Smakosze.pl
Kotlety z bobu

Canva / peredniankina

Przepis na kotlety z bobu i jajek

10 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bób jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Niektórzy mogliby go zajadać właściwie nieustannie. Mało kto spodziewałby się, że bób dobrze nadaje się na kotlety. Wystarczy zmieszać go z jajkami. Przepis jest banalnie prosty.

Nie da się ukryć, że bób zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Nietrudno natknąć się na osoby, które chętnie po niego sięgają. Przeważnie po prostu go gotujemy i jemy z dodatkami takimi jak masło czy sól. Przekonaj się, w jaki sposób przekształcić bób w wyśmienite kotlety.

Bób w formie przepysznych kotletów

Smakowity bób niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Można go wykorzystać na rozmaite sposoby. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na wyborny smażony bób z niecodziennymi dodatkami.

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Bób charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nie bez powodu cieszy się on sporą popularnością. Oprócz tego jest dobrym źródłem białka. Dzięki temu jest dobrą alternatywą dla mięsa.

Okazuje się, ze bób możemy zmienić w wyjątkowe kotlety. W tym celu musimy wymieszać go z jajkami. Receptura jest bardzo prosta i nawet smakosze bez doświadczenia poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów.

image (1)

Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

CZYTAJ DALEJ

Kotlety na bazie bobu i jajek momentalnie znikają z talerzy, a prośby o dokładkę są normą. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Lista jest bardzo krótka.

  • 300 g bobu

  • 7 jajek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz

  • bułka tarta

  • olej

Przepis na fantastyczne kotlety z bobu

Na początku 6 jajek należy ugotować na twardo. Jakiś czas temu wspominaliśmy, jak to zrobić, by ich skorupka nie pękała. Kiedy jajka są już gotowe, wówczas musimy je obrać i posiekać w niewielką kostkę.

Bób

Bób

(Canva / violleta)

Bób gotujemy w osolonej wodzie. Powinien być miękki. Gdy ostygnie, obieramy go i rozdrabniamy widelcem tak, aby uzyskać konsystencję podobną do purée. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Do bobu dodajemy posiekane jajka i czosnek. Całość wzbogacamy o przyprawy. Nie zaszkodzi użyć papryki wędzonej, która doda kotletom wyrazistego smaku. Mieszankę uzupełniamy o 30 g bułki tartej i surowe jajko.

Wszystkie składniki starannie mieszamy. Powinniśmy otrzymać jednolitą masę. Formujemy z niej niewielkie kotlety o lekko spłaszczonym kształcie. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozkosz w każdym kęsie - fasolka po bretońsku z ogórkiem kiszonym

Czytaj więcej >