Jak szybko obrać ząbki czosnku? Szefowie kuchni mają niezwykle prostą metodę
Czosnek jest składnikiem, który z upodobaniem dodajemy do rozmaitych potraw ze względu na jego wyborny smak i aromat. Poza swoimi niezaprzeczalnymi zaletami produkt ten ma jednak jedną wadę - każdy ząbek przed użyciem należy obrać. Okazuje się, że znacznie ułatwisz sobie ten proces, zwyczajnie zgniatając czosnek płaską częścią noża.
Czosnek warto spożywać nie tylko ze względu na jego walory smakowe. Jest on również niebywale zdrowy i działa korzystnie na nasz organizm. Jak obrać czosnek w łatwy i szybki sposób, aby jeszcze częściej cieszyć się jego niezwykłymi właściwościami?
Jak obrać czosnek w kilka sekund?
Polecana przez nas metoda obierania czosnku, jest prostsza niż myślisz. Jedyne niezbędne narzędzie na pewno masz w swojej kuchni . Mowa o zwyczajnym nożu kuchennym .
Jak obrać czosnek za pomocą noża? Wystarczy, że pojedynczy ząbek położysz na płaskiej powierzchni . Następnie przykryj go płaską powierzchnią noża i z wyczuciem przyciśnij ostrze . Z tak potraktowanego ząbka czosnku usuniesz łupinę bez najmniejszych problemów .
Metoda na obieranie czosnku po dociśnięciu ostrzem noża jest najprostsza. Jednak kiedy w kuchni pomagają nam dzieci , raczej nie chcemy dawać im do ręki ostrego narzędzia . Jak zatem obrać czosnek innymi sposobami?
Inne polecane metody na obieranie czosnku
Do szybkiego obrania czosnku przyda się mikrofalówka . Jak obrać czosnek z jej pomocą? Główkę włóż w całości do kuchenki na ok. 20 sekund, a następnie pozwól jej wystygnąć . Z czosnku potraktowanego mikrofalami skórka schodzi z niesłychaną łatwością .
Inny sposób obierania czosnku wymaga użycia sporego naczynia z pokrywką . Tak samo dobrze sprawdzą się dwie metalowe miski o takiej samej średnicy . Ząbki czosnku wrzucamy do naczynia, a następnie energicznie nimi potrząsamy . Obijające się o siebie i o naczynie ząbki czosnku obierają się praktycznie same .
Ostatnia opisywana metoda obierania czosnku, nie wymaga użycia absolutnie żadnych narzędzi i przyborów . Ząbek po prostu schwyć palcami z obu stron i każdą z nich p rzekręć w przeciwnym kierunku . Czosnek obiera się dosłownie jak cukierek . Ten patent najlepiej sprawdzi się przy podłużnych ząbkach . Obrany czosnek doskonale sprawdzi się do tego przepisu na kiszonkę . Czosnkowe smarowidło do chleba ma smak nie do opisania .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Teresa zdradziła swój sposób na soczyste kotlety mielone. Nawet ich nie panieruje
-
Bez tarcia i odcedzania. Placki ziemniaczane zrobisz dziś zupełnie inaczej
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama