Smakosze.pl
gulasz z ciecierzycy

canva/Catalina-Gabriela Molnar

Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki

23 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Czym uraczyć głodną rodzinę? Może przypadnie jej do gustu ekspresowy gulasz z ciecierzycy? By przygotować ten tani i szybki obiad, wystarczą tylko 3 składniki. Gulasz smakuje wybornie i jest bardzo sycący, mimo że nie zawiera mięsa. Stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich obiadów.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak tak naprawdę codzienne jedzenie kotletów i pieczeni nie służy naszemu zdrowiu. Warto 2-3 razy w tygodniu przyrządzić bezmięsny obiad. Może to być lekkostrawna ryba czy bardzo pożywne danie z warzyw strączkowych.

Gotowanie ziemniaków potrwa chwilę

Jak szybko ugotować ziemniaki? Będą gotowe nawet w 10 minut

CZYTAJ DALEJ

Dziś zaprezentujemy przepis na gulasz z ciecierzycy. Należy ona do warzyw strączkowych, które zawierają niezwykle wartościowe białko i są pożywne niczym mięso. A poza tym w ich składzie można znaleźć wiele składników służących naszemu zdrowiu jak np. błonnik, witaminy i sole mineralne.

Ekspresowy gulasz z ciecierzycy — tani i szybki obiad

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy

  • ok. 1/2 l passaty pomidorowej

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 1/2 łyżki papryki wędzonej

  • sól

  • sok z cytryny

Przygotowanie gulaszu

Ciecierzycę odsącz, opłucz, wsyp na patelnię lub do rondelka. Dodaj passatę i mleko kokosowe, wymieszaj, podgrzewaj na niedużym ogniu.

Dodaj przyprawy i zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż gulasz zgęstnieje i cały przejdzie smakiem aromatycznych dodatków.

Gulasz dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Podawaj np. z pieczywem, kaszą lub ryżem.

Wskazówka:

Na bazie tego gulaszu możesz przygotować bardziej pożywne danie. Wystarczy, że dodasz do niego np. kiełbasę lub wędzony boczek i pokrojoną paprykę. Wędlinę możesz wcześniej podsmażyć z cebulą. Dzięki temu potrawa zyska więcej smaku i aromatu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z warzyw strączkowych. Sprawdź, jak przygotować fasolkę po bretońsku, a także, jak zrobić gołąbki z soczewicą.

ciecierzyca

ciecierzyca

Źródło zdjęcia: canva/ChristiLaLiberte

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wilkuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >