Smakosze.pl
Ciasto z rabarbarem

Canva / IngridHS

Słodkie i puszyste ciasto z rabarbarem w 5 minut

10 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite ciasto potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych wielbicieli deserów. Tym razem warto postawić na specjał, w którym główną rolę odgrywa przepyszny rabarbar. Efekt na długo pozostaje w pamięci. Ciasto przyrządzisz w chwilę

Z pewnością idealne ciasto powinno być słodkie i puszyste. Właśnie takimi cechami charakteryzuje się błyskawiczny specjał na bazie uwielbianego rabarbaru. Domownicy nie będą mogli się oprzeć takiej propozycji deserowej.

Wyśmienite ciasto z rabarbarem

Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby wyborne ciasto. Niedawno przedstawialiśmy niecodzienny przepis na szybki deser. Dziś sięgniemy po ciasto, w którym zagości rabarbar. Jego przygotowanie zajmuje kilka minut.

Nie od dziś wiadomo, że rabarbar charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Wielu smakoszy chętnie pija kompot na jego bazie. Dobrze sprawdza się również w roli dodatku do ciasta.

Przeważnie ciasto kojarzy nam się z dosyć czasochłonnym wypiekiem. Okazuje się, że w przypadku deseru z rabarbarem duży nakład pracy jest zbędny. Niektórzy mogą wyrobić się nawet w 5 minut.

image (1)

Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Ciasto z dodatkiem rabarbaru jest słodkie i puszyste. Smakołyk momentalnie znika z talerzy. Warto zapamiętać ten przepis, ponieważ domownicy z pewnością będą chcieli go często pałaszować. Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia ciasta?

  • 500 g mąki pszennej typu 450

  • 500 g łodyg rabarbaru

  • 180 g jogurtu naturalnego

  • 180 g cukru

  • 180 ml oleju

  • 16 g cukru wanilinowego

  • 3 jajka

  • 7 g proszku do pieczenia

Prosty przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem


Na początku musimy mieć pewność, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. W tym celu wyjmujemy je z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem przygotowań. Do miski wlewamy jogurt. Następnie przesiewamy do niego mąkę.

Pyszne ciasto z rabarbarem

Pyszne ciasto z rabarbarem

(Canva / IngridHS)

Mieszankę wzbogacamy o oba rodzaje cukru, jajka, olej i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy ze sobą przy pomocy łyżki. Powinniśmy otrzymać jednolite ciasto. Przelewamy je do blachy wyścielonej papierem do pieczenia.

Rabarbar myjemy i odcinamy z niego liście. Łodygi kroimy w cienkie paski. Umieszczamy je na wierzchu ciasta. Specjał wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy go przez około 50 minut.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstawiamy je do wystygnięcia. Na koniec możemy obsypać je kruszonką lub cukrem pudrem. Godne uwagi jest również ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Orchideli

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >