Smakosze.pl Porady Jak szybko obierać ziemniaki? Mamy najlepszy patent
canva/ Ben185, Getty Images

Jak szybko obierać ziemniaki? Mamy najlepszy patent

6 marca 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Obieranie ziemniaków jest prawdziwą zmorą przed praktycznie każdym obiadem w wielu polskich domach. Na szczęście można w prosty sposób wyeliminować ten problem. Wystarczy gotować ziemniaki ze skórką i obrać ją po odcedzeniu. Dodatkowo obieranie ich przed gotowaniem wiele kosztuje - wtedy woda wypłukuje z nich większość wartości odżywczych.

Ziemniaki stanowią podstawę diety większości Polaków. Dawniej krajanie zajadali się kaszami, lecz z przybyciem ziemniaków wraz z odkrywcami Ameryki do Europy, kulinarne przyzwyczajenia uległy zmianom.

Dzisiaj cieszymy się ich smakiem pod różnymi postaciami. W dużej większości sposoby przygotowania ziemniaków łączy jedna czynność, czyli obieranie ze skórki. Jak zrobić to najlepiej?

Szybkie i skuteczne obieranie ziemniaków

Aby cieszyć się błyskawicznym obieraniem, surowe ziemniaki natnij dookoła ostrym nożem po umyciu wodą. Następnie gotuje się je tak, jak zwykle - można jednak pominąć solenie, ponieważ sól nie przeniknie przez skórkę.

Po ugotowaniu wystarczy odcedzić wodę i delikatnie ściskając bulwę, ściągnąć skórkę jednym ruchem. Tak minimalizuje się ewentualne straty i zachowuje minerały, witaminy i inne substancje w warzywie.

Pamiętaj, aby do wody z ziemniakami nie przedostały się żadne kwaśne produkty, jak sok cytrynowy czy ocet. Kwaśne pH sprawia, że kartofle gotują się znacznie dłużej i minerały są łatwiej wypłukiwane.

Dlaczego obieranie przed gotowaniem to nie najlepszy wybór?

Przede wszystkim zaleca się, aby całkowicie zrezygnować z obierania ich przed gotowaniem. Po pierwsze surowe kartofle obiera się ciężej, ponieważ skórka ściśle przylega do miąższu. Co więcej, bezpowrotnie traci się część miąższu, wyrzucając obierki do śmieci.

Po drugie obrane kartofle są pozbawione bariery, pomiędzy cennymi wartościami odżywczymi zgromadzonymi w bulwach a światem zewnętrznym. Dlatego podczas gotowania obranych pyrek tak wiele substancji jest wypłukiwanych.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Obieranie ziemniaka

Źródło zdjęcia: canva/Stanislav Honcharuk, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy