Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Niebezpieczna substancja w gumach do żucia i słodyczach
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:00

Niebezpieczna substancja w gumach do żucia i słodyczach

Guma do żucia i słodycze zawierają niebezpieczną substancję
Canva Pro/filistinlyan Getty Images

Gumy do żucia czy słodycze są częścią naszego życia. Po obiedzie uwielbiamy sięgnąć po batonika czy czekoladę, a gumy do żucia przydają się, gdy chcemy w łatwy sposób odświeżyć sobie oddech lub oczyścić zęby z resztek po jedzeniu. Niestety, wiele osób nie ma pojęcia o możliwych przykrych konsekwencjach ich spożycia. 

Oczywiście w niewielkich ilościach oba produkty nie powinny stanowić zagrożenia - problem pojawia się, gdy zaczynamy jeść je w znacznych ilościach. Wtedy ryzykujemy poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, który może wywoływać ciężkie choroby. 

Ogranicz słodycze i gumy do żucia

E171, czyli dwutlenek tytanu, jest często stosowanym barwnikiem spożywczym. Nadaje produktom jasnej, białej barwy. Wykorzystuje się go nie tylko przy produkcji gum do żucia czy lukrów, lecz również majonezu, białych sosach czy paście do zębów. 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, w skrócie EFSA, poinformował, że dwutlenek tytanu nie jest już dłużej uznawany za bezpieczny dodatek do żywności. Wszystko po badaniach przeanalizowanych przez EFSA, które pokazały szkodliwy wpływ na zdrowie. 

Pojawiły się bowiem obawy, jakoby E171 może mieć działanie rakotwórcze, co udowodnione zostało przy pomocy badań przeprowadzonych na szczurach. Nano cząstki tego barwnika mogą działać genotoksycznie, a więc powodować uszkodzenia genotypu.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: -oqIpo-, Getty Images

Francja zakazała E171

Rząd Francji w ubiegłym roku zdecydował się zakazać używania dwutlenku tytanu w produktach spożywczych. Decyzja podjęta została po tym, jak rządowa agencja ANSES wskazała na szkodliwy wpływ tego białego barwnika na ludzkie zdrowie.

Co ciekawe, zagrożenia kancerogenne i genotoksyczne nie są jedyne. Naukowcy badający E171 zaobserwowali, iż częste spożywanie go może doprowadzać do degradacji mikrobiomu jelitowego, który ma ważne funkcje w działaniu ludzkiego ciała. 

W badaniach na zwierzętach wykazano także negatywny wpływ na rozwój płodu i funkcjonowanie układu rozrodczego u osobników narażonych na duży kontakt z nanocząstkami. Lepiej więc powstrzymać się ze zbyt dużej konsumpcji produktów, które zawierają ten barwnik. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: