Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem - klasyka w najlepszym wydaniu
Żurek z kiełbasą i jajkiem jest prostą, aromatyczną zupą gotowaną na zakwasie z dodatkiem suszonego majeranku i włoszczyzny. Żurek jest tradycyjną, polską, kwaśną zupą, podawaną głównie na Wielkanoc, jednak zdecydowanie powinniśmy jeść ją częściej. Poznaj prosty przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem.
Podstawą doskonałego w smaku żurku jest zakwas żytni. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki żytniej, wytwarzane są dodatkowo bakterie oraz drożdże. zakwas to również niezbędny dodatek do wypiekania chleba, bez niego pieczywo nie urośnie.
Zakwas kupisz w każdym markecie i mniejszym, osiedlowym sklepie i jest to dobra opcja, jeśli akurat złapie Cię ochota na domowy żurek. Jeśli natomiast masz zamiar ugotować zupę na konkretną okazję lub w konkretny dzień, przygotuj zakwas samodzielnie, a żurek będzie najlepszy pod słońcem - tu poznasz przepis na idealny zakwas na żurek.
Do żurku zawsze dodaj liście laurowe, ziele angielskie i suszony majeranek, zioła są absolutną konieczność, żeby ugotować najlepszą zupę. Żurek ugotuj z ziemniakami lub czysty i podaj go z kromką świeżego pieczywa. Żurek bardzo ładnie wygląda i smakuje podany w specjalnym chlebku do żurku, kupisz go w każdej piekarni.
Jeśli masz ochotę na tradycyjną, polską i wyśmienitą zupę- w tym artykule dowiesz się, jak ugotować perfekcyjny kapuśniak, cały garnek zniknie w jeden dzień.
Przepis na żurek z kiełbasą i jajkiem
Składniki:
3 kiełbasy
500 ml zakwasu na żurek
łyżeczka suszonego majeranku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
cebula
2 mniejsze marchewki
korzeń pietruszki
2 ząbki czosnku
jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Jak zrobić żurek z kiełbasą i jajkiem?
Kiełbasy pokrój w kostkę, przełóż do garnka, dodaj całą cebulę, marchewki, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/Nikolay_Donetsk Gdy powstanie już aromatyczny wywar, a włoszczyzna będzie miękka, wlej zakwas na żurek, dodaj majeranek i gotuj jeszcze 20 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem, podaj z jajkami ugotowanymi na twardo.