Smakosze.pl Porady Jak smażyć wątróbkę, żeby tłuszcz nie pryskał na patelni? Mamy sprytny patent
canva/Munole, Getty Images

Jak smażyć wątróbkę, żeby tłuszcz nie pryskał na patelni? Mamy sprytny patent

24 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Odpowiednio wysmażona wątróbka jest pysznym produktem, który podczas jedzenia wręcz rozpływa się w ustach. Aby to osiągnąć, trzeba jednak poznać dobrą technikę, która pozwoli przyrządzić ją tak, aby ta była w środku soczysta. Największym problemem jest jej pryskanie w kontakcie z rozgrzanym olejem, czemu można zapobiegać, dokładnie ją wcześniej osuszając. Niżej zdradzamy więcej porad dotyczących smażenia idealnej wątróbki.

Wątróbka z cebulką jest dla wielu posiłkiem idealnym. Dobrze przysmażona i chrupiąca wątróbka z delikatną i słodką cebulką pysznie się komponuje, a dodatkowo są pożywne i zdrowe.

Niestety po wrzuceniu surowej wątróbki na olej łatwo wywołać silne pryskanie, które skutecznie przeszkadza w wygodnym gotowaniu. Istnieją proste sposoby, aby szybko temu zaradzić.

Przed smażeniem wysusz wątróbkę

Podstawą, którą przypominają wszyscy najlepsi kucharze, jest dokładne wytarcie każdego kawałka wątróbki z nadmiaru wilgoci. Produkt ten zawiera jej ogromną ilość, dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę.

Dodatkowo wytarcie wątróbki ręcznikiem papierowym pozwoli na znacznie lepsze przylepienie się do niej mąki. Dzięki temu gotowe danie stanie się bardziej chrupiące i smaczniejsze.

Nie przewracaj wątróbki widelcem

Dużym błędem jest nakłuwanie wątróbki podczas smażenia widelcem, aby wygodnie ją przewrócić na drugą stronę. Wbijanie widelca uwalnia duże pokłady wilgoci, która zaczyna strzelać po dostaniu się na rozgrzaną patelnię z olejem.

Trzeba mieć również na uwadze, że po nakłuciu wątróbka ulega silnemu wysuszeniu i po usmażeniu może stać się twarda jak podeszwa buta. Po włożeniu jej na patelnie nie ruszaj jej przez kilka minut, żeby zdążyła się ładnie przyrumienić - dopiero wtedy przekręć ją na drugą stronę.

Solenie zostaw na sam koniec

Gdy wątróbka zostanie posolona przed obróbką termiczną, sól wyciągnie z niej wilgoć i ponownie - cały posiłek będzie suchy i mało satysfakcjonujący. W czasie samego smażenia można przykryć patelnie pokrywką, aby uchronić się przed nieuchronnymi pomniejszymi rozpryskami. Pokrywka zatrzymuje także temperaturę na patelni, co przyspiesza i usprawnia gotowania.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić cukinię faszerowaną wątróbką. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Wątróbka po usmażeniu

Źródło zdjęcia: canva/Isuhi, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mmcooking; newsy.gotujmy; beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy