Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Wysokie ceny kalafiorów w sklepach
Adam Moskal
Adam Moskal 24.05.2021 02:00

Wysokie ceny kalafiorów w sklepach

Kalafior
wykop.pl/olito

Kalafior jest warzywem, które zazwyczaj można kupić za niskie pieniądze, a chętnych do smakowania jego kwiatów nie brakuje. Niestety, tegoroczne ceny na targach płodów rolnych sprawiają, że mnóstwo ludzi łapie się za głowę. Wszystko spowodowane niesprzyjającą pogodą. 

Tegoroczna wiosna sprawiła, że rolnicy byli zmuszeni mocno się natrudzić, aby móc wystawić na sprzedaż swoje zbiory. Ogromne sumy, za jakie można kupić nowalijki, są spowodowane chłodną wiosną i małą ilością słońca. Na szczęście eksperci uważają, że już niedługo może się to zmienić.

Kalafior jak kajzerka

Na portalu Wykop jeden z użytkowników o pseudonimie olito zamieścił zdjęcie kalafiora z Francji, którego wielkość jest podobna do zwykłej kajzerki. Za jedną sztukę sklep życzy sobie aż 8,99 złotych, co nie spodobało się internaucie. Dla zaniepokojonych mamy jednak dobre wieści. 

W ofercie polskich producentów i handlowców przybywa warzyw, wchodzą kolejne gatunki. Ceny warzyw "starych" idą do góry, a nowych (nowalijek) powoli będą spadały. Duży wpływ na ceny będzie miała pogoda, bo wiosna jak dotąd jest zimna, deszczowa i brakuje słońca - powiedziała dla portalu biznes.interia.pl Anna Kaszewiak z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego Bronisze

Ile kosztują polskie warzywa?

Pęczek młodych buraczków na Rynku Hurtowym w Broniszach kosztuje od 2,5 do 3,5 zł, z kolei stare buraki ćwikłowe można dostać już w cenie od 70 groszy do 1 złotówki. Młoda kapusta wystawiona na straganach jest za około 6 złotych od sztuki. 

Na naszej stronie możesz przeczytać wiele informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Z tego artykułu dowiesz się o niedługim wprowadzeniu na rynek larw chrząszcza, jako potencjalny produkt spożywczy W tym tekście  zdradzamy, jak wyglądał w młodości Damian Kordas, jeden z najlepszych kucharzy młodego pokolenia.

Ogórki gruntowe, które niestety są jeszcze hodowane pod osłonami, są w cenie około 6 złotych za kilogram. W porównaniu do zeszłego roku ceny są większe, jednak w ciągu następnych tygodni, jak zapewniają eksperci, zaobserwowany zostanie znaczny spadek i Polacy będą mogli cieszyć się z tańszych towarów.

Źródło: wykop.pl/olito

Jak poradzić sobie z wysokimi cenami?

Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie takich składników, które w marketach nie mają dużych cen. Jednymi z najlepszych dań do zrobienia z niskim budżetem są placki ziemniaczane, do których potrzeba jedynie kilka podstawowych i bardzo tanich składników.

Inny sposób polega na zastępowaniu drogich składników tańszymi. Dostępne są przepisy na naleśniki z wodą zamiast mleka, a frytki, zamiast smażenia można upiec w piekarniku. Królem polskich i tanich dań jak zawsze pozostaje sadzone jajko z ziemniakami - taką potrawą zajadamy się już od wielu dekad. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Pieniądze