Ekspresowe racuchy bez jajek i drożdży
Racuchy w tradycyjnej wersji uzyskują puszystość dzięki drożdżom - ta metoda wymaga jednak czasu, aby drożdże zaczęły pracować. Zamiast nich do ciasta można dodać sodę oczyszczoną, która sprawdzi się jako szybki zamiennik. Co więcej, do poniższych placków nie wbija się jajek, lecz używa gęstego jogurtu lub śmietany. Za słodki smak odpowiadają truskawki, które wprowadzają również ciekawą teksturę.
Przyrządzając ciasto na racuchy, nasze babcie zawsze dodawały do nich świeże lub suszone drożdże. To właśnie one odpowiadają za dużą puszystość, lekkość i specyficzny smak. Można sobie jednak bez nich poradzić bez żadnego problemu.
Soda oczyszczona podczas smażenia wydziela mnóstwo dwutlenku węgla, który podnosi ciasto, a także zwiększa jego chrupkość. Obecność truskawek z pewnością zachwyci każdego, kto tęskni do ich smaku, a także zwiększy walory estetyczne gotowych racuchów. Oczywiście równie dobrze można wykorzystać inne owoce.
Przepis na racuchy z truskawkami
Składniki:
2 szklanki kwaśnej śmietany
350 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka cukru
odrobina cynamonu
mrożone truskawki
olej
Zacznij od przesiania mąki oraz sody oczyszczonej do miski. Zalej je kwaśną śmietaną, wsyp cukier, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj masę, aż osiągnie półpłynną konsystencję. Jeśli jest za gęste, wlej do niej niewielką ilość mleka lub kefiru.
Truskawki rozmroź i pokrój je w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej olej roślinny i wylewaj na niego po jednej łyżce ciasta. Na każdą porcję połóż truskawki i zalej je jeszcze jedną łyżką ciasta na racuchy.
Gdy placki przyrumienia się od spodu, przekręć je na drugą stronę i smaż przez chwilę. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, który wchłonie nadprogramowy olej. Podawaj na ciepło obsypane cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia przepis Nigelli Lawson na śniadaniowe placuszki.
Źródło zdjęcia: canva/Purple Goose, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker