Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy

Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy

Zniewalający przepis Michela Morana na maślankowe racuchy
canva/Dar1930; Pawel Wodzynski/East News

Racuchy zwykle przygotowuje się z jabłkami. Michel Moran zna jednak inną, równie smaczną wersję. Kucharz placuszki przyrządza z dodatkiem maślanki, a podaje je z karmelizowanymi pomarańczami. Wyjdą tak słodkie i puszyste, że znikną w okamgnieniu. Skusicie się?

Niedawno podpowiadaliśmy wam jak przyrządzić delikatne racuszki z dodatkiem sera białego. Zdradzaliśmy też smaczną recepturę bazującą na dwóch rodzajach mąki. Tym razem prezentujemy patent Michela Morana. Placki przyrządzone z dodatkiem maślanki i podane z wybornym sosem pomarańczowym z pewnością skradną serca wielu smakoszy.

Przepis na racuchy maślankowe z pomarańczami

Składniki:

  • 200 ml maślanki

  • 200 ml serka śmietankowego

  • 215 g mąki pszennej

  • 15 g świeżych drożdży

  • 5 łyżek ciepłego mleka

  • 1 jajo

  • 1 cytryna

  • 2 pomarańcze

  • 1 łyżeczka masła

  • 3 łyżeczki cukru pudru

  • szczypta pieprzu cayenne

  • odrobina cynamonu

  • cukier z prawdziwą wanilią

  • olej rzepakowy do smażenia racuchów

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypujemy czubatą łyżkę mąki i opakowanie cukru z prawdziwą wanilią. Dodajemy pokruszone drożdże oraz ciepłe mleko. Odstawiamy mieszankę na 3−4 minuty. W tym czasie drożdże zaczną pracować.

W kolejnym kroku wsypujemy pozostałą mąkę i wlewamy maślankę. Składniki dokładnie łączymy. Do jednolitej masy dodajemy serek śmietankowy, skórkę starta z cytryny i cynamon. Wbijamy jajko i wszystko mieszamy.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans. Pomarańcze obieramy, oczyszczając je starannie z białych części. Kroimy je w plastry o grubości około centymetra. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy plastry owocu.

Owoce posypujemy je cukrem pudrem i doprawiamy pieprzem cayenne. Gdy będą rumiane, zdejmujemy z ognia. Na czystej patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy, aż będą rumiane. Podajemy je wraz z pomarańczami i słodkim syropem, który powstał podczas ich smażenia.

Racuchy na drożdżach są niesamowicie puszyste
Racuchy na drożdżach są niesamowicie puszyste

Źródło zdjęcia: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram