Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.01.2022 01:00

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

gołąbki
canva/Tatiana Volgutova

Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.

W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • olej do smażenia

  • 40 dag wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie gołąbków

Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Kapustę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne.

Kapustę ostrożnie wyjmij z wody, przestudź i zdejmij obgotowane liście. Jędrną główkę ponownie włóż do wody i obgotuj głębsze warstwy liści. Liście zdejmij, osącz.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je na sito, odsącz do miski. Płyn pozostaw na kilka minut, zlej go ostrożnie, a pozostały na dnie osad, dodaj do ziemniaków.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.

Ziemniaki wymieszaj z cebulą, boczkiem i jajkami. Farsz dopraw majerankiem, gałką, solą i pieprzem.

Na liście kapusty kładź porcje farszu, zawiń gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Piecz ok. godzinę w 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami, a także na gołąbki z rybnym farszem.

starte ziemniaki
starte ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram