Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To najszybszy sposób na obieranie jajek. Żałuję że wcześniej tego nie znałem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.04.2025 11:49

To najszybszy sposób na obieranie jajek. Żałuję że wcześniej tego nie znałem

obieranie jajek
Fot. Anna Zyśk

Obieranie jajek oczywiście nie wymaga wiele filozofii, ale jest czynnością, którą można przyspieszyć. Taka sztuczka przyda się zwłaszcza amatorom pasty jajecznej w porcji dla pułku wojska oraz na Wielkanoc, kiedy każdy z obecnych musi dostać po jajku do barszczu i wiele więcej.

Obieranie jajek

Obieranie jajek to takie trochę jajko Kolumba. Niby wszystko wydaje się oczywiste, w tym to, że ze skorupkami trzeba się namęczyć. W końcu jednak trafiamy na patent, choćby i bardzo prosty, który otwiera nam oczy.

Takim patentem jest przede wszystkim obicie skorupki na jajku na całej powierzchni, np. rolując je o blat. Drobinki łatwiej odchodzą od powierzchni ściętego białka. Pomaga w tym błonka, która od wewnątrz spaja skorupkę.

obrane jajko.jpg
Fot. Anna Zyśk
Masowe zatrucie salmonellą. Kilkadziesiąt osób trafiło do szpitala

Łatwiej obrać świeże jajka

Drugą pomocą przy obieraniu jajek może być przelanie ich zimną wodą zaraz po gotowaniu. Efekt szoku termicznego może nadwerężyć nieco skorupkę. Dzięki temu łatwiej odejdzie ona od wnętrza jajka.

Warto też pamiętać, że najtrudniej obrać świeże jajka. Z czasem skorupka przestaje do nich tak ciasno przylegać. A więc okazy, które poleżały na półce w lodówce lub na blacie kilka dni, będą obierały się łatwiej. Jednak Ania Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, ma dla nas jeszcze jedną podpowiedź. Znacznie przyspiesza ona obieranie jajek.

Szybkie i skuteczne obieranie jajek

Krok 1. Jajko ostukujemy o blat, krusząc skorupkę na dużej powierzchni

ostukiwanie jajka
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Pod pokruszoną skorupkę wsuwamy dużą łyżeczkę lub łyżkę

obieranie łyżeczką
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Łyżeczką podważamy skorupkę, która w dużych płatach odejdzie od jajka

obrane jajko
Fot. Anna Zyśk