Dosyp łyżeczkę popularnego produktu. Placki ziemniaczane jeszcze nigdy nie były takie lekkie i puszyste
Placki ziemniaczane cieszą się niezwykłą popularnością wśród dzieci i dorosłych. Odpowiednio dobrane proporcje składników gwarantują, że usmażone placuszki są wyjątkowo smaczne. Tajnym składnikiem udanych, puszystych placków ziemniaczanych jest odrobina sody oczyszczonej.
Dlaczego warto dodać sodę oczyszczoną do placków ziemniaczanych? Dzięki niej placki nie tylko wyjdą puszyste w środku i chrupiące z wierzchu. Soda zapobiega też ciemnieniu ziemniaków, dzięki czemu potrawa nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też apetycznie wygląda. Koniecznie wypróbuj ten trik.
Przepis na idealne placki ziemniaczane
Składniki:
8 średniej wielkości ziemniaków
4 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 mała cebula
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć chrupiące placki ziemniaczane?
W pierwszej kolejności przygotuj ziemniaki do placków ziemniaczanych. Obierz je, opłucz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Masę ziemniaczaną przełóż na sito i zawieś nad miską. Odstaw na kilkanaście minut, a potem łyżką odciśnij ziemniaki. Płyn zebrany na dnie miski delikatnie zlej, a zebraną na dnie skrobię dodaj do masy ziemniaczanej.
Cebulę do placków ziemniaczanych obierz i drobno posiekaj. Dołóż ją do startych ziemniaków, dodaj także mąkę, jajka oraz sodę oczyszczoną. Wymieszaj całość, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni dobrze rozgrzej tłuszcz do smażenia placków ziemniaczanych. Łyżką nakładaj porcje przygotowanej masy i smaż placki z obu stron na złocisty kolor. Placki ziemniaczane możesz podawać od razu po usmażeniu lub z powodzeniem odgrzać kolejnego dnia. Wypróbuj przepis na placki ziemniaczane w smakowitej jesiennej odsłonie. Dodaj do placków popularne warzywo i ciesz się nowym, oryginalnym smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bezmięsne flaczki w nowej wersji. W roli głównej ukochane grzyby
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama