Smakosze.pl Porady Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?
pixabay.com/wRealme

Jak gotować bób, aby nie powodował wzdęć?

8 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie bobu jest często konieczne, kiedy mamy koniec sezonu i nasiona są już o wiele starsze - wtedy nie możemy jeść go na surowo. Łupiny są, z uwagi na wiek, znacznie twardsze i łykowate, więc obróbka termiczna jest jedynym sposobem, aby móc zjeść bób z przyjemnością.

Niestety, po uczcie z bobem wiele osób odczuwa silny dyskomfort w dolnej części brzucha. Warzywo to wywołuje bowiem wzdęcia, których pozbycie się jest dużym problemem . Na szczęście można ich uniknąć już na samym początku, gdy gotujemy bób.

Bób bez wzdęć - jak tego dokonać?

Pierwszy sposób polega na wrzuceniu do garnka z gotującym się bobem świeżej gałązki zwykłego kopru. Koperek pozytywnie wpływa na pracę jelit i niweluje kumulowanie się gazów. Dodatkowo bób zdobędzie nowy i pyszny aromat, który spodoba się praktycznie każdemu.

Inną przyprawą, która znana jest ze swoich właściwości łagodzących problemy gastryczne, jest kminek. Należy podczas gotowania wsypać około 1 łyżeczki, a wiatropędne właściwości tego pysznego produktu zostaną zmniejszone do niegroźnego minimum.

Przed gotowaniem bobu, wymocz go

Trzecią możliwością jest odpowiednie wymoczenie bobu przed faktyczną obróbką. Aby tego dokonać, zalewa się go ciepłą wodą i odstawia na 2-3 godziny. Po wymoczeniu nasiona płucze się czystą i zimną wodą, zalewa świeżą i stawia na gaz.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Warto nadmienić, że bób trzeba posolić zaraz przed końcem gotowania. Zbyt wczesne dodanie soli może sprawić, że nasiona staną się nieprzyjemnie twarde. Do wody dosypuje się również odrobinę cukru, który znacznie poprawia smak gotowego produktu.

Źródło: MichikoDesign, Getty Images

Jakie właściwości ma bób?

Bób jest jedną z najzdrowszych roślin. Zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego białka, który konieczny jest do odpowiedniego funkcjonowania organizmu. Ponadto pełen jest dużych ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu i cynku.

Co ciekawe, bób może być świetnym dodatkiem do dietetycznego jadłospisu, albowiem posiada ogromne pokłady błonnika pokarmowego. Nie należy jednak przesadzać z ilością spożytych nasion, ponieważ bób jest bardzo kaloryczny. Na 100 gramów produktu zawiera aż 110 kcal.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ofeminin.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy