny napawać dumą. Niestety czasem mimo naszych starań, liście podopiecznych nam roślin żółkną. Winę za taki stan rzeczy ponosi między innymi niedobór składników odżywczych. Jak dostarczyć je ogórkom?

Nawóz, który sprawi, że ogórki wyrosną fantastycznie

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w rodzimych kulinariach. Niektórzy przygotowują z nich kultową mizerię. Jednak równie popularne są ogórki kiszone lub konserwowe. Małosolna odsłona także cieszy się sporym zainteresowaniem. Ostatnio przedstawialiśmy przepis na ogórki w tej odsłonie.

Bez wątpienia ogórki wyhodowane samodzielnie są chlubą wielu smakoszy. Oczywiście posadzone rośliny potrzebują naszego wsparcia i odpowiedniej opieki. Okazuje się, że w prosty sposób możemy przygotować nawóz, który sprawi, że liście nie będą żółkły.

Kiedy nasze ogórki zaczynają mieć pożółkłe liście, może być to sygnał, że dopadła je choroba lub ziemia zawiera zbyt mało składników odżywczych. W sklepach ogrodniczych możemy dostać rozmaite mieszanki dla roślin. Jednak równie dobrze nawóz możemy zrobić samodzielnie.

Przepis na domowy nawóz jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić. Głównym jego składnikiem jest jeden z najbardziej powszechnych produktów spożywczych. Mowa o chlebie. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 10 litrów wody

  • bochenek chleba

  • 5 g jodu

(Canva / SomeSense)

Okazałe ogórki dzięki prostej miksturze

Na początku wodę przelewamy do wiadra. Następnie chleb kroimy na niewielkie kawałki. Zanurzamy go w wodzie. Całość pozostawiamy na noc. Po tym czasie mieszankę wzbogacamy o jod i czekamy jeszcze przez 2 godziny.

Domowy nawóz na ogórki jest już gotowy. Wystarczy rozcieńczyć 1 litr mikstury w 10 litrach wody. Podlewanie roślin tym specyfikiem znacząco je wzmocni. Roztwór należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. W przypadku oprysku należy pamiętać, że wystarczy robić to raz na 2 tygodnie.

Każdy, kto chce zasadzić samodzielnie ogórki, powinien zdawać sobie sprawę, że mają one swoje wymagania. Zielone smakołyki uwielbiają słońce. Dlatego nie należy sadzić ich w cieniu. Oprócz tego powinny mieć miękką glebę, która dobrze chłonie wodę i łatwo się nagrzewa.

Ogórki potrzebują dużo wody. Najlepiej podlewać je rano. Robienie tego wieczorem może doprowadzić do wystąpienia chorób. Warto również wiedzieć, jak można wykorzystać obierki z ogórków. Mało kto spodziewałby się, że są tak użyteczne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak Dnia; Murator Dom

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory ogórków. Pomoże domowa mieszanka

Czytaj więcej >
bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >