Pieczony kalafior w wybornej panierce
Kalafior zapiekany w panierce świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Jest też dobrą alternatywą dla chipsów czy popcornu. Dowiedz się jak go przygotować.
Kalafior często podaje się gotowany z dodatkiem podsmażanej na maśle bułki tartej. I, mimo iż smak tego warzywa jest w tym połączeniu niezapomniany, dla wielu z nasz tożsamy z ciepłem domowej kuchni, warto pójść krok dalej i przygotować kalafiora w panierce. Proponujemy upiec go w piekarniku, by pozostał bogaty w wartości odżywcze i lekki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chrupiącego kalafiora w panierce
Składniki:
1 średni kalafior
2 jaja
2/3 szklanki bułki tartej
1/2 sproszkowanego czosnku
1/3 szklanki startego twardego sera np. parmezanu czy pecorino romano
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Wodę zagotowujemy, solimy i blanszujemy w niej kalafiora. Odcedzamy go na durszlaku i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy panierkę. W misce łączymy ser, bułkę tartą, słodką paprykę i sproszkowany czosnek. Jaja roztrzepujemy ze szczyptą soli i 2 łyżkami wody. Blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku, a następnie w sypkiej panierce. Układamy ja na blasze. Pieczemy przez około 15 minut, aż kalafior będzie miękki. Podajemy do kotletów i ziemniaków z wody lub zajadamy solo z ulubionym sosem.
Z kalafiora przygotujesz inną pyszną przekąskę — kiszonkę. Prawdziwy smakosz nie przejdzie obojętnie obok tego, zaklętego w słoiku, połączenia smaku i bogactwa wartości odżywczych. Koniecznie wypróbuj też nasz sprawdzony przepis na zupę kalafiorową.
Źródło zdjęcia: canva/zwawol
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se