Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlety z bobu i jajek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 10.06.2021 02:00

Przepis na kotlety z bobu i jajek

Kotlety z bobu
Canva / peredniankina

Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.

Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.

Bób w formie przepysznych kotletów

Smakowity bób niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Można go wykorzystać na rozmaite sposoby. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na wyborny smażony bób z niecodziennymi dodatkami.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Bób charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nie bez powodu cieszy się on sporą popularnością. Oprócz tego jest dobrym źródłem białka. Dzięki temu jest dobrą alternatywą dla mięsa.

Okazuje się, ze bób możemy zmienić w wyjątkowe kotlety. W tym celu musimy wymieszać go z jajkami. Receptura jest bardzo prosta i nawet smakosze bez doświadczenia poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.

Kotlety na bazie bobu i jajek momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest bardzo krótka.

  • 300 g bobu

  • 7 jajek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

Przepis na fantastyczne kotlety z bobu

Na początku 6 jajek należy ugotować na twardo. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak to zrobić, by ich skorupka nie pękała. Kiedy jajka są już gotowe, wówczas musimy je obrać i posiekać w niewielką kostkę.

Bób
Bób

(Canva / violleta)

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być miękki. Gdy ostygnie, obieramy go i rozdrabniamy widelcem tak, aby uzyskać konsystencję podobną do purée. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do bobu dodajemy posiekane jajka i czosnek. Całość wzbogacamy o przyprawy. Nie zaszkodzi użyć papryki wędzonej, która doda kotletom wyrazistego smaku. Mieszankę uzupełniamy o 30 g bułki tartej i surowe jajko.

Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie kotlety o lekko spłaszczonym kształcie. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram