Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczony kalafior w wybornej panierce

Pieczony kalafior w wybornej panierce

pieczony kalafior
canva/chas53

Kalafior zapiekany w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest też dobrą alternatywą dla chipsów czy popcornu. Dowiedz się jak go przygotować.

Kalafior często podaje się gotowany z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej. I, mimo iż smak tego warzywa jest w tym połączeniu niezapomniany, dla wielu z nasz tożsamy z ciepłem domowej kuchni, warto pójść krok dalej i przygotować kalafiora w panierce. Proponujemy upiec go w piekarniku, by pozostał bogaty w wartości odżywcze i lekki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na chrupiącego kalafiora w panierce

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 2 jaja

  • 2/3 szklanki bułki tartej

  • 1/2 sproszkowanego czosnku

  • 1/3 szklanki startego twardego sera np. parmezanu czy pecorino romano

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Wodę zagotowujemy, solimy i blanszujemy w niej kalafiora. Odcedzamy go na durszlaku i studzimy.

W międzyczasie przygotowujemy panierkę. W misce łączymy ser, bułkę tartą, słodką paprykę i sproszkowany czosnek. Jaja roztrzepujemy ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody. Blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie w sypkiej panierce. Układamy ja na blasze. Pieczemy przez około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Podajemy do kotletów i ziemniaków z wody lub zajadamy solo z ulubionym sosem.

Z kalafiora przygotujesz inną pyszną przekąskę — kiszonkę. Prawdziwy smakosz nie przejdzie obojętnie obok tego, zaklętego w słoiku, połączenia smaku i bogactwa wartości odżywczych. Koniecznie wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na zupę kalafiorową.

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/zwawol

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram