To najszybszy sposób na obieranie jajek. Żałuję że wcześniej tego nie znałem

Obieranie jajek oczywiście nie wymaga wiele filozofii, ale jest czynnością, którą można przyspieszyć. Taka sztuczka przyda się zwłaszcza amatorom pasty jajecznej w porcji dla pułku wojska oraz na Wielkanoc, kiedy każdy z obecnych musi dostać po jajku do barszczu i wiele więcej.
Obieranie jajek
Obieranie jajek to takie trochę jajko Kolumba. Niby wszystko wydaje się oczywiste, w tym to, że ze skorupkami trzeba się namęczyć. W końcu jednak trafiamy na patent, choćby i bardzo prosty, który otwiera nam oczy.
Takim patentem jest przede wszystkim obicie skorupki na jajku na całej powierzchni, np. rolując je o blat. Drobinki łatwiej odchodzą od powierzchni ściętego białka. Pomaga w tym błonka, która od wewnątrz spaja skorupkę.

Łatwiej obrać świeże jajka
Drugą pomocą przy obieraniu jajek może być przelanie ich zimną wodą zaraz po gotowaniu. Efekt szoku termicznego może nadwerężyć nieco skorupkę. Dzięki temu łatwiej odejdzie ona od wnętrza jajka.
Warto też pamiętać, że najtrudniej obrać świeże jajka. Z czasem skorupka przestaje do nich tak ciasno przylegać. A więc okazy, które poleżały na półce w lodówce lub na blacie kilka dni, będą obierały się łatwiej. Jednak Ania Zyśk, autorka profilu kulinarnego jedz.pysznie na Instagramie, ma dla nas jeszcze jedną podpowiedź. Znacznie przyspiesza ona obieranie jajek.
Szybkie i skuteczne obieranie jajek
Krok 1. Jajko ostukujemy o blat, krusząc skorupkę na dużej powierzchni

Krok 2. Pod pokruszoną skorupkę wsuwamy dużą łyżeczkę lub łyżkę

Krok 3. Łyżeczką podważamy skorupkę, która w dużych płatach odejdzie od jajka






































