Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Jeśli jesteście wielbicielami kapuścianych gołąbków, mamy dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie gołąbki z farszem ziemniaczanym. Są obłędne w smaku i bardzo delikatne. Gwarantujemy, że ten farsz zrobi furorę wśród domowników.
W polskiej kuchni królują gołąbki z farszem mięsno-ryżowym. Są na tyle pożywne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Jednak bardzo smaczne są też gołąbki z farszem ziemniaczanym. Wprawdzie dodajemy do niego wędzony boczek, ale i tak danie to jest bardzo ekonomiczne. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Obłędne gołąbki z farszem ziemniaczanym
Składniki:
1 główka kapusty białej lub włoskiej
1 kg ziemniaków
3 cebule
olej do smażenia
40 dag wędzonego boczku
2 jajka
majeranek
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie gołąbków
Główkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, wykrój głąb. Kapustę włóż do garnka wycięciem do dołu. Zalej wrzątkiem, gotuj, aż wierzchnie liście staną się elastyczne.
Kapustę ostrożnie wyjmij z wody, przestudź i zdejmij obgotowane liście. Jędrną główkę ponownie włóż do wody i obgotuj głębsze warstwy liści. Liście zdejmij, osącz.
Ziemniaki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je na sito, odsącz do miski. Płyn pozostaw na kilka minut, zlej go ostrożnie, a pozostały na dnie osad, dodaj do ziemniaków.
Cebule obierz, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na 2 łyżkach oleju. Kiedy się zrumieni, dodaj cebulę i smaż ją, aż się zeszkli.
Ziemniaki wymieszaj z cebulą, boczkiem i jajkami. Farsz dopraw majerankiem, gałką, solą i pieprzem.
Na liście kapusty kładź porcje farszu, zawiń gołąbki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, zalej bulionem. Piecz ok. godzinę w 180 st. C.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami, a także na gołąbki z rybnym farszem.
Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se