Smakosze.pl
Mrożenie pierogów nie jest proste

canva/Qwart

Jak mrozić pierogi, żeby się nie posklejały?

4 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Choć tak może się wydać na pierwszy rzut oka, mrożenie pierogów wcale nie jest proste. Lepiej zamrozić je przed czy po ugotowaniu? A może trzeba je jakoś zabezpieczyć przed sklejaniem? Rozwiewamy wątpliwości i podpowiadamy skuteczne triki, dzięki, którym zamrozicie pierogi szybko i skutecznie. Jeśli do urządzenia wstawiamy surowe smakołyki, wówczas pamiętajmy, by się ze sobą nie stykały. W przeciwnym wypadku się posklejają.

Ruskie, z mięsem czy z ulubionymi owocami — wszystkie pierogi są smaczne i każde możemy przechować w zamrażalniku. Trzeba tylko spełnić kilka warunków, które dadzą nam gwarancję, że potrawę zabezpieczycie właściwie. Zdradzamy, czego unikać.

Kapusta modra jest pyszna

Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Co należy zrobić, by mrożenie pierogów było bezpieczne?

Pierogi mrozić można na kilka sposobów. Najprostszym jest mrożenie ich na surowo, czyli tuż po ulepieniu. Układamy je wtedy na desce i przykrywamy folią spożywczą. Ważne, aby zrobić to tak, żeby pozostały między nimi pewne odstępy.

Takie postępowanie zapobiegnie sklejaniu pierogów. Jeśli bowiem będą na siebie zachodziły, złączą się, a proces mrożenia ten stan jedynie pogłębi. Nie pomijajmy też przykrywania — folia pomoże uchronić pierogi przed wysychaniem.

Tak przygotowane „tacki” z wyrobami wkładamy do zamrażalnika na około 2 godziny. Po tym czasie sprawdzamy, czy zamarzły. Jeśli nie, to wkładamy je z powrotem do zamrażalnika. Zależy nam, by pierogi były twarde jak kamień. Dopiero takie można będzie przełożyć do woreczków strunowych.

Porcjowane w ten sposób pierogi można przechowywać w chłodzie nawet do 6 miesięcy. Podobnie długo zdatne do spożycia będą zamrożone pierogi ugotowane. Aby je w ten sposób zabezpieczyć, należy je posmarować oliwą po ugotowaniu. Ten zabieg uchroni je przed wysychanie i sklejaniem się.

Następnie podobnie jak w przypadku pierogów surowych, przykrywamy je folią i zamrażamy na desce. Pamiętajmy, tylko by najpierw je wystudzić. Wkładanie ciepłych produktów do zamrażalnika jest niewskazane. Zużywa on wtedy więcej prądu, by przywrócić niską temperaturę, a żywność już zamrożona może uleć rozmrożeniu i stracić walory smakowe.

Pierogi z patelni

Pierogi można odgrzać na patelni

Źródło zdjęcia: canva/Milosz_G

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

bób

Porady

Jak wybrać najlepszy bób? Zebraliśmy najcenniejsze wskazówki

Czytaj więcej >
kiszone ogórki

Porady

Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą m.in puste w środku

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować makaron bez wody? Wyjawiamy sprytny patent

Czytaj więcej >
gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >