Ekspresowy gulasz z ciecierzycy – tani i szybki obiad. Wystarczą tylko 3 składniki
Czym uraczyć głodną rodzinę? Może przypadnie jej do gustu ekspresowy gulasz z ciecierzycy? By przygotować ten tani i szybki obiad, wystarczą tylko 3 składniki. Gulasz smakuje wybornie i jest bardzo sycący, mimo że nie zawiera mięsa. Stanowi doskonałą odmianę od tradycyjnych, polskich obiadów.
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Jednak tak naprawdę codzienne jedzenie kotletów i pieczeni nie służy naszemu zdrowiu. Warto 2-3 razy w tygodniu przyrządzić bezmięsny obiad. Może to być lekkostrawna ryba czy bardzo pożywne danie z warzyw strączkowych.
Dziś zaprezentujemy przepis na gulasz z ciecierzycy. Należy ona do warzyw strączkowych, które zawierają niezwykle wartościowe białko i są pożywne niczym mięso. A poza tym w ich składzie można znaleźć wiele składników służących naszemu zdrowiu jak np. błonnik, witaminy i sole mineralne.
Ekspresowy gulasz z ciecierzycy — tani i szybki obiad
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
ok. 1/2 l passaty pomidorowej
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżki papryki wędzonej
sól
sok z cytryny
Przygotowanie gulaszu
Ciecierzycę odsącz, opłucz, wsyp na patelnię lub do rondelka. Dodaj passatę i mleko kokosowe, wymieszaj, podgrzewaj na niedużym ogniu.
Dodaj przyprawy i zamieszaj. Gotuj na niedużym ogniu przez ok. 10 minut, aż gulasz zgęstnieje i cały przejdzie smakiem aromatycznych dodatków.
Gulasz dopraw do smaku solą, sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Podawaj np. z pieczywem, kaszą lub ryżem.
Wskazówka:
Na bazie tego gulaszu możesz przygotować bardziej pożywne danie. Wystarczy, że dodasz do niego np. kiełbasę lub wędzony boczek i pokrojoną paprykę. Wędlinę możesz wcześniej podsmażyć z cebulą. Dzięki temu potrawa zyska więcej smaku i aromatu.
Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na potrawy z warzyw strączkowych. Sprawdź, jak przygotować fasolkę po bretońsku, a także, jak zrobić gołąbki z soczewicą.
Źródło zdjęcia: canva/ChristiLaLiberte Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Karkówka pieczona z cebulą to najłatwiejszy i najlepszy obiad. Dokładki są nieuniknione
Ciasto Kukułka jest hitem każdej imprezy. Wersja bez pieczenia robi się niemal sama
Budyniowo-jabłkowy placek wprost od siostry Anieli. Nikt nie przejdzie wokół niego obojętnie
Źródło: wilkuchnia