Jak wykorzystać liście selera korzeniowego?
Seler jest popularnym warzywem, z którego zazwyczaj w całości nie korzystamy - kupując korzeń bez liści, tracimy wiele cennych substancji. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, których pozbycie się jest wielką startą. Doskonałym sposobem na ich wykorzystanie, jest sporządzenie prostej herbatki.
Seler kojarzy nam się głównie z rosołem. Korzeń ma intensywny pieprzny smak, który sprawdza się głównie w zupach. Do wywaru oddaje on większość swojego aromatu, który podbija smak innych składników.
W sklepach najczęściej seler jest dostępny pod postacią korzenia. Łodygi oraz liście są oddzielane jeszcze podczas produkcji i najczęściej wyrzucane są do śmieci lub kompostownika. Okazuje się jednak, że pełne są zdrowych wartości odżywczych.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Seler to nie tylko korzeń
Jeśli znajdziesz w sklepie seler z pozostawionymi na nim liśćmi, nie zastanawiaj się długo i natychmiast włóż warzywo do koszyka. Możliwości wykorzystania jego liści są ogromne, a zdrowotne korzyści jeszcze większe.
Zielona część selera, czyli liście i łodygi, zawiera znacznie więcej składników mineralnych i witamin, niż korzeń. Jest również wspaniałym źródłem flawonoidów, antyoksydantów i fitosteroli, które chronią organizm przed starzeniem i wieloma chorobami.
Liście uszczelniają naczynia krwionośne
Aktywne związki w ich wnętrzu poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego, poprzez uszczelnianie naczyń, zwiększanie ich elastyczności oraz zapobieganie stanom zapalnym. W taki sposób pozwalają zachować nam zdrowie na dłużej.
Ponadto liście zmniejszają we krwi poziom złego cholesterolu LDL, a także działają moczopędnie. Osoby chorujące na nadciśnienie powinny włączyć sporą ilość tego produktu do diety, co może poprawić jakość ich życia.
Jak wykorzystać liście selera?
Jedną z najlepszych możliwości jest zaparzenie herbatki, którą można sporządzić zarówno z suszonych, jak i świeżych liści. Dla chcących zachować jak najwięcej ich właściwości polecamy dodanie liści do sałatki czy zupy.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.
W przypadku gotowania warto użyć ich pod sam koniec - obróbka termiczna niszczy część związków. Wspaniale smakują również pod postacią koktajlów warzywnych, które są łatwym i wygodnym sposobem na spożywanie większej ilości warzyw.
Źródło: eyup zengin, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: bonavita.pl; herbiness.com