Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czym najlepiej zagęścić flaczki?
Adam Moskal
Adam Moskal 08.05.2021 02:00

Czym najlepiej zagęścić flaczki?

Flaki
commons.wikimedia.org/Alina Zienowicz Ala z/ CC BY-SA 3.0

Flaczki to zupa, która wywołuje ogromne emocje wśród wielu Polaków. Jedni uwielbiają ostry smak i konsystencję tego dania, z kolei drudzy nie są w stanie przemóc się do zjedzenia potrawy, ponieważ nie podoba im się jej główny składnik. Mimo wszystko ma ona wielu zwolenników. 

Jeśli uwielbiasz gotować ją w domowym zaciszu, z pewnością zastanawiasz się jaki dodatek najlepiej sprawdzi się jako zagęszczacz - nikt w końcu nie chce jeść rzadkich flaczków. Poniżej pokazujemy 3 najlepsze metody, które działają ze 100% skutecznością. 

Czym zagęścić flaczki, aby były najsmaczniejsze?

Najpopularniejsza jest zdecydowanie podsmażona na maśle mąką. W trakcie jej przygotowania warto zachować sporą ostrożność - zbyt mocno podpieczona mąka ma gorzkawy i mocno orzechowy posmak, który może zrujnować flaczki. Zasmażka do niej powinna być jasna i delikatna. 

Drugi sposób polega na dodaniu odrobinę tartej bułki. Drobinki wciągną sporo wody z wywaru, spęcznieją i nadadzą pożądaną konsystencję. Co więcej, nie wpłyną na smak zupy, więc sprawdzają się jako najmniej inwazyjne rozwiązanie. 

Ostatni i najrzadziej wykorzystywany składnik to śmietana - kwaśna i kremowa śmietana zmienia profil smaku dania, przez co ciężej wyczuć ulubione przyprawy. Łagodzenie intensywności flaczków nie jest jednak pożądane przez największych fanów tego dania. 

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: CCat82, Getty Images

Przepis na najprostsze flaczki

Składniki: 

  • 3 kg krojonych flaków

  • 1 kurczak

  • ok. 1 kg wołowiny

  • 4 marchewki

  • 4 cebule

  • pół selera

  • 2 pietruszki

  • 5 listki laurowe

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • czosnek

  • sól

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia flaków, lub kup oczyszczone zawczasu przez rzeźnika. Do garnka wrzuć wołowinę, kurczaka, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotuj zawartość przez kilka godzin, aż uzyskasz esencjonalny wywar. 

Mięso wyciągnij z rosołu i pokrój w paski o podobnej wielkości jak flaki. Z wywaru wyjmij wszystko poza marchewką, którą należy pokroić w kostkę. Dodaj do niego flaki, mięso oraz marchewkę. Dopraw całość majerankiem, gałką muszkatołową, solą, czosnkiem oraz pieprzem. Gotuj kolejne 10 minut, aby przyprawy oddały swój aromat. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl; stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Zupa Danie