Jak szybko obierać ziemniaki? Mamy najlepszy patent
Obieranie ziemniaków jest prawdziwą zmorą przed praktycznie każdym obiadem w wielu polskich domach. Na szczęście można w prosty sposób wyeliminować ten problem. Wystarczy gotować ziemniaki ze skórką i obrać ją po odcedzeniu. Dodatkowo obieranie ich przed gotowaniem wiele kosztuje - wtedy woda wypłukuje z nich większość wartości odżywczych.
Ziemniaki stanowią podstawę diety większości Polaków. Dawniej krajanie zajadali się kaszami, lecz z przybyciem ziemniaków wraz z odkrywcami Ameryki do Europy, kulinarne przyzwyczajenia uległy zmianom.
Dzisiaj cieszymy się ich smakiem pod różnymi postaciami. W dużej większości sposoby przygotowania ziemniaków łączy jedna czynność, czyli obieranie ze skórki. Jak zrobić to najlepiej?
Szybkie i skuteczne obieranie ziemniaków
Aby cieszyć się błyskawicznym obieraniem, surowe ziemniaki natnij dookoła ostrym nożem po umyciu wodą. Następnie gotuje się je tak, jak zwykle - można jednak pominąć solenie, ponieważ sól nie przeniknie przez skórkę.
Po ugotowaniu wystarczy odcedzić wodę i delikatnie ściskając bulwę, ściągnąć skórkę jednym ruchem. Tak minimalizuje się ewentualne straty i zachowuje minerały, witaminy i inne substancje w warzywie.
Pamiętaj, aby do wody z ziemniakami nie przedostały się żadne kwaśne produkty, jak sok cytrynowy czy ocet. Kwaśne pH sprawia, że kartofle gotują się znacznie dłużej i minerały są łatwiej wypłukiwane.
Dlaczego obieranie przed gotowaniem to nie najlepszy wybór?
Przede wszystkim zaleca się, aby całkowicie zrezygnować z obierania ich przed gotowaniem. Po pierwsze surowe kartofle obiera się ciężej, ponieważ skórka ściśle przylega do miąższu. Co więcej, bezpowrotnie traci się część miąższu, wyrzucając obierki do śmieci.
Po drugie obrane kartofle są pozbawione bariery, pomiędzy cennymi wartościami odżywczymi zgromadzonymi w bulwach a światem zewnętrznym. Dlatego podczas gotowania obranych pyrek tak wiele substancji jest wypłukiwanych.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło zdjęcia: canva/Stanislav Honcharuk, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole. Nic się nie zmarnuje
-
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka na niedzielny obiad. Soczyste i przepyszne
-
Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem
Źródło: beszamel.se.pl