Jak przechowywać żółty ser? Sprytne sposoby na przedłużenie jego trwałości
Ser żółty spożywamy chętnie zarówno na kanapkach, w sosach czy zapiekankach. Czy zastanawialiście się jednak kiedyś, jak należy przechowywać żółty ser? Wybór właściwej półki w lodówce oraz odpowiednie opakowanie wydłużą żywotność tego produktu i uchronią go przez zepsuciem.
Rocznie spożywamy średnio nawet 12 kg sera żółtego. To duża ilość, dlatego ważne jest, aby produkt ten był zawsze świeży i bezpieczny do jedzenia. Wystarczy w tym celu przyswoić sobie kilka prostych zasad. Dowiedz się z poniższego tekstu, jak przechowywać żółty ser.
Jak kupować i jak przechowywać żółty ser?
Podstawą pysznego żółtego sera jest przede wszystkim świeżość samego produktu . Nie wystarczy wobec tego wiedzieć jedynie jak przechowywać żółty ser, ale też czym kierować się przy jego zakupie . Kilka wskazówek wystarczy, aby cieszyć się smakiem pysznego sera.
Ser krojony w plasterki wytrzyma w lodówce dużo krócej niż taki kupiony w jednym kawałku . Jak przechowywać żółty ser zależnie od jego postaci? Plastry sera należy spożyć w ciągu 3-4 dni od zakupu , podczas gdy ser kupiony w całości posłuży nam nawet przez 3 tygodnie .
Nie bez znaczenia jest też gatunek wybranego specjału . Jak przechowywać żółty ser zależnie od jego rodzaju? Sery twarde, jak cheddar lub parmezan mają zdecydowanie większą żywotność, gouda. Takie sery z powodzeniem możemy trzymać w nieotwartym opakowaniu do 4 miesięcy . Po otwarciu powinniśmy wykorzystać je w ciągu 6 tygodni .
Jak przechowywać żółty ser w lodówce?
Jak nietrudno się domyśleć, lodówka to najodpowiedniejsze miejsce do przechowywania żółtego sera. Co ciekawe, sera żółtego nie należy mrozić . Teoretycznie takiemu mrożonemu serowi nic nie powinno się stać w minusowej temperaturze. Praktycznie jednak traci on wtedy swój smak, aromat , a nawet właściwości plastyczne.
Niebagatelne znaczenie na to, jak przechowywać żółty ser, ma wybór odpowiedniej półki w lodówce . Dla sera najlepiej sprawdzi się półka górna lub środkowa . Panująca tam temperatura 5-7 st. C jest optymalna dla wędlin i nabiału.
Ser najlepiej przechowywać pod szczelnym przykryciem . Plastikowy pojemnik z pokrywką nada się do tego celu idealnie. Jeśli wsadzimy do takiego pojemnika kostkę cukru lub nasypiemy nieco soli, uchronimy ser przed działaniem wilgoci, a tym samym przed pleśnieniem . Ser w plastikowym pojemniku warto dodatkowo owinąć w papier woskowy lub pergamin .
Wiemy już, jak przechowywać żółty ser, a kiedy należy go wyrzucić? Jeśli wyczuwasz w nabiale gorzki lub ostry smak , to taki ser nie nadaje się już do jedzenia. Również wyraźny zapach drożdży to sygnał ostrzegawczy przed zepsutym produktem. Nie trzeba wspominać, że wszelkie ślady pleśni także dyskwalifikują dane jedzenie , które musi niestety wylądować w koszu. Idealnym sposobem zagospodarowania sera żółtego jest ta pasta na kanapki . Zapiekanka makaronowa to proste i sycące danie z dodatkiem ciągnącego sera .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama