Jak przygotować perfekcyjne gołąbki?
Kultowe gołąbki uchodzą za wyjątkowy specjał, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Podstawą tego dania jest mięso oraz kapusta. W przypadku pierwszego składnika najważniejsza jest dobra jakość i odpowiednie doprawienie. Z kolei kapusta musi być uprzednio sparzona. Właśnie wtedy łatwo o błąd.
Co zrobić by gołąbki wyszły perfekcyjnie?
Odpowiedź na powyższe pytanie nie jest jednoznaczna. Na idealne gołąbki składa się wiele czynników. Najbardziej problematyczna jest kapusta . Powinna być ona miękka, jednak nie na tyle, by po ugotowaniu zaczęła się rozpadać.
Gołąbki wiele razy gościły na naszym portalu. Ostatnio przedstawialiśmy niecodzienny przepis Tomasza Strzelczyka na specjał w nieco zmienionej formie . Dziś przyjrzymy się sposobom na zmiękczenie kapusty.
Jednym z najpopularniejszych sposobów, jest wycięcie głąba i umieszczenie kapusty w garnku z wrzątkiem. Po kilku minutach gotowania warzywo wyjmujemy i odrywamy z niego liście . Sposób ten ma jednak pewną wadę. Łatwo się poparzyć.
Jak jeszcze możemy zmiękczyć kapustę na gołąbki?
Niektórzy smakosze korzystają z dobrodziejstw technologii. Okazuje się, że kapustę na gołąbki możemy podgotować w mikrofalówce . Podobnie jak w klasycznej metodzie, z warzywa wycinamy głąb. Następnie umieszczamy je w urządzeniu.
Mikrofalówkę ustawiamy na maksymalną moc i podgrzewamy kapustę przez około 6 minut. Wyjmujemy ją ostrożnie z urządzenia. Warzywo może być bardzo gorące i lepiej uniknąć poparzenia. Kiedy kapusta na gołąbki ostygnie, odrywamy od niej tyle liści, ile będzie nam potrzeba .
(Canva.com / freeskyline)
Prosty trik z widelcem
W zmiękczeniu kapusty może nam pomóc sztuczka, w której konieczne jest użycie widelca. Z kapusty na gołąbki odcinamy końcówkę . Liście od spodu musimy delikatnie ponacinać tak, aby nie odpadły. Głąb również powinien być nienaruszony.
Widelec wbijamy w nacięty spód kapusty. Trzeba zrobić to mocno. Tak przygotowane warzywo zanurzamy we wrzątku i obracamy. Wystarczy chwila, by liście zaczęły odchodzić od kapusty . Możemy oderwać je przy użyciu szczypiec. Po ostygnięciu zawijamy z nich gołąbki.
Mrożenie kapusty na gołąbki?
Trzeba przyznać, że zamrażanie kapusty w celu jej zmiękczenia może wydawać się co najmniej irracjonalnym pomysłem. Okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. Co prawda przygotowanie kapusty na gołąbki w ten sposób jest dosyć czasochłonne. Jednak to jedyny sposób, który gwarantuje brak poparzeń .
Kapustę umieszczamy w zamrażarce na całą dobę. Po tym czasie wyjmujemy ją i pozwalamy jej się rozmrozić. Kiedy kapusta na gołąbki osiągnie temperaturę pokojową, wówczas wystarczy zrolować z niej liście. Warto również wiedzieć, czy gołąbki można mrozić .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps