Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na kotlety mielone z karpia
Adam Moskal
Adam Moskal 18.12.2021 01:00

Prosty przepis na kotlety mielone z karpia

Kotlety z karpia
canva/Yana Gayvoronskaya

Klasyczny smażony karp w dzwonkach co roku podawany jest do świątecznego stołu, jednak można przygotować go w zupełnie inny sposób. Poniżej prezentujemy przepis na kotlety mielone z karpia, które dzięki dodaniu chrzanu mają ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a przy okazji dają powiew świeżości - są idealne dla osób, którym zwykłe metody robienia karpia już się znudziły.

Kotlety mielone z karpia można zarówno jeść przez cały rok, sporządzając je na piątkowy obiad, lecz największe emocje wywołają podczas Wigilii. Każdy, kto zobaczy półmisek pełen kotletów, będzie zastanawiał się z czego są zrobione i natychmiast zdecyduje się ich spróbować. Korzeń chrzanu sprawia, że mają intensywny i pyszny smak.

Dużym atutem poniższej potrawy jest łatwość przygotowania i niewielka ilość potrzebnych składników. Większość z nich każdy z nas na co dzień ma w swojej kuchni, więc nie będzie nawet potrzeby wyjścia na zakupy. Kotlety mogą zostać ugotowane nie tylko na bazie mięsa z karpia, lecz każdej innej smacznej ryby.

Przepis na kotlety mielone z karpia

Składniki:

  • 1 kg karpia

  • 1 jajko

  • 1 bułka

  • 1 cebula

  • 5 łyżek oleju

  • 125 ml mleka

  • kawałek świeżego chrzanu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wypatroszenia ryby, odcięcia jej głowy i ogona, obrania z łusek i dokładnego umycia pod bieżącą wodą. Następnie wytnij filety i usuń z nich skórę. Bułkę namocz w mleku. Karpia zmiel w maszynce do mięsa z dodatkiem bułki odsączonej z płynu.

Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Dodaj ją do mięsa, wbij jajko, dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i wymieszaj. Z masy formuj kotlety niewiele mniejsze od klasycznych kotletów mielonych.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z karpia. Gdy z każdej strony uzyskają złotą i chrupiącą skórkę, przekładaj je na papier kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp je z wierzchu niewielką ilością tartego chrzanu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić soczyste kotlety mielone według przepisu Kuronia. Ten tekst wyjawia czy można mrozić usmażone kotlety mielone i schabowe.

Kotlety z karpia

Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram