Jak gotować kalafiora bez nieprzyjemnego zapachu?
Kalafior jest jednym z najbardziej uwielbianych warzyw. Wielu smakoszy sięga po niego z miłą chęcią. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ kalafior cechuje się niecodziennymi walorami smakowymi. Niestety, w trakcie gotowania nietrudno o mało apetyczny aromat. Możemy się go pozbyć między innymi za sprawą kilku kropel soku z cytryny.
Smakowity kalafior niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają ten przysmak. Mało kto zdaje sobie sprawę, że istnieje kilka sposobów na pozbycie się nieprzyjemnego aromatu, który rozchodzi się po kuchni w trakcie gotowania.
Kalafior bez nieprzyjemnego zapachu
Z pewnością wielu smakoszy marzy o tym, by w trakcie gotowania kalafiora uniknąć wątpliwej przyjemności płynącej z nieapetycznego aromatu . Na szczęście istnieją niezawodne metody, które uchronią nas przed nieprzyjemną wonią.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Niedawno wspominaliśmy o wysokich cenach kalafiora . Nie odstraszają one jednak smakoszy przed sięganiem po uwielbiane warzywo. Zazwyczaj kalafior jest przez nas po prostu gotowany. Wówczas w naszej kuchni może zagościć charakterystyczny zapach, który nie zachęca do pałaszowania.
Pyszny kalafior nie będzie wydzielał nieprzyjemnego aromatu, jeśli do wody dodamy kilka kropli soku z cytryny . Oprócz nich warto umieścić w garnku kilka liści laurowych. Taka mieszanka doskonale zamaskuje drażniący zapach.
Cytryna i liście laurowe nie są jedynym sposobem na pozbycie się charakterystycznej woni. Warto wypróbować jeszcze inne metody . Dzięki nim gotowanie kalafiora nie będzie już tak uciążliwe. Większość potrzebnych składników znajdziemy we własnej kuchni.
W jaki sposób pozbyć się zapachu gotowanego kalafiora?
Soda oczyszczona jest często wykorzystywana w kulinariach. Dodajemy ją między innymi do ciast. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na słodki i puszysty smakołyk z rabarbarem . Mało kto spodziewałby się, że soda oczyszczona sprawi, że gotowany kalafior przestanie nieprzyjemnie pachnieć.
(Canva / Creative-Family)
Wystarczy, że jedną łyżeczkę sody oczyszczonej umieścimy we wrzątku. Wówczas unikniemy nieprzyjemności związanych z rażącym zapachem kalafiora. Jednak godny uwagi jest jeszcze jeden prosty sposób na neutralizację przykrej dla nozdrzy woni.
Niektóre dodatki, w których dotujemy kalafiora, wpływają na jego smak. Dzieje się tak między innymi wtedy, gdy wodę wzbogacimy o szklankę mleka. K alafior ugotowany w ten sposób charakteryzuje się delikatniejszym smakiem .
Oprócz tego za sprawą mleka kalafior nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu. Dodatkowo możemy dodać do wody nasze ulubione zioła. Pozytywnie wpłyną one zarówno na aromat, jak i smak kalafiora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy.
Źródło: MamaDu