Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/1920/2f_A_Ukc_T0n_Lr9t0hubz1_MY_2_Projekt_bez_tytulu_2022_01_17_T150954_289_49569e55fb.jpg)
Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.
W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
1 kg ziemniaków
3 cebule
olej do smażenia
40 dag wędzonego boczku
2 jajka
majeranek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie gołąbków
Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Kapustę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne.
Kapustę ostrożnie wyjmij z wody, przestudź i zdejmij obgotowane liście. Jędrną główkę ponownie włóż do wody i obgotuj głębsze warstwy liści. Liście zdejmij, osącz.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je na sito, odsącz do miski. Płyn pozostaw na kilka minut, zlej go ostrożnie, a pozostały na dnie osad, dodaj do ziemniaków.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.
Ziemniaki wymieszaj z cebulą, boczkiem i jajkami. Farsz dopraw majerankiem, gałką, solą i pieprzem.
Na liście kapusty kładź porcje farszu, zawiń gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Piecz ok. godzinę w 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami, a także na gołąbki z rybnym farszem.
![starte ziemniaki](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/40K6k85xvvdOwyz9TIsUmu/aaca0fc5ee6eb437737df26922dc9a8a/Projekt_bez_tytu_u_-_2022-01-17T154727.246.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se
![obiad](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_5b7a48a856.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_66_41ca5c2f5b.jpg)
![Mięso mielone w pieczarkach](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_a6bc62b2d8.jpg)
![Mięso mielone na pyszne kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_9b176b65a0.jpg)
![Brokuły, ziemniaki i jajko](https://images.iberion.media/images/origin/Brokuly_ziemniaki_i_jajkoa_b4275b033f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_b5126b9208.jpg)
![cebula marynowana](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_marynowana_6ecaba5001.jpg)
![kopytka](https://images.iberion.media/images/origin/kopytka_f5e5cb341e.jpg)
![ziemniaki po turecku](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_po_turecku_916127ce03.jpg)
![zupa porowo-serowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_porowo_serowa_30546f2683.jpg)
![fot. Shutterstock](https://images.iberion.media/images/origin/mieso1_e0831c818c.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_bbd522334e.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_na_cebuli_5ba4d737a5.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_48581364d7.jpg)
![szybki tani obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_tani_obiad_75179f84b8.jpg)
![schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe_2_3507182b35.jpg)
![Kanapki z pastą ze słonecznika i ogórków kiszonych](https://images.iberion.media/images/origin/Kanapki_6b021ab30b.jpg)
![Krupnik podany na głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Krupnik_eca9b98e4b.jpg)
![surówka z marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_marchewki_inaczej_1c5692c8c0.jpg)
![układanie składników](https://images.iberion.media/images/origin/strzelczyk_55bba01329.jpg)
![zupa pomidorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_pomidorowa_2e0aee7ad6.jpg)
![zawijanie gołąbków](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_72dcb88f6c.jpg)
![krupnik](https://images.iberion.media/images/origin/krupnik_0a14494327.jpg)
![faszerowane ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_ziemniaki_cc04a70d39.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Krzysztof Krawczyk](https://images.iberion.media/images/origin/Krzysztof_Krawczyk_7d37efe825.png)
![Niebezpieczny grapefruit](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_28_826ce02acd.png)
![Władysław Kosiniak-Kamysz](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_c594a48b9d.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Alicja Bachleda-Curuś](https://images.iberion.media/images/origin/Alicja_Bachleda_Curus_e13478cc9a.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![chałka](https://images.iberion.media/images/origin/chalka_f01e716eb0.jpg)
![Faworki posypane cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Faworki_ad04ca3a7f.jpg)