Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.10.2022 17:51

Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej

Babcia Zosia robi pierogi leniwe z 4 składników. Zawsze się udają i każdy prosi o więcej
canva/arfo

Pierogi leniwe na słodko z cynamonem i cukrem są daniem w sam raz na lekki i szybki obiad, podwieczorek lub kolację. Delikatne kluski z twarogu podane z korzenną przyprawą i posypane cukrem błyskawicznie znikają z talerzy. Babcia Zosia leniwe robi wyłącznie z 4 składników i zawsze się udają.

Wszyscy wiemy, że dania przygotowywane według babcinej receptury smakują najlepiej. Pierogi leniwe są jedną z ulubionych potraw z dzieciństwa. To szybkie kluski z twarogu, które podane na słodko z cukrem, masłem i korzenną przyprawą smakują obłędnie.

Babcia Zosia pierogi leniwe przygotowuje wyłącznie z czterech składników: mąki, twarogu (koniecznie półtłustego lub tłustego), jajek i szczypty soli. Babcia oddziela żółtka od białek, z białek ubija pianę i dodaje pod sam koniec, kiedy reszta składników jest już połączona.

Tak przygotowane pierogi leniwe są niezwykle delikatne i lekkie. Kluski możemy podać z klasycznym cukrem. Gorąco polecam jednak cukier brązowy lub waniliowy, które podkreślają smak mielonego cynamonu i samych pierogów.

Pierogi leniwe z czterech składników. Podaj je z masłem, cukrem i cynamonem

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 3 jajka

  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • masło

  • mielony cynamon

  • cukier brązowy lub waniliowy

Jak zrobić pierogi leniwe według przepisu babci Zosi?

Twaróg zmiel, przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Białka oddziel od żółtek. Ser przełóż do miski, wsyp mąkę, wlej żółtka i mieszaj do połączenia się składników. Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj.

Ciasto krótko zagnieć podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Z ciasta uformuj kulę, następnie zrób z niej wałek, lekko go spłaszcz i pokrój po skosie jak kopytka. Pierogi leniwe wrzucaj do gotującej się, posolonej wody, gotuj około 3-4 minuty od wypłynięcia.

W tym czasie na patelni rozpuść masło. Pierogi wyjmij łyżką cedzakową, polej masłem, oprósz cynamonem i cukrem, smacznego. Pomysł na równie szybki obiad na słodko? Naleśniki budyniowe i przepyszne racuchy z dyni i bananów. Każdy zje je ze smakiem.

Pierogi leniwe
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Danie Obiad Ser