Smakosze.pl Porady Jak odświeżyć czerstwego pączka?
canva/czarny_bez

Jak odświeżyć czerstwego pączka?

25 lutego 2022

Kupiliście za dużo pączków i zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem? Mamy kilka tricków, które pozwolą cieszyć się ich smakiem dużo dłużej. Sprawdźcie koniecznie, co zrobić, by nie zmarnować wypieków.

Wydawać by się mogło, że wysuszone słodycze należy wyrzucić. Nie sposób bowiem znaleźć przyjemności w ich jedzeniu. Jednak okazuje się, że pączki, które nieco poleżały, można jeszcze spożyć. Wystarczy krótka obróbka termiczna na patelni czy w piekarniku.

Jak wykorzystać pączka?

Jeżeli wasz paczek stwardniał, można go wykorzystać jako bazę do deseru z patelni. Wystarczy podsmażyć na odrobinie oliwy pokrojony w plastry wypiek i podać go z kremem z serka lub budyniem i owocami. Ciastko można też pokroić w kostkę i przygotować grzanki do słodkiej owsianki.

Nieco przetrzymane pączki będą też dobrym materiałem na tosty francuskie. Pocięte na kawałki słodycze obtoczcie w jajku i podsmażcie. Z dodatkową konfiturą czy jogurtem naturalnym i owocami będą smakowały doskonale.

Innym pomysłem jest pudding chlebowy. Pieczony specjał przygotowuje się bardzo prosto. Pokrojone pączki układa się w blasze i zalewa masą z mleka, cukru oraz jajek. Pół godziny spędzone temperaturze 180 stopni Celsjusza pozwala uzyskać bardzo smaczny deser. Na szklankę płynu wykorzystajcie 3 żółtka i 2 łyżki cukru.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Pączki można zamrozić. Jeżeli wyrób jeszcze nie wysechł, włóżcie go do szczelnej torby lub pojemnika i umieśćcie w chłodziarce. Gdy najdzie was na niego ochota, wystarczy podgrzać wypiek w piekarniku przez kwadrans. Tylko pamiętajcie, by zjeść go na ciepło — po ostygnięciu stanie się bardzo twardy.

Po inne pomysły na smaczne słodycze zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy wyjątkowe racuchy maślankowe z owocami i proste ciasto czekoladowe .

Pudding chlebowy to wyjątkowo smaczny deser
Pudding chlebowy to wyjątkowo smaczny deser

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp, gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy