Gołąbki w innym wydaniu
Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na błyskawiczne gołąbki według Tomasza Strzelczyka

Gołąbki są klasykiem polskiej kuchni, którą praktycznie każdy zna - ich smak i sposób przygotowania są głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Nie zawsze mamy jednak czas, aby robić je według tradycyjnego przepisu. Dlatego Tomasz Strzelczyk postanowił zaprezentować swój przepis, dzięki któremu zrobisz je 3 razy szybciej.

Klasyczna metoda przygotowania gołąbków, czyli zawijanie farszu w liście kapusty i zapiekanie lub duszenie ich z sosem jest smaczne, jednak wymaga zarezerwowania sporej ilości czasu. Niekiedy mamy ochotę na szybszy posiłek, aby móc zająć się innymi sprawami.

Tomasz Strzelczyk jest znaną osobistością internetową. Prowadzi kanał o nazwie Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, na którym prezentuje mnóstwo pysznych i łatwych w zrobieniu receptur z tradycyjnej polskiej kuchni. Tym razem postanowił pójść o krok dalej.

Gołąbki, jakich prawdopodobnie nie jadłeś

Największym problemem jest długie zawijanie i męczenie się z długim parzeniem liści kapusty. Strzelczyk zaprezentował to danie w formie zapiekanki, która wyjątkowo okazale wygląda po podaniu do stołu - w swojej formie przypomina nieco włoską lasagne.

Kolejną zaletą jest znaczne ograniczenie ilości zabrudzonych naczyń. Zazwyczaj wykorzystujemy wiele garnków, misek i innych pojemników, lecz tutaj potrzebne są jedynie 3 - patelnia, miska oraz duże naczynie żaroodporne, które pomieści całe danie.

Produkty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweProdukty, które mogą wywoływać zatrucie pokarmoweCzytaj dalej

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, zajrzyj do innych tekstów. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najlepszą wojskową grochówkę. W tym tekście zdradzamy przepis na inny deser - prostą szarlotkę, którą zrobisz w kilka minut.

Gołąbki

Źródło: Screen filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepis na gołąbki w formie zapiekanki

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka

Na początku wrzuć suszone grzyby do wody i gotuj je przez godzinę. W międzyczasie oporządź kapustę, odcinając jej dolną część i odrywając wszystkie liście. Przemyj je wodą i włóż do garnka z osoloną wodą. Gotuj liście przez 10 minut, następnie odstaw je na talerz.

Cebulę i czosnek drobno pokrój - na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę. Gdy stanie się lekko przezroczysta dodaj czosnek. W misce wymieszaj oba rodzaje mięsa, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, ugotowany ryż, posiekane pomidory z puszki i dwa surowe jajka.

Naczynie natrzyj olejem. Na jego spodzie wyłóż liście kapusty, a na nich rozprowadź pierwszą warstwę farszu. Na farsz znowu połóż liście i posmaruj je farszem. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Piecz całość przez 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł