Smakosze.pl
gołąbki

canva/Tatiana Volgutova

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

31 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.

W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Panierowanie kotleta

Co zrobić żeby bułka tarta nie odklejała się od kotleta?

CZYTAJ DALEJ

Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki:

  • 1 główka kapusty białej lub włoskiej

  • 1 kg ziemniaków

  • 3 cebule

  • olej do smażenia

  • 40 dag wędzonego boczku

  • 2 jajka

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie gołąbków

Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Kapustę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne.

Kapustę ostrożnie wyjmij z wody, przestudź i zdejmij obgotowane liście. Jędrną główkę ponownie włóż do wody i obgotuj głębsze warstwy liści. Liście zdejmij, osącz.

Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je na sito, odsącz do miski. Płyn pozostaw na kilka minut, zlej go ostrożnie, a pozostały na dnie osad, dodaj do ziemniaków.

Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.

Ziemniaki wymieszaj z cebulą, boczkiem i jajkami. Farsz dopraw majerankiem, gałką, solą i pieprzem.

Na liście kapusty kładź porcje farszu, zawiń gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Piecz ok. godzinę w 180 st. C.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami, a także na gołąbki z rybnym farszem.

starte ziemniaki

starte ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >