Słodkie i puszyste ciasto z rabarbarem w 5 minut
Smakowite ciasto potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli deserów. Tym razem warto postawić na specjał, w którym główną rolę odgrywa przepyszny rabarbar. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Ciasto przyrządzisz w chwilę
Z pewnością idealne ciasto powinno być słodkie i puszyste. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się błyskawiczny specjał na bazie uwielbianego rabarbaru. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.
Wyśmienite ciasto z rabarbarem
Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne ciasto. Niedawno przedstawialiśmy niecodzienny przepis na szybki deser. Dziś sięgniemy po ciasto, w którym zagości rabarbar. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut.
Nie od dziś wiadomo, że rabarbar charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy chętnie pija kompot na jego bazie. Dobrze sprawdza się również w roli dodatku do ciasta.
Przeważnie ciasto kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym wypiekiem. Okazuje się, że w przypadku deseru z rabarbarem duży nakład pracy jest zbędny. Niektórzy mogą wyrobić się nawet w 5 minut.
Ciasto z dodatkiem rabarbaru jest słodkie i puszyste. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy z pewnością będą chcieli go często pałaszować. Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia ciasta?
500 g mąki pszennej typu 450
500 g łodyg rabarbaru
180 g jogurtu naturalnego
180 g cukru
180 ml oleju
16 g cukru wanilinowego
3 jajka
7 g proszku do pieczenia
Prosty przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem
Na początku musimy mieć pewność, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. W tym celu wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań. Do miski wlewamy jogurt. Następnie przesiewamy do niego mąkę.
(Canva / IngridHS)
Mieszankę wzbogacamy o oba rodzaje cukru, jajka, olej i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy ze sobą przy pomocy łyżki. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Przelewamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.
Rabarbar myjemy i odcinamy z niego liście. Łodygi kroimy w cienkie paski. Umieszczamy je na wierzchu ciasta. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go przez około 50 minut.
Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Na koniec możemy obsypać je kruszonką lub cukrem pudrem. Godne uwagi jest również ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Orchideli