Jak szybko pokroić kalafiora? Mistrzowie kuchni mają genialny sposób. Wystarczy 1 minuta
Czy wiecie jak szybko pokroić kalafiora? Prosty patent szefów kuchni polegają na rozkrojeniu warzywa na pół i usunięciu łodygi pozwoli wam rozdrobnić je sprawnie i bez zbędnego wysiłku. Warto spróbować - efekty cięcia przyjemnie was zaskoczą.
Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania ze względu na konieczność obierania warzywa i krojenia go na mniejsze kawałki. Znając prosty triki doświadczonych kucharzy, będziemy jednak mogli podzielić warzywo na mniejsze części w mniej niż minutę.
Jak szybko pokroić kalafiora? Zacznijcie od usunięcia łodygi
Sprawne podzielenie warzywa na różyczki będzie możliwe, gdy zastosujemy sprytną sztuczkę znaną większości wprawnych kucharzy. Zaczynamy od usunięcia najtwardszych, zewnętrznych liści kalafiora. Najlepiej zrobić to przy pomocy dobrze naostrzonego noża szefa kuchni.
Kolejnym etapem jest przecięcie warzywa na pół i wykrojenie łodygi z obu części kalafiora. Gdy się już ich pozbędziemy, uzyskując twarde kawałki o kształcie zbliżonym do litery V, pozostanie nam już tylko pooddzielać dłońmi różyczki.
W tym momencie kawałki warzywa zaczną już same odchodzić od siebie, lecz jeśli zależy nam, by były naprawdę drobne, możemy każdy większy element potraktować w podobny sposób — odkrawając twardszy fragment, który łączy różyczki.
O co warto zadbać, krojąc kalafiora?
Nóż, którego użyjemy, powinien być dobrze naostrzony i większy. Najlepiej korzystać z narzędzia szefa kuchni, które ma gładkie ostrze i poradzi sobie nawet z bardzo twardymi produktami. Dopiero gdy decydujemy się na dzielenie kalafiora na malutkie różyczki, korzystamy z nożyka, którym można precyzyjnie okroić nieduże fragmenty.
Na naszej stronie znajdziecie również przepisy na smakowite dania z dodatkiem kalafiora. Szczególnie polecamy wersję zapiekaną w kremowym sosie i chrupiące różyczki panierowane w bułce tartej z dodatkiem aromatycznego sera żółtego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Z kilku podstawowych składników zrobisz boską ucztę dla całej rodziny. Tani i szybki obiad
-
Zapomnij o schabowych. Klasyczny sznycel wiedeński jest 100 razy lepszy. Sekret tkwi w detalach
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama