Jak ugotować flaki wołowe?
Flaki wołowe z marchewką, pietruszką i selerem, doprawione majerankiem, gałką muszkatołową i świeżą zieleniną, to wyjątkowa, polska potrawa przygotowywana głównie na święta. Aromatyczny wywar, delikatne mięso i warzywa to danie, którego musisz spróbować. Jak ugotować flaki wołowe?
Flaki wołowe kupisz w każdym sklepie mięsnym, nie kupuj mrożonych flaczków, ponieważ danie nie będzie już tak aromatyczne. Przed gotowaniem wywaru zawsze umyj, oczyść i obgotuj flaki, następnie pokrój je na mniejsze części. Tak przygotowane żołądki będą delikatne i najsmaczniejsze.
Każde mięso doskonale smakuje w towarzystwie warzyw i ziół, takich jak liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i świeża natka pietruszki, dlatego też nie może zabraknąć ich w naszej zupie. Flaki doprawiam również koncentratem pomidorowym oraz papryką ostrą i słodką. Gotową zupę podaję z kromką świeżego pieczywa.
Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską zupę- tu poznasz prosty przepis na wyśmienity żurek z jajkiem i kiełbasą , za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy.
Przepis na flaki wołowe
Składniki:
-
1,5- 2 kg flaków wołowych parzonych
-
2 korzenie pietruszki
-
3 duże marchewki
-
kawałek selera
-
2 cebule
-
3 duże ząbki czosnku
-
natka pietruszki
-
4 liście laurowe
-
15 ziaren ziela angielskiego
-
2 łyżki majeranku suszonego
-
łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
-
łyżka koncentratu pomidorowego
-
łyżka soli
-
łyżka papryki słodkiej
-
łyżeczka papryki ostrej
-
pieprz
-
3 łyżki oleju roślinnego
Jak ugotować flaki wołowe?
Flaki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 30 minut na wolnym ogniu, przecedź, odstaw, posiekaj na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj pokrojone pietruszki i marchewki, seler, podsmaż chwilę.
Do większego garnka włóż flaki, zalej 3 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, podsmażone na oleju warzywa, dodaj sól, paprykę ostrą, paprykę słodką i gotuj godzinę pod przykryciem.
Źródło zdjęcia: canva/Olga Kriger Flaki dopraw do smaku majerankiem, gałką muszkatołową, koncentratem pomidorowym i pieprzem. Całość oprósz natką pietruszki i podaj z kromką świeżego pieczywa.