Smakosze.pl
Gołąbki w innym wydaniu

Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

21 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Gołąbki są klasykiem polskiej kuchni, którą praktycznie każdy zna - ich smak i sposób przygotowania są głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Nie zawsze mamy jednak czas, aby robić je według tradycyjnego przepisu. Dlatego Tomasz Strzelczyk

Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.

Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej. 

Gołąbki, jakich prawdopodobnie nie jadłeś 

Największym problemem jest długie zawijanie i męczenie się z długim parzeniem liści kapusty. Strzelczyk zaprezentował to danie w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu - w swojej formie przypomina nieco włoską lasagne.

Kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie ilości zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj wykorzystujemy wiele garnków, misek i innych pojemników, lecz tutaj potrzebne są jedynie 3 - patelnia, miska oraz duże naczynie żaroodporne, które pomieści całe danie. 

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki w formie zapiekanki

  • 1 średnia kapusta włoska

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 500 g mięsa mielonego wołowego

  • 250 g ugotowanego ryżu

  • duża garść suszonych grzybów

  • średnia cebula

  • ząbek czosnku

  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku

  • 150 g pomidorów z puszki

  • łyżka soli

  • łyżka pieprzu czarnego

  • 2 jajka

Na początku wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. W międzyczasie oporządź kapustę, odcinając jej dolną część i odrywając wszystkie liście. Przemyj je wodą i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj liście przez 10 minut, następnie odstaw je na talerz. 

Cebulę i czosnek drobno pokrój - na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się lekko przezroczysta dodaj czosnek. W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, ugotowany ryż, posiekane pomidory z puszki i dwa surowe jajka.

Naczynie natrzyj olejem. Na jego spodzie wyłóż liście kapusty, a na nich rozprowadź pierwszą warstwę farszu. Na farsz znowu połóż liście i posmaruj je farszem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Piecz całość przez 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >