Smakosze.pl
poziomki

Pixabay /Ina_LH

Przepis na napar z liści poziomek

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Poziomki dla wielu z nas są prawdziwym smakiem dzieciństwa. Pyszne jagody są prawdziwą skarbnicą cennych witamin. Okazuje się, że moc właściwości mają również ich liście. Nasze babcie przygotowywały z nich wyjątkowy napar.

Poziomki to smak lata i dzieciństwa. Pyszne jagody kojarzą nam się z wakacjami, radością i beztroską. Okazuje się, że równie cenne jak owoce są liście poziomek. Mają naprawdę piorunujące zastosowanie!

Cenne właściwości liści poziomek

Liście poziomki mają szerokie zastosowanie kulinarne. Służą jako przyprawa do aromatyzowania: wina, herbat, nalewek oraz pieczonych mięs, nadając im słodki posmak oraz niepowtarzalny aromat.

Zawierają one spore pokłady wspierającej naszą odporność witaminy C oraz taniny i kwasy fenolowe. Przygotowany na ich bazie napar można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie (jako okład), który przyniesie ulgę zmęczonym oczom.

Napar z liści poziomek wspiera układ krążenia. Ma również korzystny wpływ na naszą skórę, stawy oraz błony śluzowe. Pijąc go oczyszczamy nasz organizm ze zbędnych toksyn. Poniżej podajemy przepis na tę wspaniałą miksturę.

Przepis na napar z liści poziomek

Składniki:

  • 2 łyżeczki suszonych liści poziomek 

  • woda

Sposób przygotowania:

Zalej gorącą wodą dwie łyżeczki suszonych liści poziomek i zaparzaj je pod przykryciem przez około 15 minut. Napar możesz pić 3 razy dziennie. Jeśli chcesz stosować, go zewnętrznie przygotuj większą ilość, wystudź i przechowuj w lodówce. 

Dlaczego warto jeść poziomki?

Poziomki to niskokaloryczne owoce pełne cennych witamin oraz minerałów. Zawierają dużo witaminy C oraz potasu, który usprawnia pracę układu krwionośnego. Do tego zwalczają wolne rodniki i przyczyniają się do wchłaniania złego "cholesterolu".

Niestety, poziomki są dziś prawdziwym rarytasem. Rzadko możemy je spotkać w sklepach i na straganach. Najlepiej hodować je samemu w swoim przydomowym ogródku. Za opakowanie poziomek ważące 100 g musimy zapłacić nawet 15 zł.

Poziomki podobnie jak truskawki zawierają również związki, które mogą wywołać reakcje alergiczne, dlatego przed ich spożyciem najlepiej dokonać próby uczuleniowej np. wcierając odrobinę soku za ucho. Jeśli nie wystąpi obrzęk, to oznacza, że owoce nie są alergenami.

Polecamy nasze pozostałe artykuły. Niedawno pisaliśmy m.in.na temat kaucji za plastikowe butelki oraz podawaliśmy przepis na wyborną surówkę z kapusty pekińskiej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: zielar.ski / magiczny ogród/ poradnik zdrowie 

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Sok z buraka nie dla każdego

Zdrowie

Przeciwskazania do picia soku z buraka

Czytaj więcej >
Imbir z czosnkiem i cytryną

Zdrowie

57-latka piła przez 2 tygodnie sok z cytryny z imbirem i czosnkiem. Pochwaliła się spektakularnymi efektami

Czytaj więcej >
Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Zdrowie

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >
Arbuz i kwestia pestek

Zdrowie

Czy można jeść pestki z arbuza?

Czytaj więcej >

Zdrowie

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >