Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?
Kiełbasa jest podstawą grilla, dlatego wiele osób zastanawia się, w jaki sposób najlepiej ją naciąć, aby uzyskać doskonały smak. Jak się okazuje, dwa najbardziej popularne sposoby, czyli wycięte paski lub szachownica, sprawdzają się równie dobrze - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy otrzymać. Szachownica pozwala wytopić więcej tłuszczu, z kolei paski nadają mięsu większą soczystość.
Kiełbasa na grillu jest obowiązkowym elementem odpoczywania przy rozpalonym ruszcie. Zapach podsmażanych, wędzonych kiełbasek nie może się z niczym równać, dlatego każdy chce usmażyć je jak najlepiej.
Gdy dostajemy parujący kawałek mięsa na talerz, naszym oczom mogą ukazać się dwa widoki - kiełbasa z prostymi paskami, oraz z szachownicą. Który z nich może być wskazówką do lepszego smaku?
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Jak nacinać kiełbasę na grilla?
Tak naprawdę obie metody przygotowania kiełbasy są smaczne i poprawne - chodzi w nich głównie o szybsze ugotowanie mięsa oraz stworzenie większej powierzchni do karmelizacji. Istnieją jednak pewne różnice.
Kiełbasa z naciętymi kreskami pozwala na zachowanie większej ilości tłuszczu wewnątrz mięsa, co nadaje mu odrobinę większą soczystość. Trzeba mimo to pamiętać, że takie jedzenie jest bardziej kaloryczne.
Szachownica z kolei pozwala na wytopienie większej ilości tłuszczu, a więc mocniejszą karmelizację powierzchni kiełbasy. Często to właśnie ten wariant jest wybierany, ponieważ finałowy efekt ładniej się prezentuje.
Nacięcie dostosuj do rozmiaru kiełbasy
Dobrym pomysłem jest zorientowanie się, z jaką kiełbasą mamy do czynienia. Cienkie i krótkie kiełbaski po nacięciu na wzór szachownicy, mogą rozpadać się podczas grillowania. Wtedy mięso może wylądować w żarze.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.
W przypadku dłuższych i grubszych kiełbas można pozwolić sobie na lekką ekstrawagancję. Usmażenie ich trwa trochę dłużej, w ich wnętrzu znajduje się też więcej tłuszczu - dlatego szachownica ułatwi i przyspieszy proces gotowania.
Poza nacięciami należy mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 2-3 godziny przed gotowaniem. W tym czasie uzyska ono temperaturę pokojową, co jest bardzo ważnym szczegółem podczas gotowania. Zimna kiełbasa może się nierównomiernie wysmażyć.
Źródło: AlexRaths, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamadu.pl