Przepis na kiszony czosnek. Bomba witamin w słoiku
Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na doskonały, kiszony czosnek. Jest on prawdziwą bombą witaminową w słoiku. Można go jeść na przekąskę, a także dodawać do różnych potraw. Charakteryzuje się nieco łagodniejszym smakiem, niż surowe ząbki, za to jego wartość odżywcza i zdrowotna jest nawet wyższa.
Najczęściej kisimy ogórki i kapustę, ale w ten sposób przetwarzać można różne produkty. Wśród nich jest wiele warzyw i owoców, a także grzyby. Dziś zajmiemy się jednak kiszeniem czosnku. Pewnie nie raz wyjadaliście go z kiszonych ogórków i przyznacie, że jest bardzo smaczny i aromatyczny. Czemu więc nie nastawić słoiczków z samym czosnkiem?
Jak zrobić zdrowy i smaczny kiszony czosnek?
Składniki:
10 główek czosnku
kawałek świeżego korzenia chrzanu
2 gałązki kopru z nasionami
pół małej cebuli
1 ostra papryczka
1 łyżeczka gorczycy
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1 l wody
100 g soli
Przygotowanie kiszonego czosnku
Główki czosnku możesz obrać z wierzchnich łusek. Możesz je też podzielić na pojedyncze ząbki, a także je obrać. Jednak nie jest to konieczne.
Na dno szerokich, wyparzonych słoiczków włóż po kawałku chrzanu, po gałązce kopru, plastry cebuli i kawałki papryczki. Dorzuć też trochę gorczycy, ziarna ziela i pieprzu i listek laurowy. Słoiki wypełnij ciasno główkami czosnku. Chodzi o to, by nie unosiły się na powierzchnię po zalaniu zalewą.
Wodę zagotuj z solą, dokładnie wymieszaj, przestudź. Solanką zalej czosnek, słoiki lekko zakręć, pozostaw je w temperaturze pokojowej na mniej więcej miesiąc.
Po tym czasie czosnek powinien być ukiszony. Jeśli jednak zaczyna ciemnieć, możesz go poddać krótkiej pasteryzacji (ok. 10 minut), co zatrzyma dalszy proces kiszenia.
Słoiki z kiszonym czosnkiem wynieść w chłodne, ciemne miejsce, np. do spiżarni, piwnicy. Dostęp światła możesz ograniczyć, zawijając słoiki w papier.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na czosnek do smarowania kanapek, a także na czosnek marynowany w ziołach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Szybkie ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Przygotowania zajmują 5 minut
Źródło: olgasmile