Smakosze.pl Porady Jak szybko pokroić kalafiora? Mistrzowie kuchni mają genialny sposób. Wystarczy 1 minuta
canva/Martin Poole

Jak szybko pokroić kalafiora? Mistrzowie kuchni mają genialny sposób. Wystarczy 1 minuta

16 listopada 2022

Czy wiecie jak szybko pokroić kalafiora? Prosty patent szefów kuchni polegają na rozkrojeniu warzywa na pół i usunięciu łodygi pozwoli wam rozdrobnić je sprawnie i bez zbędnego wysiłku. Warto spróbować - efekty cięcia przyjemnie was zaskoczą.

Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania ze względu na konieczność obierania warzywa i krojenia go na mniejsze kawałki. Znając prosty triki doświadczonych kucharzy, będziemy jednak mogli podzielić warzywo na mniejsze części w mniej niż minutę.

Jak szybko pokroić kalafiora? Zacznijcie od usunięcia łodygi

Sprawne podzielenie warzywa na różyczki będzie możliwe, gdy zastosujemy sprytną sztuczkę znaną większości wprawnych kucharzy. Zaczynamy od usunięcia najtwardszych, zewnętrznych liści kalafiora. Najlepiej zrobić to przy pomocy dobrze naostrzonego noża szefa kuchni.

Kolejnym etapem jest przecięcie warzywa na pół i wykrojenie łodygi z obu części kalafiora. Gdy się już ich pozbędziemy, uzyskując twarde kawałki o kształcie zbliżonym do litery V, pozostanie nam już tylko pooddzielać dłońmi różyczki.

W tym momencie kawałki warzywa zaczną już same odchodzić od siebie, lecz jeśli zależy nam, by były naprawdę drobne, możemy każdy większy element potraktować w podobny sposób — odkrawając twardszy fragment, który łączy różyczki.

O co warto zadbać, krojąc kalafiora?

Nóż, którego użyjemy, powinien być dobrze naostrzony i większy. Najlepiej korzystać z narzędzia szefa kuchni, które ma gładkie ostrze i poradzi sobie nawet z bardzo twardymi produktami. Dopiero gdy decydujemy się na dzielenie kalafiora na malutkie różyczki, korzystamy z nożyka, którym można precyzyjnie okroić nieduże fragmenty.

Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na smakowite dania z dodatkiem kalafiora. Szczególnie polecamy wersję zapiekaną w kremowym sosie i chrupiące różyczki panierowane w bułce tartej z dodatkiem aromatycznego sera żółtego.

Wiemy, jak szybko pokroić kalafiora
canva/Martin Poole

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy