Jak gotować mrożone pierogi, żeby się nie rozpadły?
Chcecie zjeść zamrożone wcześniej pierogi? Ugotowanie ich nie będzie trudne, jeśli będziecie trzymać się pewnych zasad. Sprawdźcie, co należy zrobić, by danie zachwyciło smakiem i wyglądem.
Poradnik dotyczący mrożenia lepionych wyrobów już wam prezentowaliśmy. Czas teraz na garść porad dotyczących ich odgrzewania. Jeżeli zrobiliście dobre, elastyczne ciasto , nic was nie powinno zaskoczyć.
Jak ugotować zamrożone pierogi?
Czas gotowania zamrożonych pierogów zależał będzie od dwóch czynników. Pierwszym jest rodzaj nadzienia — im drobniejsze i delikatniejsze będzie, tym najprawdopodobniej szybciej się grzeje.
Wpływ na czas podgrzewania miał będzie też sposób mrożenia. Jeżeli włożyliśmy do chłodziarki świeżo zrobione pierogi, których wcześniej nie gotowaliśmy, po rozmrożeniu powinniśmy poświecić więcej czasu na ich podgrzanie.
Do ugotowanie pierogów mrożonych zazwyczaj wystarcza od 5 do 7 minut. Czas ten należy odmierzać od momentu, gdy pierogi wypłyną na powierzchnię wody. Wrzucając je do wrzątku, pamiętajmy, by robić to stopniowo , najlepiej tak, by woda cały czas się gotowała. Użyjmy minimum pół litra wody, na każde 100 g wyrobu.
Na co jeszcze uważać?
Pod żadnym pozorem nie można przetrzymywać gotowych pierogów w wodzie . Jeżeli będą w niej przebywały zbyt długo, rozmiękną i zaczną się rozpadać, nawet wtedy, gdy ciasto było precyzyjnie przygotowane.
Nie wrzucajcie też zbyt wielu pierogów na raz. W garnku będzie tłoczno, a temperatura wody drastycznie się obniży. W takich warunkach nie trudno o sklejenie się wyrobu i rozerwanie go przy próbach rozdzielenia pierożków.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: onet