Smakosze.pl Porady Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?
joannatkaczuk, Getty Images; roobcio, Getty Images

Jak prawidłowo nacinać kiełbasę na grilla?

15 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiełbasa jest podstawą grilla, dlatego wiele osób zastanawia się, w jaki sposób najlepiej ją naciąć, aby uzyskać doskonały smak. Jak się okazuje, dwa najbardziej popularne sposoby, czyli wycięte paski lub szachownica, sprawdzają się równie dobrze - wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy otrzymać. Szachownica pozwala wytopić więcej tłuszczu, z kolei paski nadają mięsu większą soczystość.

Kiełbasa na grillu jest obowiązkowym elementem odpoczywania przy rozpalonym ruszcie. Zapach podsmażanych, wędzonych kiełbasek nie może się z niczym równać, dlatego każdy chce usmażyć je jak najlepiej.

Gdy dostajemy parujący kawałek mięsa na talerz, naszym oczom mogą ukazać się dwa widoki - kiełbasa z prostymi paskami, oraz z szachownicą. Który z nich może być wskazówką do lepszego smaku?

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej

Jak nacinać kiełbasę na grilla?

Tak naprawdę obie metody przygotowania kiełbasy są smaczne i poprawne - chodzi w nich głównie o szybsze ugotowanie mięsa oraz stworzenie większej powierzchni do karmelizacji. Istnieją jednak pewne różnice.

Kiełbasa z naciętymi kreskami pozwala na zachowanie większej ilości tłuszczu wewnątrz mięsa, co nadaje mu odrobinę większą soczystość. Trzeba mimo to pamiętać, że takie jedzenie jest bardziej kaloryczne.

Szachownica z kolei pozwala na wytopienie większej ilości tłuszczu, a więc mocniejszą karmelizację powierzchni kiełbasy. Często to właśnie ten wariant jest wybierany, ponieważ finałowy efekt ładniej się prezentuje.

Nacięcie dostosuj do rozmiaru kiełbasy

Dobrym pomysłem jest zorientowanie się, z jaką kiełbasą mamy do czynienia. Cienkie i krótkie kiełbaski po nacięciu na wzór szachownicy, mogą rozpadać się podczas grillowania. Wtedy mięso może wylądować w żarze.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wykorzystać bardzo zdrowe liście selera. Ten tekst poświęcony został przepisowy na wyjątkową młodą kapustę zasmażaną, do której dodaje się wyjątkowo smaczne dodatki.

W przypadku dłuższych i grubszych kiełbas można pozwolić sobie na lekką ekstrawagancję. Usmażenie ich trwa trochę dłużej, w ich wnętrzu znajduje się też więcej tłuszczu - dlatego szachownica ułatwi i przyspieszy proces gotowania.

Poza nacięciami należy mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 2-3 godziny przed gotowaniem. W tym czasie uzyska ono temperaturę pokojową, co jest bardzo ważnym szczegółem podczas gotowania. Zimna kiełbasa może się nierównomiernie wysmażyć.

Projekt bez tytułu (18)
Kiełbasa na grillu

Źródło: AlexRaths, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy